Marcela Macáková / 17. 12. 2012

Článek - Pilates, pevné tělo a zdravá záda

Marcela Macáková, šéfredaktorka portálu aerobic.cz, napsala článek o cvičení Pilates. Přímou řeč poskytl majitel Centra funkčního pohybu, Mgr. Daniel Müller.


Co je Pilatesova metoda cvičení?

Když někde zahlédnete ukázku cvičení, máte pocit, že se jen tak válíte na koberci a vykonáváte hlemýždí pohyby. Není tomu tak. Pilates je pěkná dřina, která vám ovšem srovná tělo žádná jiná forma. Definice říká, že se jedná se o komplexní přístup ke cvičení, který vychází z jednoty duše a těla a jenž je vhodný pro všechny generace. Velmi specifické cvičení v sobě spojuje východní a západní filosofie, jež ovlivňují fyzickou i mentální úroveň člověka.

Čím je metoda výjimečná?

Zjednodušeně můžeme říct tím, že se zaměřuje na rovnoměrné rozvíjení všech svalů - působí nejen na dobře známé svalové skupiny, ale i na svaly ukryté pod nimi i mezi nimi. Díky tomu pomáhá předcházet možnému vzniku dysbalancí.

O lidštější vysvětlení se pokouší Dan Muller, který před lety opustil aerobik a začal se věnovat právě Pilates:

„Pilates využívá izolaci jednotlivých svalových skupin, aby se svaly, které nepracují, dostaly do celkové souhry svalových řetězců. Nejde například jen o posilování bicepsu jako v posilovně, ale musí se zapojit biceps v souhře s ostatními svalovými řetězci ruky. Jinak by to nebylo zcela optimální. Jinými slovy, je to stejné, jako kdybychom prali jen rukávy, a ne celou košili...“

celý článek si přečtěte na webu zena-in.cz

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.

Autor: Marcela Macáková


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-