zdraví   Linda Tománková / 08. 04. 2018

Článek - Cvičení jako prevence

Cvičením a pohybem všeobecně se dá předejít mnoha civilizačním chorobám, různým bolestem nebo i psychickým problémům. Lidské tělo je „konstruováno“ tak, že pohyb potřebuje, a když ho má nedostatek, začne chátrat, začne se přetvářet, začne se měnit.


Cvičením a pohybem všeobecně se dá předejít mnoha civilizačním chorobám, různým bolestem nebo i psychickým problémům. Lidské tělo je „konstruováno“ tak, že pohyb potřebuje, a když ho má nedostatek, začne chátrat, začne se přetvářet, začne se měnit. Z toho potom mohou pramenit ony fyzické a psychické problémy.

Když se narodíme, stavba našeho těla se vyvíjí předpokládaným směrem a způsobem. Jsou-li podmínky pro vývoj ideální, je-li dítěti dán prostor, který potřebuje. A není-li nijak omezováno, např. miminko neustále ve vajíčku, lehátku apod., později dítě přivazováno v sedě v kočárku, v autě, na kole, ve vozíku. Není-li mu omezován pohyb nožiček v příliš těsných ponožkách nebo nazouvány botičky, i když zatím nechodí (já vím, ty malé botičky jsou tak roztomilé). Má-li zkrátka prostor pro pohyb, který potřebuje, pak by se mělo vyvíjet (pomineme-li část genetického předpokladu) dle ideálního vzorce do správného postavení těla, do vzpřímeného držení.

Škola – „základ špatného vývoje“

Bohužel nástupem do školních lavic začíná nucené několika hodinové sezení. A je-li dítě neposedné, díváme se na něj jako na neposlušné a nepřizpůsobivé. Učitelé by mi určitě oponovali, že jinak není možné děti učit, ale kde je vůle, tam je řešení. Nechápu, proč by děti na prvním stupni základní školy musely sedět přikované v lavicích v každém předmětu. Tímto sezením se začíná nabourávat přirozený vývoj. Sedí-li pak dítě ještě doma X hodin před počítačem nebo je skloněno nad tabletem, není divu, že dnešní teenageři vypadají tak, jak vypadají – hlava v předsunu jako supi, hrudní páteř vpáčená mezi lopatkami a lopatky lezou z hrudníku jako křídla andělů. O postavení pánve, dolních končetin a chodidel se netřeba zmiňovat.

Kompenzace dlouhodobého sezení hodinou tělocviku týdně je velmi málo. Obzvláště potom druhém cvičení, které si z hodin tv pamatuju. I když pár let od mé poslední hodiny tělesné výchovy uplynulo, je smutné, že v tomto směru je české školství téměř bez pokroku. Dá se vycházet i z toho, jakými cviky a stavbou tréninku jsou zásobování absolventi fakult tělovýchovy a sportu.

Pojďme správným směrem

Pojďme dát dětem prostor pro pohyb, přestaňme jim ukazovat, že být neustále online a s hlavou skloněnou nad mobilem je vše v pořádku. Zkusme zapojit selský rozum a uvědomit si, že na dětech se nejlépe vydělává a že spousta výrobků na trhu tu není proto, že by byly opravdu zdraví prospěšné nebo ergonomické, ale proto, aby na nich výrobci vydělali (např. chodítkům už mělo být dávno odzvoněno, boty s podpůrnou klenbou pro nejmenší...).

Důležité také je, aby se lidé v oboru tělovýchovy neustále vzdělávali, aby neusnuli na vavřínech, že teď vědí všechno. Já mám pocit, že čím víc se vzdělávám a poznávám lidské tělo, tím víc toho nevím. A to mě žene kupředu k dalšímu vzdělávání. Praxe je v tomto nejlepším důkazem. Pojďme se raději než hodinu na páse ve fitku projít nebo proběhnout venku a vezměme své děti s sebou.

Máme-li nějaký zdravotní problém, zkusme hledat a léčit raději příčiny než důsledky. Vzít si pilulku je sice fajn a pohodlné, ale příčinu to neodstraní. Člověk nerad slyší, že si něco způsobil sám. Raději hledá vinu u druhých nebo z toho viní svou životní situaci (do které se ovšem z valné většiny dostal sám). K tomu, abychom si pomohli, potřebujeme dobrého průvodce, ať už fyzioterapeuta nebo osobního trenéra, ale veškerá dřina je na nás samotných. To se týká jak fyzických tak psychických neduhů.

Cvičení jako prevence proti čemu?

Jak už bylo zmíněno na začátku, cvičením se dá předejít mnoha civilizačním chorobám. Které to vlastně jsou? V první řadě bolesti zad, kterými trpí v dnešní době velké procento populace. A nejedná se jenom o věkovou skupinu 50+, ale hranice se posunula na 30+. Je to dáno z velké části sedavým zaměstnáním, kterým se živí víc a víc lidí. Ale také celkovým zpohodlněním a snahou stihnout toho co nejvíce v co nejkratším čase, a tak k přesunu z místa na místo používáme raději auto než nohy. Sed je pro lidské tělo nejhorší statickou pozicí, protože je vyvíjen velký tlak na meziobratlové plotýnky, a to převážně v bederní oblasti. Další nemocí je zaručeně obezita. I když podíl stravy, kterou přijímáme, má vliv na naši váhu ze 60% - 70%, tak zbylá procenta lze ovlivnit pohybem. V případě obezity jsou důležité nejen kardio aktivity, ale je také potřeba zvýšit aktivní svalovou hmotu, tedy posílit svalstvo, protože kardiem se spalují jenom tuky. Je také potřeba začínat pomalu na nižší intenzitě, protože pod těžkou nadváhou trpí nosné klouby a páteř, je velmi zatěžováno srdce. S obezitou souvisí i problémy se srdcem, cukrovka II. typu, osteoporóza. Při všech těchto obtížích je práce na zlepšení během na dlouhou trať. Pokud se na ni rozhodnete vydat, určitě vydržte, vaše tělo vám bude vděčné.

A pokud už se u nás nějaká choroba rozvine, např. vysezené nebo i vycvičené vady páteře, je pohyb a zdravotní cvičení tím nejlepším řešením, jak pracovat na nápravě. Protože nám může pomoci tento proces zastavit a v lepším případě i zvrátit do lepšího stavu.

Není POHYB jako pohyb

Pohyb může být zkrátka lékem na všechno. I když trpíte nějakou civilizační chorobou nebo máte jiný zdravotní problém a chcete začít cvičit nebo se hýbat zdravěji, nebojte se obrátit na osobního trenéra. Každý osobní trenér zdravotního pohybu by měl být schopen vám pomoci a ukázat vám správný směr ve cvičení. Zdravotní cvičení je zcela odlišné od běžného tréninku, které vídáme ve fitcentrech nebo na internetu. To většinou nemá se zdravotním cvičením moc společného. To by se dalo charakterizovat jako cvičení o malých pohybech, protože převážně se jedná o cvičení hlubokých svalových vrstev. Z hloubky se dostáváme na povrch, kde jsou velké svaly a velké svalové skupiny. Pod nimi jsou malé svaly, které ani velký rozsah pohybu udělat nemohou, není to v jejich kompetenci. A neznamená to, že i když na první pohled člověk nic nedělá, že to vevnitř nepracuje. To může být naopak i výhodou. Můžete cvičit ve volných chvílích v práci, v MHD a ostatní kolem vás si ničeho nevšimnou. Je to jen na vás, já a mí kolegové jsme tady pro vás ;-)

Autor: Linda Tománková


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-