/ 07. 11. 2014

O pilates trochu jinak.......


Když se řekne pilates, většině z těch, kdo ho znají, nebo o něm slyšeli, se nejspíš vybaví cvičení. V lepším případě to bude řada konkrétnějších informací o jeho pozitivním účinku na náš pohybový aparát, odstranění bolesti zad, zlepšení držení těla či posílení hlubokého stabilizačního svalstva. Pojďme se ale pokusit podívat na pilates i trochu jinak.

Zažili jste někdy ten stav mysli, kdy jedna myšlenka střídá druhou, cítíte se přetíženi a nejraději byste se svou hlavou udělali to, čemu na počítači říkáme "vyresetovat"? Život v dnešní době je náročný, provázený stovkami malých i velkých rozhodnutí, která musíme denně udělat. Aby tato rozhodnutí byla dobrá, potřebujeme lidově řečeno čistou hlavu. To se ale snáze řekne, než udělá. Jedním z možných prostředků je meditace. Samotných meditačních technik je nespočet a zajímavé je, že mezi nimi najdeme i řadu takových, kde svou pozornost směřujeme na naše tělo.

Pokud jste někdy byli na lekci pilates, jistě mi dáte za pravdu, že pro dosažení správného účinku cvičení je potřeba naprosté koncentrace mysli právě na naše tělo. Vždyť sama koncentrace je jedním ze základních principů tohoto cvičení. Znamená to, že myšlenkami musíte být stále ve svém těle, kontrolovat každý pohyb. Současně také, jak budete zlepšovat své soustředění, bude se zlepšovat i kvalita vašeho pohybu a kvalita vnímání vlastního těla a práce s ním. Přidáte - li ještě správné dýchání, další z principů pilates, a spojíte tak mysl, tělo a dech, zastavíte tok každodenních starostí a myšlenek, dovolíte vaší mysli zrelaxovat a udělat právě ten výše zmiňovaný reset ve vaší hlavě.

Bavit se o pilates trochu jinak znamená i krátce zmínit taková slova, jako je úzkost nebo deprese. Zjednodušeně řečeno jsme takový "papiňák". Často se v nás stres hromadí jako pára v hrnci a pokud jí pravidelně neupouštíme, vznikne přetlak. Ten může mít řadu následků postihujících naší mysl, např. v podobě úzkosti nebo deprese, nebo naše tělo reaguje  vznikem různých tělesných blokád či onemocnění.

Právě o úzkostech a depresích jsem v poslední době přečetla řadu knih, protože pracuji s lidmi s duševním onemocněním. Zajímavé je, že téma tělesného pohybu, jako možného podpůrného prostředku se v nich velmi často objevuje. Cvičení působí na náš emoční mozek, který určuje emoční význam informací a přiřazuje k nim emoční náboj. Emoční mozek obsahuje mnoho receptorů endorfinů, tedy malých molekul, které v nás vyvolávají pocity euforie a pohody. V literatuře se uvádí, že lidé, kteří pravidelně cvičí, víc vychutnávají drobné radosti života. Jako by jim byla spokojenost a pohoda snáze dostupná. Samo prožívání radosti je totiž pravým opakem deprese, provázené pocity smutky a beznaděje.

Nejsem lékař, abych zde mohla podrobně analyzovat propojení těla a mysli, tím se zabývá medicínský obor zvaný psychosomatika. Přesto téměř každý už někdy zažil, že se mu tzv. zablokovala záda, cítil napětí v oblasti kolem krku nebo jiný projev tělesné nepohody v souvislosti se stresem nebo těžkým životním obdobím. Ne nadarmo se např. říká, že si neseme tíži na bedrech. Často nás právě tato nepohoda nebo už bolest pohybového aparátu přivádí na lekce pilates. Podívejme se tedy opět na pilates jinak. Zablokuje-li naše mysl tělo, nemůže to fungovat i opačně? Tedy, že odstraněním starých bloků, úlevou od bolesti uvolníme naší mysl? Já myslím, že ano. Tím se znovu vracíme k základní myšlence těchto řádků a to je pilates trochu jinak - pilates v jednotě těla a mysli.

Kdybych chtěla závěrem celý text shrnout do jedné věty, zněla by asi takto. Přijďte na pilates, protože si nejen zacvičíte, ale i uvolníte a zrelaxujete svou mysl, předejdete depresi a ulevíte právě těm místům, kde se hromadí vaše únava a starosti. Jako bonus bych přidala dobrou náladu. A to už za tu trochu námahy v tělocvičně stojí, že?

 

Iva Horatlíková

www.zdravotnipilatestabor.cz



Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-