pilates   Lucie Novotná / 28. 01. 2018

O lidech - Lucka Novotná - Pilates mantra z hor

...podstatné ale zůstává to, že Pilates funguje. A myslím, že to není jen ve rčení „víra Tvá Tě uzdraví“.  Když cvičím, je mi prostě a jednoduše líp – na těle i na duši.  Toť má osobní Pilates mantra.


Pilátesův tunel


Před tradičním prosincovým shonem a všudypřítomnou nákupní posedlostí, tolik typickou pro předvánoční období, jsme se letos s rodinou rozhodli ujet na hory. Projíždíme idylicky zasněženou krajinou, posetou malebnými a dokonale upravenými staveními, štíty hor a závěje u cesty se začínají zvětšovat – neklamný signál, že naše ledovcová destinace se pomalu, ale jistě blíží.

V  hlavě mi ještě běží velmi čerstvý film z posledního víkendu mého Pilates školení, který jsem absolvovala těsně před odjezdem. Finále intenzivního dvouletého učení a práce na sobě s cílem stát se instruktorkou tohoto blahodárného cvičení – blahodárného nejen pro tělo, ale o nic méně i pro duši.

Přemýšlím nad tím, že jako ostatně všechno během uplynulých dvou let i jeden z posledních úkolů dával velký smysl. Smysl, který mi v celé své šíři dochází teprve s lehkým odstupem. Vybrat několik sportovních plus několik „nesportovních“ pohybů a vymyslet, jaké cviky Pilatesovy metody musí být zvládnuty, aby pohyb byl proveden zdravě neboli funkčně. Aniž bych nad tím předem nějak obsáhleji bádala, vybrala jsem si jako jeden ze sportovních pohybů sjezd na lyžích. Můj oblíbený sport už od dětství.

Ale zpátky na ledovec a do zasněžené horské krajiny. Hory se obalily „mlhou hustou, že by se dala krájet“. Vyrážíme vstříc první lyžařské zkoušce po roce, spolu se dvěma šestiletými sjezdařskými „šampiony“. Tedy alespoň vnímáno jejich perspektivou. Ve skutečnosti se trochu obáváme jednak začátečnického statusu našich sjezdařů, ale především oné husté neviditelnosti, která znemožňuje odhadnout ostrost zatáček a hlavně prudkost sjezdovky. „Mami, já chci do tunelu“, ozývá se záhy. Což v praxi znamená sjezd v tandemu, 22 kg živé váhy, neboli v rodinné mluvě „22 kg štěstí“, zaklíněno o hůlky a vměstnáno mezi dospělákovy lyže. Rodičova záda sehnuta, aby se přizpůsobila výšce šestiletého hrdiny svahu.

„Tunel“ po několika minutách výdrže hrozí kolapsem a právě tady to přichází – ono sepnutí, kdy mi v praxi v plné síle dochází nutnost pevného středu těla (jedna z Pilates manter) a celkové protaženosti a flexibility svalů. Pomalu a za urputného plužení sjíždíme první metry, nic netušíc vplouváme do navátého prašanu, načež malá lyže reaguje okamžitým vyhozením nožky z vázání. Dobře tak. Dopřávám zádům rychlý relax v podobě na školení tisíckrát opakovaného homogenního oblouku a začínám zápolit s nasazováním rebelující lyže. Záda o sobě opět dávají vědět – v několika vrstvách oblečení, v těsně utažených přeskáčích a  tudíž  v  pro tělo absolutně nepřirozené pozici  je to celkem logický výstup. Nakonec se zadaří a den pokračuje podle výše popsaného úvodního scénáře. Po celodenním snažení je při návratu do hotelu nezbytností horká sprcha – pro zahřátí a zahnání svalové únavy. Fajn, ale i po tomhle balzámu si uvědomuji, že tělo si žádá víc – srovnat páteř do neutrální pozice (opět narážím na jeden z pilířů Pilates cvičení), zapracovat na protažení a uvolnění zejména bederního segmentu páteře, provést několik rotačních pohybů hrudníku, aby se dostavilo kýžené uvolnění.  Rychlé procvičení zabralo, splnilo svůj účel, tělo i mysl ožívají.  V Rakousku se většinou navíc dobře jí – a pije dobré bílé víno – takže regenerace je téměř dokonalá.

Druhý den se jako mávnutím kouzelného proutku mraky rozestoupily a hory ukázaly svou krásnou slunečnou tvář. Kluci si za dobré viditelnosti troufli opustit bezpečí tandemu a sklouzat modré sjezdovky sólo. Při vytoužené samostatné jízdě mám ideální příležitost přemýšlet nad tím, z jakých  Pilates cviků se doopravdy sjezdový pohyb skládá. Pevný střed těla samozřejmě zůstává nezměněn, ale začíná být i nad alpské slunce jasnější, že z tepla pražského bytu mi spousta věcí unikla. Svůj poslední domácí úkol budu muset ještě dopilovat. Podstatné ale zůstává to, že Pilates funguje. A myslím, že to není jen ve rčení „víra Tvá Tě uzdraví“.  Když cvičím, je mi prostě a jednoduše líp – na těle i na duši.  Toť má osobní Pilates mantra. Díky, Dane.

Autor: Lucie Novotná


Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-