/ 14. 05. 2012

Daniel Muller - Pánevní dno - základní informace

O svaly pánevního dna, které tvoří, laicky řečeno, „podvozek“ našeho středu těla, je nutné dbát jako o jiné svaly našeho těla. Anatomický základ pánevního dna jako podvozku je svalstvo, které je nutno stále aktivovat – procvičovat. Jak asi všichni víme, funkce jednotlivých svalových skupin je práce – stah – kontrakce, čímž rozvíjíme danou svalovou partii, aby nám neochabovala.


Tak jako procvičujeme například svalstvo paže, kterou neustále používáme třeba i při nošení břemen, musíme řádně procvičovat i svalstvo pánevního dna (stah svalu - práce - relaxace). Aby jeho hlavní funkce, což je podpora všech vnitřních orgánů, byla zachována a neobjevily se příznaky inkontinence (únik moči, stolice, plynů). Prevence je to nejjednodušší řešení předcházení problému, avšak i při již zmíněných problémech se pravidelným cvičením můžeme vyvarovat nutnosti operativních zákroků či nemilým událostem ve společnosti.

Již jóga využívala a dodnes pracuje se zpevněním pánevního dna zvaného jako „mula bandha“. Každý pohyb vzniká v centru, které se aktivuje přes pánevní dno, bránici či hlubokým stabilizačním břišním svalstvem. Proto, než začneme vykonávat nějaký pohyb, nejdříve musíme zpevnit centrum, což se v dětství děje automaticky, nicméně v dospělosti již ne tak zcela, jak bychom si přáli.
Cvičení pánevního dna je určeno oběma pohlavím.

Pro ženu je aktivace pánevního dna nejvíce důležitá

  • v období přípravy plánovaného rodičovství,
  • před porodem v samotném těhotenství,
  • při porodu a následně i po něm (nejen v období šestinedělí)
  • při i malém náznaku inkontinenčních problémů, které mohou v budoucnu vést díky nedokonalé funkci pánevního dna ke zhoršení stavu úniku moči, stolice, či plynů a v neposlední řadě ke zhoršení sexuálního života,
  • v období menopauzy a poté následně i po něm,
  • pro prožitek sexuálních potřeb,
  • pro správné držení těla a život bez bolesti zad
  • během každodenní činnosti

Pro muže je aktivace pánevního dna důležitá

  • pro prožitek sexuálních potřeb
  • pro správné držení těla a život bez bolesti zad
  • během každodenní činnosti
  • snížení rizika zbytnění prostaty

Závěrem jen klasické doporučení pro cvičení pánevního dna pro všechny, které není omezeno věkem. Takže čím dříve, tím lépe. Kdy tedy začnete se správným posilováním pánevního dna?

Autor článku: Mgr. Daniel Müller

Poznámka autora:

Základní informace pro laickou veřejnost o fungování a důležitosti svalů pánevního dna od autora Daniela Müllera - článek napsán pro časopis Regenerace.

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.

 



Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-