senioři    / 30. 01. 2013

Marek Janota - Výživa po menopauze

ako u všech (dámy prominou) starších osob je i v případě klimaktéria výživa velice důležitá. Díky složitým a zásadním hormonálním změnám je tzv. „přechod“ pro ženu velice náročnou životní událostí.


Klimaktérium, aneb jak a zda li vůbec měnit stravovací návyky

Jako u všech (dámy prominou) starších osob je i v případě klimaktéria výživa velice důležitá. Díky složitým a zásadním hormonálním změnám je tzv. „přechod“ pro ženu velice náročnou životní událostí (jak ze zdravotního hlediska, tak i psychického a sociálního), na kterou by se měla důkladně připravit. Bohužel je to, i přes naší vyspělou společnost, velké tabu a ani gynekologové, či praktičtí doktoři a geriatři na to své pacientky dostatečně nepřipravují a těm chybí všeobecná osvěta.

Co je potřeba si uvědomit?

Jde o to, že se výrazně sníží tvorba ženských hormonů (estrogen, progesteron) ve vaječníkách a končí menstruační cykly (menopauza). To jsem jistě neřekl nic nového. Důležitá otázka ale je, co to znamená v praxi? Jednak je u ženy po „přechodu“ jediná hormonálně aktivní tkáň tuková a to na stehnech a bocích, Tento podkožní tuk se může špatným životním stylem zmnožovat a tvořit tzv. hruškovitý tvar těla. I přes velké množství tohoto tuku jeho hormonální aktivita nedokáže nahradit ztrátu produkce ženských hormonů, a tak tu máme druhý důsledek. Tím je zvýšené riziko od kardiovaskulárních přes srdeční onemocnění až po infarkt. To vše se může vhodným stravování snížit a zlepšit tak kvalitu života v tom pro tělo nejnáročnějším období.

Jak tedy přistupovat k výživě

Nanejvýš komplexně. U vyššího věku je více než kdy jindy nutné doplňovat všechny živiny. Proto je potřeba dbát doporučení pro racionální dietu. To znamená, jíst pestře, čerstvé a kvalitní suroviny a vše připravovat šetrnou formou, nejlépe mírným varem, nebo dušením. Takže pokud tomu tak není, je potřeba postupným zvyšováním přidávat větší množství převážně bílkovin, vlákniny a zdravé tuky (n-3 mastné kyseliny). To, ale neznamená, že člověk zůstane u stereotypů a doplní si vlákninu nebo n-3 mastné kyseliny (n-3 MK) v tabletkách. Stejné je to u doplňků na klouby a podobně. Všechny zdravotní omezení pouze hlásí, že je něco v našem životním stylu špatně a tyto doplňky stravy tělo pouze umlčí, nikoliv že by řešili podstatu problému, to je pouze iluze výrobců a distributorů.

Co s obávaným cholesterolem

Vedle pestrosti je důležitá také vstřebatelnost. Proto jsou alfou a omegou výživy pro starší a po menopauze mléčné výrobky. Ty mají velice kvalitní bílkoviny (ve stáří snižují ztrátu svalové hmoty a tedy i ochablosti kosterního svalstva) a dobře vstřebatelný vápník (snižující osteoporózu a problémy s kostmi obecně). Vedle mléčných výrobků všeho druhu jsou to zdroje živočišných bílkovin, tedy vajíčka a maso.

Vajíčky jsem nakousl další starost a tou je cholesterol. Ženám po menopauze se může skokově zvýšit (výše zmíněnými důvody). Není to ale důvod zatracovat vajíčka i maso. Vyřešením je zvýšený příjem n-3 MK, který se nachází nejhojněji v rybách a řepkovém oleji. Je potřeba dodržovat denní dávku 2-3g.

Nebojte se změn

Z všeho uvedeného vyplývá, že pokud se po přechodu zdravotní, nebo i psychický stav zhorší, je třeba zamyslet se nad životním stylem a nebát se ho změnit. Zvýšit příjem kvalitních bílkovin, nejlépe stravitelné jsou v silném vývaru (z masa, nebo kostí, nikoliv bujónů a podobných náhražek) a mléčných výrobků. Nesmí chybět ani pravidelný, nejlépe každodenní pohyb mírné zátěže (nejlépe chůze) a také je vhodné zařadit odporové cvičení, které zachová sílu kosterního svalstva a stimuluje pevnost kostí. A malé tajemství na závět? Otužujte se!

To vše může zlepšit kondici i psychický stav a jako bonus i vzhled postavy. Nebojte se tedy žít naplno i po přechodu, jezte chutná jídla a v ničem se neomezujte (v rozumné míře, samozřejmě). Investujte co nejvíce času do svého těla a návštěvu lékaře odložte na neurčito.

Autor článku: Marek Janota

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.

 



Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-