sport    / 02. 06. 2019

O lidech - Jana Vítková

Když se potkají dva správní blázni...:-) Nadšenci, pracanti, pedanti, milovníci pořádku a preciznosti ve všem, co dělají. Jana a Daniel. Synchronizovaně spolu plavou teprve 2 roky, ale mistrovství světa v korejském Gwangju letos v srpnu si "vystřihnou" jakoby nic. Jak se seznámili, kdy vznikla myšlenka společného trénování, jak probíhá jejich trénink... To vše v rozhovoru s Janou Vítkovou.


Jak Tě vůbec napadlo oslovit Dana ke společnému synchronizovanému plavání?

     Řekla bych, že to bylo více faktorů najednou. Cíleně jsem nikoho nehledala, měla jsem svoji vrcholovou sportovní kariéru za sebou a MASTERS závodů jsem se účastnila už jen pro svoji zábavu. Dana jsem poprvé poznala v rámci IQ pohyb školení v roce 2016. Určitá souslednost workshopů a kurzů vedla k tomu, aby se v hlavě zrodila myšlenka. Pak najít vhodný okamžik, kdy se zeptat a to byl jarní kongres 2017, kde byla jedna z jeho lekcí zaměřená na preciznost, ladnost, synchronizaci a dotažení pohybů. To mě úplně uchvátilo a já s vyplavenými endorfiny šla za Danem s dotazem, jestli by si se mnou nechtěl zaplavat MIXED DUET. Věděla jsem o jeho vytížení, ale "Líná huba, holé neštěstí", jak se říká.

Jak na Tvoji nabídku, svým způsobem ne úplně běžnou, reagoval?

     Dan byl celkem stručný, nebyl čas se spolu víc bavit, probíhaly další lekce. Pamatuji si ale jeho rozzářený výraz a hlavně, že vůbec věděl "o co go". Jeho odpověď byla "No tak jo" a myslím, že až na konci kongresu mu to teprve začalo docházet.

Smíšené dvojice jsou v synchronizovaném plavání zcela nová disciplína. Jaké je to u nás v ČR a jaké je to v zahraničí? 

     První oficiální profi závody v kategorii Mix Duetů byly v roce 2015 při Mistrovství světa v Kazani. Do té doby jsem znala jen Američana Billa Maye, který se tomu jako první muž začal závodně věnovat. Údajně muži vstoupili do tohoto světa akvabel kvůli záchraně sportu na Olympijských hrách, kde do budoucna chtějí všechny jednopohlavní sporty vyškrtnout. Na úrovni Masters to registruji v rámci České republiky od roku 2015, kde vznikl první smíšený pár v pražském klubu akvabel a pak poprvé na světové soutěži v roce 2017 v Budapešti. Zde se poprvé ukázali i chlapi, kteří určitě netrénovali více jak rok nebo dva.

Měl Dan vůbec ponětí o tom, co takovýto sport obnáší a jaké to je trénovat jako akvabela?

     Přesně nevím, jak na to tenkrát Dan nahlížel, ale asi si myslel, že to bude levou zadní. Vždyť je přeci bývalý plavec a pohyb vyučuje. Ví, jak tělo funguje, co zapojit, co vypojit. Jenže kombinace pohybu v jiném skupenství, hlavou dolů, nedýchat, nohy dělají něco jiného než paže a pak to skloubit ještě s hudbou a při tom počítat doby bylo něco víc, než vůbec mohl předpokládat a odpověď na moji otázku si tak rozmyslet.

     Mně jako akvabele, která začínala v sedmi letech spousta věcí nedocházela, že to může být tak náročný sport. Já si prošla roky drilu ve vodě, X hodinami gymnastiky, baletu a kondiční přípravou. Zvládnout zaplavat sestavu, aby vypadala, jako že se nic neděje jsou jen léta dřiny. Stav, který však přichází na konci soutěžního dne, kde máte únavu z vody, težké nohy a plíce až v kalhotách nikomu z laiků nedochází. Zpetně ale tento sport hodnotím jako jeden z mnoha multifunkčních a v zásadě postavených na zdravých základech.

       Kreslicí plátno 47aqua 2

Co Ti přináší a jaké to je trénovaní a závodění s novým partnerem ve dvojici? Je to pro Tebe odpočinek, relaxace při práci instruktora a trenéra? Nebo to spíš bereš jako novou výzvu a jsi do trénování zapálená, jako kdysi při své profesionální dráze sportovce?

     Především je to velká zábava a odreagování se od našich denních povinností. Člověk je tak plně soustředěný na sestavu, kterou zrovna trénuje, že vytěsní z hlavy všechny další myšlenky. Pro mě je voda jako čistící faktor a nakopávač do dalších úkolů během dne. Únava přichází, ale je to současně relax těla a duše. Když máte k sobě parťáka na stejné vlně, kterého to baví, tak není co řešit. ANO chvílemi si připadám, jako bych se vrátila o 20 let zpátky, těch bazénu v rámci ČR tolik nepřibylo. A je to vlastně úžasné, zažívat znovu pocity, co měl člověk v době svého dospívání, kdy nic neřešil.

