výživa    / 17. 05. 2012

Marek Janota - Rady pro výživu

Výživový poradce a osobní trenér Marek nám odpověděl na základní informace ohledně výživy a zdravého jídelníčku. Zastavuje se třeba nad tím, jaké potraviny bychom měli znovu začít jíst a které na talíř již nedávat.


Jaký pohyb jsi vykonával v dětství a co ti přinesl?

Nejvíc si vzpomenu na běh. Běhal jsem po dvoře za míčem, po ulicích se psem, na hřišti s dětmi. Byl jsem každý volný čas venku a neustále v pohybu. Řekl bych, že běh je nejpřirozenější pohyb vůbec. Rozvíjí celou pohybovou soustavu, proto děti neustále někam „lítají“. Sezení u televize probíhalo pouze v neděli ráno a každý večer (u Večerníčka). To jsem ale vyrůstal na vesnici a potom na maloměstě. Dobře si pamatuji, že po přestěhování do Prahy k barevné televizi se satelitem, už to bylo s pohybem horší… Ale hřiště u paneláku bylo plné dětí, takže jsem se vždy do pohybu zapojil. Když jsem začal chodit na střední, vzpomínám si, že to samé hřiště zelo prázdnotou a možná zeje doteď.

 Jak bys charakterizoval zdravou výživu?

To je „jednoduché“. Jako výživu, po které se člověk cítí lehce, ale nasyceně a nepřibírá… V dnešní době to zní neuvěřitelně, ale lze toho dosáhnout. Stačí používat kvalitní suroviny, což je v Čechách velice obtížné, protože ty dražší mnohdy nedosahují kvalit západních sousedů. Ale abychom nebyli smutní, už ani v těch v jídle nejvyspělejších zemích, jako je Francie, nebo Itálie, to zdaleka není ono. Kvalitní suroviny a šetrná příprava jsou základ. Vlastně cokoliv, co si uvaříte doma z kvalitních, pokud možno domácích, surovin je zdravé. Jednak to má správné chuťové složky, ale hlavně je to z výživového hlediska hodnotné, jako kupodivu i domácí tvarohové knedlíky s ovocem. Moje generace si možná jako poslední vzpomene na domácí stravu u svých babiček, která byla vynikající a vždy z čerstvých ingrediencí. Musíme se znovu vrátit k nakupování na trzích, nebo od malých farmářů z venkova, což si myslím, že začíná být opět v kurzu. Taky se hodně zapomíná na rostlinnou stravu, která by měla převládat. A nemyslím jen zeleninu jako mrkev, rajče, okurka, salát atd., ale třeba opomíjené luštěniny, které jsou základem pro příjem vlákniny, hlavně sója, která je sice dražší, protože je „v módě“, ale výhody dalece převyšují. Také se úplně zapomnělo na produkty z obilnin, jako jsou kroupy, nebo jáhly. Surovin je spousta a je potřeba nebát se nových chutí a trochu experimentovat.

 Jaké jsou nejčastější chyby stravování v současnosti?

Omáčka z kečupu, nebo polévky z prášku. Bohužel je jich v dnešní době požehnaně a lidé jsou stále nepoučitelní. Jednak lidé neumí nakupovat a už vůbec neumí vařit. Vůbec nečtou složení na etiketě. Neptají se u pultu, kolik je v té šunce masa. Nezajímají se o původ produktu. To je velká chyba, protože už složení napoví o kvalitě výrobku hodně, a i když to nemusí platit vždy, tak z pravidla 85% informací odpovídá skutečnému složení, což je v potravinářské oblasti určitě úspěch. S tím souvisí kvalita potravin. Lidé chtějí ušetřit a tak kupují to nejlevnější, což jsou v dnešní době prakticky pouze imitace původního výrobku. Např. v nejlevnějším jahodovém džemu je nejvíce jablečné složky, jahody jsou tam jen tak symbolicky, aby se neřeklo. Chuť a barvu dodá potravinářská chemie. Tak je to u většiny potravin, které procházejí nějakým výrobním procesem. Ve finále člověk neušetří, protože do těla nedostane živiny, o kterých předpokládá, že tam jsou a při dlouhodobější konzumaci se projeví zdravotní komplikace. Dál je to snaha o dodržování předepsaného jídelníčku. Takový postup je mnohdy kontraproduktivní, protože tělo je vystaveno velkému šoku, když je mu náhle změněn roky trvající stereotyp. Vše musí probíhat postupně a formou změny stávajících návyků, tím se zabrání obranným reakcím těla. A v neposlední řadě jsou to diety. V dnešní době už je takové množství variant, že se tomu člověk musí divit. Problém je v tom, že drtivá většina pracuje s principy nižšího energetického příjmu, než výdeje. To je velice nebezpečné, protože příjem je pod základním energetickým výdejem potřebným na normální fungování těla, a tak dochází ke spalování vlastní svalové tkáně a následně k podvýživě. Paradoxně může dojít k tomu, že obézní člověk držící takovouto dietou umře na podvýživu. A bohužel to není pouze teorie.

