diagnostika   Kateřina Štillerová / 30. 10. 2018

Kdo jsme, my - pohyboví specialisté z IQ pohyb Akademie

Pohybový specialista – většina lidí si zřejmě pod tímto pojmem nepředstaví nic zcela konkrétního. Kateřina Štillerová se ve svém článku snaží přiblížit a vysvětlit, v čem přesně práce pohybového specialisty spočívá.


     Jistě jsou každému známé termíny jako trenér, výživový poradce, masér, fyzioterapeut, ale kdo je to ten pohybový specialista a k čemu může být dobrý? V následujícím článku bych vás ráda seznámila s prací pohybového specialisty z IQ Pohyb Akademie.

     Jak už název napovídá, pohybový specialista se zajímá o pohyb. Přesněji řečeno o kvalitu provedeného pohybu. Má ucelený pohled na pohyb člověka, umí ho analyzovat a rozkládat na malé části a hledat v pohybech soulad a funkčnost. Umí využít cvičení k tomu, aby si každý uvědomil své tělo a našel své slabé místo v pohybových návycích. Následně umí poradit, jak takové slabé místo ochránit proti zranění nebo pomoct od bolesti, která se ozývá při některých pohybech.

      Obracejí se na nás sportovci, pracující lidé, rodiče, a všichni ti, kteří chtějí o svém pohybu vědět více. Obvykle vás k pohybovému specialistovi přivedou bolesti zad, kolen, ramen, anebo potíže spojené s konkrétním pohybem. My ale umíme pomoci i dříve, než se bolest objeví. 

     Mohu použít příklad mladého tanečníka, který trénuje pravidelně čtyřikrát v týdnu. O víkendu se účastní několikahodinové soutěže, a který pokaždé zvedne paži nesprávným způsobem a tím upevňuje špatný pohybový návyk. Takový pohyb můžeme odhalit, poradit mu, jak tělo správně nastavit a připravit cvičební plán tak, aby správné zvednutí ruky uměl natrénovat i mimo taneční trénink. Tím postupně změní svůj pohybový stereotyp na lepší, možná i výborný zdvih paže. Předejde pozdějším bolestem ramene, krční páteře a zad v důsledku nefunkční lopatky. Navíc, díky správnému nastavení paže a lopatky, bude využívat svalstvo efektivněji a s menším úsilím. Bude provádět kvalitní pohyb.
 

   Není nutné, aby každý trenér fotbalu, florbalu, baletu, plavání... byl pohybovým specialistou. (I když i s takovými se setkávám na školeních a mají můj obdiv, protože běžně trenéři dorostu, juniorů a dalších menších oddílů a klubů májí svá jiná zaměstnání. Přesto si najdou čas a chuť se naučit, jak by mělo tělo fungovat, aby svým svěřencům dopřáli kvalitní pohyb.) Ale ani pohybový specialista nemusí být trenér karate, stepaerobiku, maratonský běžec nebo atlet. Měli bychom se navzájem doplňovat a spolupracovat. Jako maséři doplňují fyzioterapeuty, fyzioterapeuti zase trenéry a společně učí své svěřence k bezbolestnému a kvalitnímu pohybu.

     Můžete být rodičem nadaného syna či dcery a můžete být muž nebo žena pracující v kanceláři. Stačí požádat svého trenéra o konzultaci s pohybovým specialistou, anebo specialistu oslovit samostatně, když se vám zdá, že po celodenní práci ve stoje vás nepříjemně táhne v kyčelním kloubu a bolí záda. Někdo bude potřebovat tréninkový plán k přeměně svého stereotypu, jinému bude stačit odhalit nekvalitní pohyb a sám změní chybný návyk při běžných činnostech jen díky uvědomění si, že musí udělat něco jinak.

     Abych vám mohla přiblížit, co může naše práce znamenat, požádala jsem o spolupráci svého syna, kterého jsem vyfotila před lekcí a po lekci. Chtěla jsem, aby se postavil rovně a rozpažil. To samé měl udělat po 55 minutách cvičení. Necelou hodinu jsme se soustředili na práci s hrudníkem a lopatkami. Rozdíl jistě uvidíte a nemusíte být pohybový specialista. Budeme muset ještě hodně pracovat, abychom ho naučili své tělo lépe znát a efektivně využívat. Důležité je, že své nerovnosti vidí, cítí a chce je řešit. Tedy – jsme na dobré cestě.

     Pohyboví specialisté se neustále školí a přibývají v registru specialistů IQ Pohyb Akademii. Registr naleznete na stránkách Akademie https://www.iqpohyb.cz/certifikovany-pohybovy-specialista/. Pokud si nejste jistí, kdo by mohl být váš specialista, vždy se můžete obrátit na kohokoliv z nás a požádat o doporučení kolegy, který bude vašemu bydlišti nejblíže. 

     Přijďte k nám a my s vámi zacvičíme chytře. My, pohyboví specialisté z IQ Pohyb Akademie, jsme tu pro vás.

Datový zdroj 38foto štillerka článek

 

Autor: Kateřina Štillerová


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-