těhotenství a po porodu    / 13. 06. 2012

Marek Janota - Problematika hubnutí po porodu

Jak zhubnout po porodu řeší snad každá rodička (novopečená maminka), a proto je na toto téma mnoho teorií, článku a rad, jak odborníku, tak samotný maminek. Nebylo by tedy od věci si to všechno nějak shrnout a některé omyly uvést na pravou míru.


Kdy vlastně začít?

To je asi nejdůležitější bod celého procesu hubnutí. Obzvláště prvorodičky se ihned po porodu zděsí, kolik kil navíc jim po porodu zůstalo a začnou bláznit s dietami. To ale může být nebezpečné z několika hledisek. V první řadě je tělo po těhotenství a porodu zesláblé a doslova vysáté ze všech důležitých živin, které si bralo dítě. Takže nevyvážená dieta může tento deficit ještě zhoršit a přivodit zdravotní rizika. A to nemluvím pouze o šestinedělí, které matky většinou poctivě dodrží. Proces regenerace a doplnění všech živin trvá mnohem déle i řadu měsíců! Z toho může vyplynout až ztráta mléka a to je (nejen) v procesu hubnutí klíčová ztráta, ale k tomu se dostanu později. A v druhé řadě může být důsledkem neuvážené diety ztráta výživové hodnoty mléka a tudíž ohrožení zdravého vývoje dítěte. Tělo totiž vyživuje nejprve samo sebe a až poté dá přebytek potřebných látek do mléka. Proto může dojít k tomu, že dítě nedostane mateřským mlékem to, co potřebuje. Takže kdy začít? Nejprve je důležité dodržet šestinedělní klid! Jak fyzicky, tak i co se týká jídla. Nic neřešit a ještě pořád jíst to, na co máte chuť a hlavně se soustředit na pravidelné kojení. To je, hlavně v prvních měsících, to nejdůležitější, co matka musí dělat. Po tomto období, byste se měly začít hýbat. Každý den vzít kočárek a jít na klidnou procházku. Volným, ale pravidelným a nepřerušovaným tempem, které opět nastartuje váš metabolismus a podpoří regeneraci těla po celém těhotenství. Je to nesmírně důležité, protože čím vice budete tělo k regeneraci stimulovat (a pohyb je nejlepší stimulant), tím lépe se vrátí do svého původního režimu. V případě, že takovéto stimulace bude málo, nebo dokonce nebude vůbec, hrozí, že se tělo už nikdy z těhotenství nevzpamatuje a k původní váze se nevrátíte. Chce to ale trpělivost a klid a žádné zbytečné přetěžování. Před začátkem se musíte cítit odpočaté a daná aktivita vás nesmí vyčerpávat, ani psychicky deprimovat. Budete-li se cítit dobře až po třech měsících (třeba kvůli těžkému porodu) nevadí, začít není nikdy pozdě a důležitější než kila navíc je dobrý zdravotní i psychický stav matky a dítěte!

Jak upravit životosprávu?

IQ Pohyb Problém velkého nárůstu váhy v těhotenství už začínají řešit i samotní gynekologové, protože si i oni uvědomují, že tento problém začíná být vážný. Ony staré rady o tom, že matka má v těhotenství jíst na co má chuť a nemá se omezovat, jsou v dnešní době spíše zavádějící. Musíme si uvědomit, že takovéto rady vznikaly v době, kdy jídla bylo „tak akorát“ a období nedostatku nebyly vzácností. Za posledních 20 let se ale situace radikálně změnila a co se týká množství, má „západní civilizace“ jídla vlastně nadbytek! Jenomže (v poslední době je to už i mediálně probírané téma) v posledních letech prudce klesá kvalita a výživová hodnota dostupných produktů, které si můžeme pořídit v „supermegahypermarketech“! Z toho plyne neuspokojení chutí ani výživových požadavků gravidní ženy a tudíž nadměrný příjem „prázdné“ energie. Proto zmiňovaní gynekologové hlídají zvýšení váhy už v těhotenství, které by nemělo být vyšší než 12, max. 15 kg (doporučení samotných lékařů)! Takže životospráva by měla být hlídaná už v těhotenství jako prevence nepříjemného a hlavně nepřiměřeného nabírání podkožního tuku. Klíč k úspěchu není tedy v množství, ale kvalitě! A to jak surovin, tak samotných jídel, které by měli být připraveny doma, z pokud možno, co nejčerstvějších (ještě lépe domácích) surovin. Ani v těhotenství jako u poporodního období ale neplatí nějaké drastické omezování, nebo dokonce diety. Pouze si dávejte pozor na kvalitu, protože pak ani nebudete mít chuť se přejídat, nebo být chuťově „neukojené“. Jinak samozřejmě platí rada „poslouchat své tělo a dát si to, na co máte chuť“, protože ono samo nejlépe ví, co je pro něj nezbytné. V zásadě proto nedoporučuji jakékoliv doplňky stravy v podobě těhotenských vitamínů, protože dodržíte li zásady výše zmíněné, zejména tedy kvalitu surovin a poslouchání vlastních chutí, dostanete do těla to nejlepší, co potřebujete vy i vaše miminko! Je také potřeba dodržovat pitný režim, který má významný vliv na kvality a hlavně množství mateřského mléka. Co se týká složení pitného režimu, je důraz na kvalitu nápojů mnohem větší, než kdy jindy. Vhodné nejsou slazené nápoje ani krabicové džusy. Když máte chuť na takovýto nápoj, jedině šťáva vymačkaná přímo z ovoce, ta jediná je 100%!

Nejlépe se hubne kojením

Do informovanosti o prospěších a výhodách kojení české zdravotnictví investovalo mnoho prostředků a snad každý kdo navštívil porodnici, jistě viděl nějaký leták na toto téma. Přesto je kojení pořád nedoceňované a o mnohých výhodách se ani nemluví. Například, že pouze v období kojení se může rodička zbavit podkožního tuku v oblasti stehen a hýždí. Tyto tuky se odbourávají do mateřského mléka, ale zároveň se do něj nedostanou škodlivé látky, které jsou, společně s tukem, uloženy pod kůží. Příroda to má dobře zařízené a nespočetně krát ověřené, tak to nechte na ní a nesnažte se zkoušet něco nového a neověřeného.

Co tedy zaručeně funguje? Pohyb a kojení, to je alfa a omega úspěchu. Když k tomu přidáte kvalitní a vyváženou stravu, psychickou pohodu a radosti z potomka, budete nejen štíhlou , ale i dobrou a šťastnou matkou. Přeji mnoho zdarů.

P.S.: všechny tyto poznatky čerpám nejen z odborných studií, ale i z osobních zkušeností, kterých jsem jako trojnásobný otec se svou manželkou něco málo načerpal.

Autor článku: Marek Janota

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.

 



Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-