fitness   Zbyněk Petr / 14. 09. 2018

Rozhovor - Držení těla ve světě fitness

Zbyněk Petr připravil pro web CVIQ.cz rozhovor s finalistou MČR v kulturistice Jiřím Šénem a jeho trenérem Filipem Sáblíkem. V rozhovoru naleznete nejen Jirkův zajimavý příběh, ale také se kluci dotkli kontroverzního tématu spojení držení těla a kulturistiky. 


Zbyněk: Rád bych u tohoto rozhovoru představil Jiřího Šéna – finalistu MČR v kulturistice a jeho trenéra Filipa Sáblíka.

Ahoj Jirko, jak se máš? Rád bych se Tě zeptal na pár věcí, týkajících se cvičení. Ty, jako nově aktivní – závodní kulturista s úspěchy na celorepublikové úrovni, ses k nám na rekvalifikační kurz pro fitness trenéry dostal přes svého trenéra Filipa. Filip, kterého při rozhovoru také máme, si u nás dělal stejnou rekvalifikaci asi před 2 roky. Co Tě vlastně přesvědčilo k tomu, že ses rozhodl udělat si u nás kompletní rekvalifikační kurz pro osobní kondiční / fitness trenéry?

      Jirka: Ahoj Zbynďo, aktuálně se mám skvěle, jsem v odpočinkové fázi po závodech, takže je to takové „volnější“ a navíc jsem nedávno požádal přítelkyni o ruku. Na Tvoji otázku mi stačí vlastně odpověď ve třech slovech – Filip cvičil jinak. Po absolvování celé přípravy pod Filipovým vedením jsem věděl, že tento kurz u vás si má smysl udělat! Cvičili jsme „jinak“! Po každém tréninku jsem se cítil skvěle, nebolely mě svaly, které neměly, nebolelo mě rameno, se kterým jsem měl problém nebo bederní páteř a záda. Cvičení najednou začalo dávat smysl, kdykoliv jsem se zeptal, proč děláme tenhle rozsah pohybu, když to všichni cvičí takhle… – Filip mi vždy dokázal odpovědět tak, že mi úplně pomotal hlavu, ale dávalo to zároveň smysl! Řekl jsem si, že tyto znalosti chci také mít a předávat je dále.

Zbyněk: Jirko, vím, že už jsi před naším kurzem v IQ pohyb Akademii cvičil „chytře“ a ne vyloženě podle kulturistických technik. Už jsi byl ovlivněný Filipem, který je opravdu velmi šikovný. Takže co dalšího ti náš kurz vlastně „přinesl“?

      Jirka: I přesto, že jsme s Filipem cvičili dlouho a určité znalosti jsem měl již od něj, mi kurz změnil pohled úplně na vše ohledně fungování lidského těla, znalostí anatomie a spousty dalších běžných věcí, které lidé neznají a díky tomu si způsobují problémy pohybového aparátu. Cítím, že díky znalostem, které jsem během kurzu získal, určitě budu více platný nejen v oboru fitness, ale i v dalších sportech.

Zbyněk: Filipe, ty jsi velký silák. Jen čtenářům prozradím, že ty jsi se s naší "nekulturistickou" metodou cvičení v posilovně setkal díky své přítelkyni. Ta si u mě a mých kolegů kdysi dělala tolik seminářů, že bychom ji mohli považovat skoro za náš inventář! Jaké to bylo, když ti tvá přítelkyně začala "mluvit" do cvičení?

      Filip: No popravdě, když mi moje přítelkyně začala mluvit do cvičení, tak jsem měl dvě možnosti: buď ji poslechnout, nebo se s ní rozejít… Bylo náročné po 7 letech cvičení u shybů slyšet „Tak to nedělej, když na to nemáš.“ Nepotěší to. Vedli jsme rozsáhlé diskuze o technice, objemu tréninku, pomůckách, vzpěračských pásech atp.…Ve všem se můj tehdejší názor s tím jejím rozcházel, ale protože měla v té době asi 40 kurzů a licencí, tak jsem se rozhodl to zkusit podle ní a vážně jsem cítil po tréninku svaly daleko intenzivněji.

