CORE a HSSP   Helena Böhmová / 28. 06. 2019

Článek - Nikdy není pozdě se narovnat

Bolí vás záda? Možná se stačí jen správně postavit! Stručný návod, jak se vypořádat s bolestmi krční či bederní páteře, ale také třeba bolestí hlavy popisuje ve svém miničlánku pohybová specialistka Helena Böhmová.


Hluboký stabilizační systém (HSS)

     Bolesti zad jsou jedním z vůbec nejčastějších důvodů návštěvy lékaře. Pokud by se lidé zkusili přestat hrbit a narovnali se v zádech i ramenou, naučili se pracovat s vnitřními svaly hlubokého stabilizačního systému, ušetřili by si mnoho zbytečných bolestí.

     Bolesti v kříži jsou způsobeny převážně nezpevněnými břišními svaly. Těmi se myslí samozřejmě spodní břišní svaly, nikoliv ten co dělá ty krásné “buchtičky“ na pohled. Přímý břišní sval Rectus Abdominis, který vypadá tak pěkně na mužích i ženách, je sice esteticky krásný, ale zdravotně nám ony buchtičky nijak nepomohou.

     Bolesti hlavy mohou například plynout z příliš velkého předsunutí hlavy, přetížený trapézový sval – tedy bolesti krku a následně také hlavy.

     Používáním správných svalů se zbavíte bolesti zad, ulevíte kyčlím, zmírníte bolesti hlavy. Každý jednotlivec má určitý stereotyp držení těla a nejtěžší je tento stereotyp změnit, ale většinu bolesti pohybového aparátu je možné napravit správným držením těla a vhodným tréninkem.

Nikdy není pozdě se narovnat!

Autor: Helena Böhmová


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-