 Co by měl obsahovat správný jídelníček?

Všechno! Pestrost je nejdůležitější prvek, který se velmi podceňuje. Tato otázka je ve své podstatě špatná, protože navozuje pocit nějaké ohraničenosti, ve které se musíme držet. Ve skutečnosti je správná otázka: „co bychom jíst neměli?“. Vše ostatní jíst musíme! (pokud na to nemáme alergii, samozřejmě) Takže kromě jedovatých hub, rostlin a živočichů, nevím o ničem, co bychom jíst nemohli. Z vývojového hlediska byli naši předci i hmyzožravci a velký podíl měla i strava rostlinná. Tady je největší potenciál ke změně. Samozřejmě nejškodlivější jsou polotovary, dochucovadla a sladké nápoje, zhouby naší civilizace. Zmražená pizza bez chuti, hotová v troubě za 10 min., je nejen urážka italských kulinářských tradic, ale hlavně plno energie bez jakýchkoliv výživových hodnot pro náš organismus. Dokud si lidé neuvědomí, že si musí vše uvařit doma, aby to bylo hodnotné jak chuťově, tak nutričně, nemůže se jejich životospráva zlepšit.

 Jak správně zkombinovat zdravou výživu s pohybem?

Pohyb je alfou a omegou zdravého životního stylu a s výživou souvisí, protože tělo bez pohybu a výdeje energie prostě nefunguje. Také startuje metabolismus, takže třeba takové správné hubnutí je bez něj prakticky nemožné. Ale všechno má svá pravidla. Tak např. při hubnutí nemůžete po hodinové aerobní činnosti vypít půl litru iontového nápoje, abyste se cítili lépe, protože doplněním cukru okamžitě zastavíte proces spalování tuků. A člověk, který trénuje na sílu, musí po tréninku doplnit cukry do svalů, aby nedocházelo k jejich úbytku. Takže je velmi důležité dát si pozor a vědět, co vlastně od pohybu chci a dodržet ty správné principy. Pohyb také podporuje peristaltiku a má tudíž vliv i na vylučování. Při dlouhodobém sezení je trávicí soustava nejprokrvenější část těla a tudíž se kolem žaludku a střev ukládá nejvíce tuku tzv. viscerálního. Ten je velice nebezpečný a způsobuje např. cukrovku, aterosklerózu, nebo infarkt. Z toho vyplívá, že pohyb k výživě neoddiskutovatelně patří. Bohužel je to neustále podceňováno.

 Prozraď tajemství úspěchu zdravého životného stylu?

Jak už jsem řekl, problém dnešní doby je v hledání univerzálního klíče, na cokoliv. Stejné je to i u zdravého životního stylu. Hledání tajemství úspěchu vzniká, protože všichni čím dál víc pociťují, že je něco špatně, ale nedokážou si uvědomit co přesně to je. Proto hledají nějaký konkrétní a jednoduchý návod, podle kterého by se řídili a tím problémy odstranili. Je to pochopitelné. Vždy je jednodušší řídit se do puntíku něčím předepsaným, než změnit některé neřesti a zároveň zůstat ve svém rutinním režimu. Takže moje tajemství je: naučit se žít sám se sebou a odstranit neřesti, o kterých vím. A potom zajít k dobrému výživovému poradci, který mi pomůže s těmi přede mnou skrytými.

Autor článku: Marek Janota

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.

 



Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-