To mě dovedlo na cestu kineziologicky správného cvičení a potažmo do IQ pohybu. Navíc jsem to dostal k narozeninám právě od ní.

Zbyněk: Kluci, jak jste se vlastně dali v tréninku dohromady?

      Jirka: U mě vše začalo tím, že jsem začal chodit do nové posilovny, ve které shodou náhod trénoval a pracoval jako osobní trenér právě Filip. Jak jsem do posilovny chodil často, tak se nás tam sešla parta kamarádů, spolu jsme probírali různé věci ohledně stravy, cviků, zdravotních problému atd. A právě Filip ze svými odlišnými názory a jiným pohledem na věc byl pro mě velice zajímavý člověk a říkal jsem si, že to je něco jiného a vždy, když jsem jeho rady poslech, jsem se cítil lépe. Tak jsem ho kontaktoval a požádal, zda by mě nepřipravil na závody a i když jsme ještě nevěděli na jaké přesně, zda na podzimní nebo jarní, přesto jsme oba věděli, že je před námi kus práce, tak jsme se do toho ihned dali.

      Filip: Zbyňku, jak víš, ve fitku je to jako v hospodě. Když se zrovna nezvedá, tak si “štamgasti” povídají, každý má nějaký zdravotní problém nebo ho trápí, že mu nějaká partie zaostává (ano, zní to divně). No a tak jsme se dali dohromady vlastně i s Jirkou. Začalo to rozmlouváním vzpěračského opasku při cvičení, informací o tom jak funguje CORE, pak debatou o zborcených klenbách chodidla, které si Jirka právě kvůli prodělané operaci kolene musí hlídat. No a protože jsme pak postupovali systematicky, tak jsme řešili i zkrácený m.iliopsoas (Jirka hrával celé mládí fotbal). Dále pak klasicky zkrácené vnitřní rotátorové manžetyramen, zkrácený m. pectoralis minor (s protrakcí ramen)atd.. Osobně si myslím, že pokud by se kulturisté obecně věnovali fyziologii a kineziologii více, pak by i výsledky měli lepší, protože třeba pózování bez dostatečné mobility například lopatek není dost dobře možné. A veliký m.latisimus je ti úplně k ničemu, když ho neumíš ukázat…

Zbyněk: Je hodně lidí pohybujících se v silovém a kulturistickém tréninku, kteří nemají k našemu typu cvičení, které je založeno na perfektní technice pohybu vycházející z dokonalé znalosti kineziologie, důvěru. Co vás přesvědčilo o tom, že je možné cvičit "trochu jinak", než jak jste to znali sami a jak "se to cvičí už roky"?

      Jirka: Jsem sportovec už od svých mladých let a měl jsem celou škálu zranění, to největší bylo přetržení předních křížových vazů, po kterém následovaly dvě operace. Co se týče mě, byla to jedna zásadní věc – zdraví. V podstatě něž jsem potkal Filipa a poznal IQ pohyb Akademii, mě po každém tréninku bolelo v bedrech, nejčastěji pak v rameni a koleno. A díky nové technice cvičení tyto bolesti přestaly. Cvičil jsem opravdu partie, které jsem potřeboval cvičit a hlavně jsem se po každém tréninku cítil mnohem lépe!

      Filip: No jak jsem zmínil,mě k tomu přivedla moje partnerka, ale ve svém okolí máme několik přátel, kterým jsme společně pomohli od bolesti zad, bolesti ramen při benchpressu atd. Jeden z nich je úspěšný závodník v silovém trojboji a než jsme ho s Irinou srovnali, měl tak výraznou protrakci ramen, že nebyl schopen zvednout ani 60kg na bench press. Nyní je, tuším, na 220 kg a míří k vyšším číslům.