Pomáhá Ti Tvoje práce s pilates metodou k lepším výkonům ve vodě?

     Upřímně řečeno, kdybych nezačala Pilates metodu po porodech cvičit, do kondice bych se dostávala velmi těžko a chuť trénovat bych určitě neměla. Když jsem chvíli zkusila jen plavat ve vodě, tak mi chyběla určitá síla a flexibilita. Propojení mi přijde naprosto úžasné, krásně se to doplňuje. Spousta věcí se dá získat na suchu a tím pádem zredukovat počet hodin ve studené vodě. Kdyby tenktrát už vznikl koncept pro akvabely CO cvičit, JAK cvičit a PROČ cvičit mohlo být synchro v rámci světa úplně někde jinde. Věřím tomu, že to posuneme s Danem někam dál a třeba probudíme zájem i v široké věřejnosti. Nikdy není pozdě s něčím novým začít a když se zpracuje koncept "Cvič a plav, budeš mít zdravé a pružné tělo", tak to může přilákat všechny bez omezení věku.

Ty, jako olympijská reprezentantka České republiky, jak hodnotíš vaše nynější výkony s Danem ve smíšené dvojici a jaká máš další očekávání? Jaké soutěže už vlastně máte za sebou a co plánujete v nejbližším období?

    1. června to byly přesně 2 roky, co jsme měli s Danem něco jako první trénink v Praze na Podolí. První noha z vody, první loknutí vody a první zjištění, že to není jenom tak se na hladině udržet a nepotápět se. Vývoj jde postupně, tak jak u malých dětí přes základní kategorie žáčků a mladších žáků. Chce to odtrénovat spoustu hodin na suchu i ve vodě, aby byl vidět posun. Cit pro vodu se získává postupně a s delší pauzou se rychle vytrácí.  Hlava v dospělém věku je naštestí připravená rychleji vnímat, než u dětí, ale vyslat signál do těla je otázka opět tréninku. První společné hodiny bylo zjišťování Danových možností, pak snaha sestavit choreografii na první závody v červnu 2018, aby to bylo koukatelné :-) No a pak se zrodil plán, že pojedeme na Mistrovství světa do Koreji. Podmínkou však je zvládnout sestavy dvě. Jednu s technickými povinnými prvky a druhou volnou sestavu našlapanou výhozy a zapletenci, což jsou prvky, které zvedají umělecký dojem. Abychom tedy zažili co nejvíce závodní atmosféry, máme za sebou dva starty na MČR. První byl letos v dubnu v Brně a druhý nyní v červnu v Olomouci. Vrcholem sezóny je tedy MS v Gwangju začátkem srpna.

Jak trénujete, když Ty jsi z Brna, kde máš své pilates studio s plným diářem a Dan je v Praze, také pracovně velmi zaneprázdněný? 

     Trénujeme, jak se dá. Je to otázka priorit, takže někdy v Brně a někdy v Praze. Tréninky v Praze jsou většinou provázané s mým vzděláváním. V době, kdy mají všichni po celém dni dost, protože nával nových informací je skutečně pro tělo vyčerpávající, my jedem na bazén a trénujeme do zavíračky. Druhou možností je pak vstávat ráno na 6h před začátkem dalšího dne školení. V průběhu týdne je to na nás, jak si program zařídíme, aby tam bylo místo skočit na chvíli do vody. V Praze pak občas dohlíží na Danovu přípravu moje kamarádka, trenérka a mezinárodní rozhodčí Renata Kožená. Jinak jsme odkázání na dnešní techniku, tzn. sluchátka do vody, jeden mobil s hudbou a druhý mobil na video záběry.

"Mučíš" ho stejně ve vodě, jako on tebe na suchu, když se vzděláváš v IQ pohyb Akademii pod jeho vedením?

     Ano, snažím se mu trochu vrátit to mučení v rámci kurzů a školení co od nás vyžaduje, abychom byli nejlepší učitelé pohybu a pohybovými specialisty. Jen mám trochu opačný postup. Ze začátku nenápadně a nevinně a čím více se známe, tím jsem na něho ve vodě i na suchu náročnější. Dan všem vlepí slovní facku na začátku a chce výkony a výsledky na 100% a ke konci ještě přidat. Zřejmě to dělá dobře, jinak by své kurzy neměl tak zaplněné.

 Kreslicí plátno 47aqua 1

Na co se v budoucnu ve své sportovní a profesní aktivitě nejvíc těšíš?

     Já mám vždycky vysoké cíle, nějak mně to bez toho nejde. Ve sportovní aktivitě je každým rokem nějaká evropská nebo světová soutěž. Můžeme takto procestovat svět a spojit to i s dovolenou. Náklady na vše si hradíme sami. Podpora plaveckého svazu do těchto kategoríí je nulová. Co se týká profesní dráhy, tak se zatím stále hodně učit, vzdělávat se, klidně jet na některé kurzy 2x nebo 3x a pak třeba začít předávat zkušenosti dalším frekventantům IQ akademie. Kdo ví...



Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-