zdraví   Jana Bařinková / 16. 01. 2019

Článek - Zdravé chodidlo

Jana Bařinková, věrná klientka IQ pohybu, napsala výstižný článek o tom, jak překvapivě velký vliv může mít cvičení chodidla nejen na chodidlo samotné, ale i na celkové držení a postavení těla. Otevřeně mluví o své vzácné nemoci a o tom, jak statečně s ní bojuje právě správným způsobem cvičení. Článek je tak zároveň i milou recenzí na Danovy lekce zdravého chodidla v IQ pohyb centru. 


     Na lekci zdravé chodidlo do IQ pohyb centra k Danielovi Müllerovi jsem se dostala na doporučení dcery po své poslední operaci nohy na jaře 2017. 

     Před 18 lety u mne byla diagnostikována Dědičná neuropatie - CMT (Charkot-Maria-Toot). Měla jsem to štěstí, že jsem se dostala do péče odborníků a dostala tu nejlepší péči. Neuroložku, která hned měla tušení, o co jde a ortopeda, který operacemi srovnal mé nohy. A v neposlední řadě lektoři, kteří svým přístupem a způsobem vhodně zaměřených lekcí chtějí vidět především výsledky.

Všem moc děkuji za jejich péči. 

     Při tomto onemocnění, které je řazeno mezi vzácná, došlo k nedostatečnému vyvinutí nervového systému, což způsobuje narušení rovnováhy, povelů z mozku a atrofii svalů. Úbytek svalstva způsobuje i to, že dochází k deformaci postavení kostí, necitlivosti nohou a rukou, ztrácí se jemná motorika, balanc… Postavení nohou se pak řeší korekční operací.

     Zpočátku jsou postižené dolní a horní končetiny a poškození může postihovat celé tělo a vede k upoutání na invalidní vozík. Vada je to vrozená a v současnosti neexistuje žádné "lékařské" řešení. 

     Má chodidla a kolena prodělala celkem 5 operací. Chodidla jsou necitlivá, při chůzi bojují se stabilitou.  Musím být ostražitá proti otlakům, oděrkám, proti chladu a omrznutí. Nezvládám automatickou chůzi. O každém pohybu, o každém povelu musím přemýšlet a vedu ho očima. Již v minulosti jsem se začala věnovat józe a se cvičením chodidel se vše krásně doplňuje. 

Co všechno mi cvičení chodidel přineslo? 

- Chodidla jsou více rozložena na zemi. Chodím nejraději bosa, začala jsem cítit na vnější straně studenou podlahu. Dříve bylo chodidlo  různě přizvednuté a bylo obtížné chodit bosa. Musela jsem neustále nosit ortopedické vložky, jelikož noha nedoléhala a stabilita byla tudíž ještě horší. 

- Dokážu do určité míry pohnout prsty. 

- Dokážu se postavit na tři body nohy a ovládnout stočení bodů pod palcem a tahem přes nárt zatlačit do podlahy.

- Při chůzi dokážu našlapovat přes patu a po vnější straně se postavit na celou nohu.

- Zlepšilo se mi postavení chodidel, což vede ke zmenšení bolesti a špatného postavení kolene. 

- Zlepšilo se mi postavení křížové oblasti zad a celkově se uvolnily a méně bolí.

- Narovnala jsem se v zádech – dříve jsem držela stabilitu tím, že jsem při stoji byla v neustálém předklonu a stála s pokrčenými koleny. Dnes si stoupnu a mám natažené nohy, rovná záda a pocitově jsem vypnutá do výšky. 

     Stále bojuji se stabilitou a musím se soustředit třeba na stoj na místě, ale dokážu ho ustát. Dokážu se postavit a rovně stát. Bude to neustálý boj a nepřestávající práce s tělem při cvičení, ale stojí to za to a já věřím, že to bude jen lepší a lepší. Chci fungovat a udělám pro to vše.

     Z mého pohledu je cvičení chodidel nejzákladnější. Od chodidel se odvíjí vše. Cítím neuvěřitelnou změnu postavení i chůze. Jóga, kterou spolu se cvičením chodidel praktikuji, mě naučila vnímat tělo a soustředit se na jeho podstatu. Zařadila jsem také cvičení na posílení vnitřních svalů a chodím pravidelně i k mé dceři, která je též trenérka.

     Jak jsem již zmínila v úvodu, při tom všem jsem měla a stále mám velké štěstí na odborníky, kteří pomáhají v boji s nepřízní života. Dane, děkuji Vám z celého srdce za Vaše lekce a za Vaši práci.

Autor: Jana Bařinková


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-