Zbyněk: Já sám už jsem na našich kurzech přesvědčil několik sportovců z různých odvětví, včetně úspěšného silového trojbojaře a mezinárodně úspěšné a uznávané kulturistky, že se dá cvičit jinak, mít ve sportu dobré výsledky a být i v profi-sportu relativně zdravý. Nyní jsi Jirko další, kdo to dokazuje a s Filipem odvádíte oba skvělou práci, což je vidět na Jirkových výsledcích. Co byste vy viděli jako zásadní rozdíl mezi klasickou kulturistickou metodou posilovacího cvičení a metodou podle IQ pohyb Akademie?

     Jirka: Za mě to je jednoznačně znalost anatomie a fyziologie. Celé to je o tom vědět co jaký sval vykonává za pohyb, odkud kam se upíná. Poté stačí už jen nastavit tělo do neutrální pozice. Například u mě byl největší problém šířka zad, kterou v kulturistice dělá m. latissimus dorsi, neboli velký zádový sval („křídla“). Po tom, co mě Filip obeznámil jak ten sval funguje, následně jsem si to kurzem potvrdil, jsem věděl, že největší chyba při cvičení zad bylo, že jsem nedokázal udržet zafixované lopatky a hrudník, tudíž jsem posiloval hlavně trapéz, který jsem měl opravdu výrazný. Celé to je o znalosti pohybu!

      Filip: Pro mě je stěžejní technika. Pokud chce někdo cvičit například deltový sval, tak by měl cvičit deltový sval a ne vršek trapézu. Jasně, zní to jednoduše, ale všichni víme, že to tak úplně jednoduché není. Fixace lopatky ve správné poloze dělá problém většině lidí, ne jen u cvičení ramen. U kulturistiky tohle platí dvojnásob, pokud chcete být estetičtí, musíte u cvičení přemýšlet a ne jen bezhlavě mávat činkami.

Zbyněk: Jirko, jaké máš pocity ze svých dosavadních výkonů a co máš v plánu dál?

      Jirka: Díky tomu, že jsem si dal cíl a celý rok jsem tomu vše přizpůsoboval a tím, že jsem to dotáhl dokonce až do finále mistroství ČR, jsem si splnil sen a opravdu mi to pomohlo jak duševně, tak psychicky! Proto každý z Vás, kdo máte nějaký cíl, nějaký sen, jděte si za ním, a dotáhněte to až do konce a ten pocit na konci jen nepopsatelný! Sám jsem to zažil!

Můj další cíl je přijít na pódia zase o něco větší s váhou min. přes 100kg a opět se zúčastnit na jaře mistrovských soutěží v ČR a následně zkusit i nějaké mezinárodní soutěže.

Zbyněk: Kluci, mnohokrát děkuji za váš čas a jsem moc rád, že se vám oběma daří! Jirkovi jako sportovci a Filipovi jako trenérovi. Máte ještě něco na srdci, co byste rádi vzkázali naším čtenářům ohledně posilovacího cvičení a nebo cvičení vůbec?

      Jirka: Je to jen na Vás! To že Vás bolí rameno, koleno, bedra, není důvod sedět doma na pr*eli a více si prohlubovat a zvětšovat bolest! Není to o tom, že navštívíte doktora, který Vám píchne injekci do kolene a bolest se na chvíli zmírní, ale bolest se opět vrátí, třeba proto, že máte ploché nohy, ale to už Vám doktor neřekne. Proto se nebojte kontaktovat ideálně některého z absolventů IQ pohyb Akademie.

      Filip: Jde to i jinak, těžké dřině se nevyhnete, ale můžete si pomoci od hromady zdravotních problémů, které si špatnou technikou způsobujete...

Zbyněk: Ještě jednou díky a těším se s vámi oběma opět někdy na viděnou.

      Jirka: Mockrát děkuji za příjemný rozhovor.

      Filip: Díky a ať se daří.

Obrázek1

Autor: Zbyněk Petr


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-