těhotenství a po porodu   Veronika Kutlvašrová / 15. 02. 2018

Článek - Cvičení po porodu z pohledu zdraví

"Mějte se rády, jelikož to je to nejkrásnější, co můžete dát svým dětem a celé své rodině. Žena, která má ráda své tělo a je v něm spokojená - vyzařuje klid, energii a lásku, kterou dokáže rozdávat i kolem sebe a má tak spokojenou celou rodinu."


Dneska se podíváme na cvičení po porodu tak trošku z jiné stránky, jelikož internet je plný různých super návodů, výzev a lákadel, jak dostat své tělo zpět do formy po porodu.

Maminky na videích cvičí prkna, sklapovačky, stříhají nohama, zvedají činky, běhají na místě a poskakují a já nevím co vše ještě. Ale tady je to velké ALE…

Co si představíme pod slovním spojením „zpět do formy“. Naprosto chápu, že při pohledu do zrcadla je mnoho žen nespokojených s tím co vidí, doba na nás, maminky, klade velké nároky v podobě modelek a celebrit po porodu, které odcházejí z porodnice div ne s plochým břichem a nám se toto tak nějak samo neděje. Ale může to být třeba i tak, že nahoře huj a dole... To, že tělo nějak vypadá na první pohled, ještě nemusí znamenat, že žena nemá přetížená záda a svaly krku, diastázu, inkontinenci, bolesti v bederní páteři, bolesti žeber, bolesti hlavy atd.

Dáme si rychlé opáčko, co že se to v tom těhotenství na těle všechno může změnit?

Do třetího měsíce těhotenství, se na těle nedějí žádné velké změny. Ale v dalších dvou trimestrech a to ať už se ručička na váze pohybuje více či méně doprava, se změny začnou objevovat na celém těle. Bříško s miminkem začíná růst a posouvá břišní orgány nahoru a do stran, břišní svalstvo se začíná napínat (někdy až do přepětí) a jeho podpůrná funkce začíná slábnout. Svaly pánevního dna mají v tomto období opravdu hodně práce, musí podpírat váhu celé břišní dutiny i s miminkem, dělohou, vnitřními orgány a to je pěkná makačka a pak ještě při porodu bychom rády, aby se dokázalo uvolnit a otevřít, aby miminko mohlo projít porodním kanálem a zároveň i aktivovat a miminko posunovat k cíli. A když miminko v děloze vyroste ještě o chlup více, tak už mu skoro nestačí břišní dutina, ale už se začne opírat i o bránici, nám nestačí dech, začnou se otevírat žeberní oblouky do stran a dopředu (zvětšení obvodu hrudníku), tak aby se vše, co se tlačí nahoru, někam vešlo. V břiše nemáme vzduchoprázdno, takže se tam musí vše někam vejít, vecpat, posunout a natlačit. A když k tomu přidáme ještě třeba hormony v kombinaci s narůstající váhou, tak ten kdo toto celé nese, jsou naše nohy, plosky, které mohou „vyrůst“ klidně o jedno číslo, ale též se mohou propadnout klenby a to jak podélná, tak i klenba příčná. Když se vrátím ještě k hrudníku, tak během těhotenství mění svou velikost a váhu a společně s prsy, se začínají stahovat prsní svaly i ramena a horní část hrudníku se v předu uzavírá. Záda se mohou více zakulatit a hlava, aby vyrovnala těžiště, se posune dopředu.

Nu, mohla bych pokračovat vesele dál, těch změn je opravdu mnoho a jedna změna navazuje na druhou. Každé tělo a každý sval má svou svalovou paměť, to znamená, že si pamatuje v jaké pozici či postavení se několik předchozích let nacházelo a po porodu je tak inteligentní, že se touží vrátit zpět na své místo, ale máme tu zase jedno velké ALE, záleží již na tom, s jakým „tělem“ vstupujeme do těhotenství, kolikáté těhotenství v řadě to je a jak velké změny se v něm odehrály, jaký byl způsob porodu (vaginálně či císařským řezem, ale i jak byl vedený) a do jakého stavu se tedy tělo má vracet.

Jistě už jste někdy slyšeli pojem core, střed těla či hluboký stabilizační systém, jádro a nevím kolika slovy je možno tuto funkci popsat. Jedná se o souhru svalů pánevního dna, příčného břišního svalu, bránice a krátkých svalů podél páteře. A když si znova přečteme výčet změn na těle těhotné ženy, tak nám musí být jasné, kde po porodu s nápravou těla začít. Všechny výše vyjmenované svaly patří do kategorie nejhlubších svalových vrstev a tak je vhodné věnovat jim dostatečnou pozornost a jejich znovuobjevenou funkcí a probuzením, dát odpočinout vrstvám, které jsou blíže k povrchu, např. přímému břišnímu svalu, který je hlavním hrdinou, pokud se jedná o Diastázu aneb rozestup přímého břišního svalu. Tuto souhru může ovlivňovat i výše zmíněná propadlá klenba na noze.

Co tím vším chci tedy říci?

Milé maminky, dejte svému tělu čas a dejte mu péči, kterou si zaslouží a která Vám pomůže získat zpět nejen správnou souhru hlubokých svalů (HSS), na kterých můžete stavět i svou vysněnou figuru, ale dejte tělu péči komplexní od nohou až po hlavu. Vše jde ruku v ruce a pokud svalové vrstvy pracují jako kamarádi a vykonávají na těle svou funkci správně, tak věřím, že svého cíle dosáhnete a při své cestě se seznámíte s fascinující funkcí těla, naučíte se tělo používat efektivně a naučíte se i relaxovat, což v roli maminky, manželky, milenky, hospodyně, kuchařky atd. je třeba pro zachování si zdravého rozumu, zdravého těla, životní harmonie a spokojenosti.

Mějte se rády, jelikož to je to nejkrásnější, co můžete dát svým dětem a celé své rodině. Žena, která má ráda své tělo a je v něm spokojená - vyzařuje klid, energii a lásku, kterou dokáže rozdávat i kolem sebe a má tak spokojenou celou rodinu. Přičemž žena je hlavním pilířem rodiny. Zacházejte se svým tělem s úctou, něhou a porozuměním.

Přeji Vám spoustu krásných chvil s dětmi, mazlení, skákání přes kaluže, stavění sněhuláků, běhání po lese a to vše bez zdravotních omezení, naplno a s úsměvem na tváři.

Obrázek2

Autor: Veronika Kutlvašrová


Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-