fitness    / 20. 04. 2016

Iva Fiškandlová - Rovnám si nohy do O


Od mala mám nohy do O, jako kojenec jsem nosila tu velkou plenu až ke krku na spravení kyčlí. Což je zřejmě původ mých bývalých nohou do O. Nikdy dřív mě nenapadlo, že mít nohy do O či X není definitivní, že se s tím dá něco dělat, že se to dá změnit.

Vždy jsem měla bolesti při dlouhodobém sezení, pokud se 1,5 hodiny počítá jako dlouhá doba. Řídit v kuse 2 hodiny znamenalo dělat kreace za volantem jako je snaha propnout nohy, musela jsem stavět a stoupnout si vedle auta, projít se a nohy propnout do maxima. Kvůli bolesti pro mě bylo i kino velmi nepříjemné (dřív byla ta kina trochu plnější a nedalo se strkat natažené nohy vedle k sedadlům). Získání práce asistentky v jedné společnosti nebyla vůbec výhra. Sedělo se 8 hodin. Bolest v kolenou, ač jsem se snažila sedět už jakkoliv přecházela do kyčlí. Po 3 měsících jsem dala výpověď. Když jsem stála rovně, kolena směřovala vždy dovnitř a aby kolena směřovala rovně, musela jsem dát špičky od sebe a paty k sobě.

 Dne 27. 4. 2015 kdy jsem se účastnila školení v IQ Pohyb Stabilizace kyčelního kloubu a centrace dolní končetiny, ten den se začal měnit můj život s nohama do O.

Byl mi ukázán cvik:

Vleže na boku, v neutrálním postavení, nohy skrčené v pravém úhlu s tělem, zvednu horní nohu, jakoby ji vytáhnu z kloubu a začnu unožovat.

Cvičila jsem toto necelých 6 měsíců: 3x - 4x denně po 40 opakování na každou nohu (denně 120x-160x). V průběhu těchto 5 měsíců jsem necvičila maximálně 10 dnů.

Výsledek: Už po týdnu cvičení jsem cítila změny, jako kdybych uměla stát nějak lépe. Po měsíci cvičení jsem byla schopná řídit 2 hodiny vkuse a na nohy jsem si ani nevzpomněla. Měla jsem i pocit jako kdybych vyrostla. Natáhla se, či vyrovnala. Můj stoj byl dokonalý. Při chůzi se ale stále kolena vtáčela dovnitř.

Po 6. měsíci jsem ale začala vypouštět. Řekla jsem si, že už stačí to jen udržovat, že už jsem celkem spokojená s výsledkem a změnila jsem četnost cvičení pouze na 2x-3x týdně. Během necelých dvou měsíců jsem ale začala pociťovat změny k horšímu, stav nohou se neudržoval, ale začal směřovat zpět. 2x-3x týdně bylo málo. Co jsem taky čekala?! 6 měsíců cvičit, když 30 let byly pelvitrochanterické svaly mimo? Malinko jsem zlenivěla a potřebovala jsem zpět svou motivaci.

Dne 19. 4. 2015 jsem si tímto školením prošla znovu. Byl tu nový cvik a nová motivace.

Cvik: V lehu na boku, v neutrálním postavení, spodní noha skrčená, horní noha zvednutá a natažená, v úrovni kyčelního kloubu. Nohu pocitově vytahuji z kyčelního kloubu a vedu pohyb kolenem do rotace (směrem dolu a pak koleno vede pohyb směrem nahoru a zase dolu a co nejvíce nahoru, atd., noha zůstává stále natažená, pozor – nevedu pohyb kotníkem, pouze kolenem). Cvik cvičím opět 3x – 4x denně (zabere to 2 minuty) po 30 – 40 opakování na každou nohu.

Cvičím už jenom tento cvik. Je více komplexní, než ten první. Díky tomu se i výsledky dostavují zase obrovskou rychlostí. Nyní po 2 měsících dokážu při chůzi jedno koleno už nevtáčet, ale ještě si to musím vždy uvědomit a zaměřit se na to. Je to ale jen otázka času.

Nyní už vím, že to nebude do půl roka a třeba ani do roka. Můj cíl je, aby obě kolena i při chůzi směřovaly stejným směrem jako druhý prst u nohy.

Asi nejvtipnější a zároveň nejneuvěřitelnější příklad je, když jsme dostali na školení domácí úkol, kdy se vsedě s nataženýma nohama má dotýkat palec, kotník a koleno obou nohou. Když jsme to zkoušeli a snažila jsem se na maximum tyto tři body k sobě dostat, přišlo mi to všechno jako špatný vtip. To jsem nečekala, že při poctivém cvičení výše uvedeného cviku (rotace) 4x denně, se během 12 dnů, stane to, co mi 30 let přišlo jako nemožné, že se dotknou, poprvé v mém životě, kolena při natažených nohách. Byl to nádherný pocit. 

Bolesti kolen a kyčlí při sezení jsou už přes rok minulostí, už rok automaticky lépe sedím i stojím, s chůzí je to ještě o soustředěnosti. Řídím bez potíží i 4 hodiny vkuse (déle jsem ještě neřídila) a o kolenou ani o kyčlích nevím. V kyčlích cítím, že jsou na správném místě, dříve to byl spíše pocit zbořený a zapadlý.

Jsem nadšená z neuvěřitelně rychlých proměn. A to nejlepší na tom všem je, že jde jenom o jeden jediný cvik, který není nijak náročný. Je jedno, zda si lehnu na bok v pyžamu, legínách či sukni, zda si lehnu v obýváku, v kuchyni, ve fitku, či na zahradě. Zabere to 2 minuty a mění mi to celý život mých nohou k lepšímu. Je potřeba si uvědomit, že zázraky se dějí, když se na tom poctivě pracuje a neočekávat, že 6 měsíců trvale změní něco, co 30 let bylo špatně. Pokud je člověk ochoten čistit si zuby 2x denně 2 minuty a i přes to mít tu a tam kaz, proč by nebyl ochotný cvičit 4x denně 2 minuty, když změna k lepšímu je stoprocentní a nekazivá a předejde se tak mnohem horším operacím, než je vrtání zubů.

Děkuji Danielovi Müllerovi za jeho práci, za to že mi dal jeden jediný cvik, který mění celý můj život. Jako bonus je totiž hezký a pevný zadek, která ženská tohle nechce? 

Díky Danovi se odsouvají mé jakékoliv budoucí zdravotní komplikace a operace s koleny i kyčlemi o několik desítek let později.

Děkuji, Dane, že měníš naše osudy! 



Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-