pilates   Alena Špalková / 13. 11. 2018

Článek - Navzdory všem prorokům aneb co umí pilates

Alena Špalková, trenérka a lektorka IQ pohybu, v článku líčí svou cestu k bezbolestnému pohybu a vůbec ke každodennímu "životu bez bolesti". Nenechala se odradit negativními prognózami lékařů i jiných odborníků ve smyslu "lepší už to nebude" a sama začala vytrvale pracovat na řešení problémů pravidelným a vhodným cvičením. Poznala tak "zázkrak" jménem Pilates...


     Lidské tělo je jedna velká proměnná. Podléhá času a mění se v závislosti na situacích, které nám život přináší. Máme různé možnosti, jak s tím naložit. Můžeme donekonečna naříkat a stěžovat si, čekat na pomocnou ruku, anebo začít něco dělat. Že je cesta ke správnému řešení někdy delší, než bychom si sami přáli, není úplně neobvyklé. I já jsem si prošla svou anabází, na které jsem si vyslechla řadu názorů a jasných vizí o své tělesné schránce. 

     Nikdy jsem se nebránila pohybu, využívala jsem každé volné chvíle a vyrážela s rodinou do přírody. Chodila jsem si zacvičit do posilovny, zahrát si squash, v zimě na lyže a v létě na kolečkové brusle. Přesto mi běžný pohyb na řešení mých potíží nestačil. Pochopitelně jsem své problémy konzultovala s odborníky a očekávala jsem radu nebo pomoc. Často se mi dostalo ale jen konstatování, že se s „tím“ nedá nic moc dělat a předpovědi, kam se má situace bude vyvíjet. A jednoho dne se to stalo a já jsem poznala cvičení pilates. Navzdory všem „prorokům“ jsem se vydala na dlouhou, ale úspěšnou cestu.

Prorok první:

     Věta, kterou jsem uslyšela v ordinaci a která patřila mně osobně, zněla v uších určitě mnoha ženám přede mnou. "Paní, vždyť jste porodila dvě děti, že vás bolí záda, je normální. Na to si zvyknete." Po narození dcery mne bolelo v bedrech, bolest mne omezovala v pohybu a já se s potížemi svěřila své lékařce. Asi bych se smířila se změnou postavy po narození dětí, ale zvyknout si na bolest? Vždyť mně v té době bylo necelých 26 let…

Prorok druhý:

     Mým původním povoláním je profese zdravotní sestry. Vrátit se do práce v době mateřské dovolené na částečný úvazek nebyl problém. Přivýdělek k mateřskému příspěvku několika nočními směnami v měsíci a hlavně občasné vybočení z pečujícího kolotoče o děti a domácnost pro mne bylo velmi příjemné. Zjištění, že při manipulaci s těžkými pacienty mne některé svaly těla zrazují, už ale příjemné nebylo. Pracovala jsem na oddělení ARO, na němž je polohování pacientů v bezvědomí nedílnou součástí ošetřující péče. Nadzdvihujete tak mnoho kilogramů nad rámec normy, o které mluví zákoník práce, pacient není totiž břemenem. Když pracujete v nemocnici, není vůbec těžké si zajít o několik pater níž a zeptat se kolegů na urologii. Informaci, kterou jsem dostala, jsem přijímala těžce. „Únik moči? No to je normální, to má skoro každá žena. Ale umíme to operovat. Až vás to bude hodně obtěžovat, tak přijďte.“ A následovala rada, že nemám zvedat nic těžkého. Jenže mne „to“ obtěžovalo už v té době a navíc mi bylo jen 28 let!

Prorok třetí:

     Život mi přinesl do cesty nabídku od farmaceutické společnosti a já tak změnila zaměstnání a i styl života. Z každodenního pohybu, který zahrnoval dojít pěšky do nemocnice a tam nachodit mnoho kroků, jsem se posadila do auta a najezdila desítky tisíc kilometrů ročně. Denní několikahodinové řízení auta mi přineslo časté blokády žeber. To, že jsem po každé návštěvě fyzioterapeuta, který mi napravoval hrudník, poslouchala, že to lepší nebude, mne už nechávalo chladnou. Svým výrokem mne ale dostal lékař, u něhož jsem absolvovala povinnou pracovní prohlídku. Když jsem se ohradila, že mi naměřil příliš málo centimetrů mé výšky, odpověděl mi: „Copak vy nevíte, že se lidé ke stáru zmenšují?“ Ke stáru možná ano, ale mně bylo 42 let.

     Od první „věštby“ uplynulo čtvrt století a navzdory všem prorokům je vše jinak. Bedra mne nebolí, hluboké svaly mi fungují, výška je kupodivu o kousek vyšší… Nenechte si nikdy nikým namluvit, že si musíte zvyknout na bolest, že jediným řešením potíží je operace, že bude s přibývajícími léty hůře. Na nefunkční ochablé svaly a i na ty přetížené dobře funguje cílený pohyb. Takovým pohybem může být třeba pilates. Chce to jen najít místo, na kterém vám poradí, a potom se pod vedením zkušených trenérů naučit dobře cvičit a správně se hýbat.

     Aktivní život může totiž rychle s bolestí skončit i v mladém věku, ale bez bolesti může v každém věku začít.

Autor: Alena Špalková


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-