zdraví    / 25. 06. 2013

Jana Šimková - Rozhovor o Spirals s Danem Müllerem

Spirals jsem potkal v roce 2008, když se mnou Michael King, můj mentor, pracoval celý týden individuálně. Už jsem nemohl, padal jsem opravdu na obličej...


Kde ses poprvé setkal s metodou Spirals ?

Poprvé jsem se potkal se Spirals přímo ve svém studiu pilates clinic. To byl rok 2008, když se mnou Michael King, můj mentor, pracoval celý týden individuálně. Už jsem nemohl, padal jsem opravdu na obličej. Po 4 dnech tvrdé práce 8 hodin denně, které jsem s ním strávil, jsem měl všeho dost. Už jsem nemohl vidět pružinu ani nic, co pán Pilates vymyslel a praktikoval. Ještě jeden den mi chyběl. A Michael ve čtvrtek večer: „pojď, zacvičíš si něco jiného. Něco, co tě bude bavit.“  Měl jsem všeho plné zuby, tělo mne neposlouchalo a svaly byly tak nemožné jak nikdy před tím, ale zkusil jsem to. Dal jsem si privátní lekci Spirals. Bylo to něco úžasného. Něco, co mne oslovilo. Hned jsem se zamiloval.

Jsi lektor pilates, věnuješ se především lidem se zdravotním omezením - co tě na Spirals zaujalo?

Spirals, Dan Müller Bylo to spojení pohybu a hudby. Jako bývalý, ale možná i budoucí lektor aerobiku, pokud se k tomu někdy vrátím, miluji hudbu a pohyb. Jejich spojení je dokonalé, úžasné a jedinečné pro výuku pohybu. Neboť hudba může vést i „nemotoru“ k pohybové aktivitě – k pohybu. Každý si přece vezme sluchátka a jde třeba běhat, ne? Tudíž spojení hudby, pilates a dalších pohybových dovedností – to vše je spirals.

Myslíš si, že něco takového v nabídce sportovních aktivit chybí?

To rozhodně. Existuje celá řada lidí, co chtějí chodit cvičit – ženy i muži, ale nechtějí ty těžké choreografie, které se pořád mění. Nezvládají to, necítí se v tom. Chtějí chodit cvičit, aby je nebolela záda, chtějí se hýbat. Chtějí se hýbat správně. A to Spirals díky promyšlené jednoduché choreografii, která se několikrát za sebou opakuje, dokáže. Stačí jen pár lekcí a hned je vidět zlepšení.

Jaký benefit v metodě Spirals vidíš v porovnání s jinými styly – pilates, yoga, zumba, apod…

Jak jsem již řekl v předchozím bodě. Je to spojení pohybu a hudby, hudba vás hodně vede. Stačí ji jen následovat. Spirals využívá hodně cviků z pilates a pozic z jógy. Však taky autoři Michael King a Veronica Ponieman jsou pilates učitelé a mají dost velké zkušenosti i s jógou a tancem především. Nebudou to však žádné velké výdrže v asánách a stoje na hlavě či v pozici teaser. To se nebojte.
Oproti jiným cvičením jako je zumba či aerobik? Je to jiné. Nedá se to popsat. Každé má své. Své výhody. Spirals je však výuka koordinovaného pohybu a hlavně je bez bot. Takže konečně něco prospěšného pro vaše chodidla. Spirals zahrnuje ucelenou choreografii, která je navržena svým zaměřením na specifické styly dynamického strečinku a stability. Cvičení je nejen pro každého výzvou, ale i povzbuzením.

Kolik programů spirals v současné době má?

V současné době je přibližně 15 různých programů, pokud chcete tak 15 různých choreografií. Ale pozor, nepředstavujte si něco náročného, něco co nezvládnete. Ba právě naopak, chodí mi Spirals cvičit i seniorky a ty, když se naučí choreografii, cca 1 měsíc, tak to pak rozjedou naplno, že ani já je někdy nestíhám.

Plánuješ nějaká proškolení lektorů v této metodě?

Spirals, Dan Müller Ano, již teď jsou vypsána školení s mými kolegy, master teacher spirals - janou šimkovou a rostislavem šromem. Jsou to skvělí lektoři a oba tanečníci, takže spirals v jejich podání je skvost. Já bohužel jej učit nebudu, neboť časově nestíhám. Ale možná v budoucnu si vezmu nějaké školení technického dne. Zatím spirals jen propaguji na kongresech.

Jak budou školení koncipovaná?

U nás budou mít instruktoři v ČR možnost udělat si nejen spirals program, ale mít i k němu tzv. Technické školení. To bude pro instruktory, kteří začínají s výukou pohybu a nemají dostatek zkušeností.
V prvním dni se naučí choreografii a ve druhém se pak probere technika cvičení, která je nejdůležitější pro vaše-naše budoucí klienty spirals. Máme to malinko jiné, než je tomu v zahraničí. Tam si ve většině dělají licenci spirals především lektoři pilates, kteří mají technickou znalost o provedení cviků v programu. Avšak my chceme spirals otevřít všem, kteří mají základní akreditované školení mšmt týkající se výuky pohybové aktivity. Chceme udržet vysokou kvalitu v provedení a tak nabídnout klientům po celé čr a sr další program, co jim pomůže třeba od bolesti zad, právě jako tomu bylo u rosti šroma.

Bude se školit jen v Praze? A jak bude školení finančně náročné?

Tak to vás zklamu, nebo potěším. Program Spirals – školení bude probíhat v Čechách – Praha, na Moravě – Brno i na Slovensku – Trnava. Začínáme již v srpnu školením v Brně.
Finanční dostupnost je pro každého. Cena školení se v prvním roce, který je dotován, bude pohybovat okolo 1690 kč za den + 840 kč za dvd spolu s CD, na kterém naleznete choreografii programu v nejjednodušší variantě a samozřejmě hudbu pro svoji lekci.

Tak neváhejte, začínáme novou éru cvičení v ČR.

rozhovor: MgA. Jana Šimková

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.



Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-