pánevní dno   Daniel Müller / 28. 01. 2018

Otázky a odpovědi - Inkontinence 1.díl

Daniel Müller odpovídá v prvním díle článku na nejčastější otázky ohledně inkontinence, která trápí čím dál víc lidí. Dozvíte se např. obecné zásady pro cvičení proti inkontinenci, jak by měli cvičit lidé v pokročilém věku nebo zda se dá cvičit i doma.


1. Jak může pravidelné cvičení řešit problém s inkontinencí?

Pravidelným cvičením můžeme posilovat svaly pánevního dna, které tvoří, laicky řečeno, „podvozek“ našeho středu těla. Anatomický základ pánevního dna jako podvozku je svalstvo, které je nutno stále aktivovat - procvičovat. Jak asi všichni víme, funkce jednotlivých svalových skupin je práce - stah - kontrakce, čímž rozvíjíme danou svalovou partii, aby nám neochabovala. Tak jako procvičujeme například svalstvo paže, kterou neustále používáme třeba i při nošení břemen, musíme řádně procvičovat i svalstvo pánevního dna (stah svalu - práce - relaxace). Aby jeho hlavní funkce, což je podpora všech vnitřních orgánů, byla zachována a neobjevily se příznaky inkontinence (únik moči, stolice, plynů). Prevence je to nejjednodušší řešení předcházení problému, avšak i při již zmíněných problémech se pravidelným cvičením můžeme vyvarovat operativním zákrokům či nemilým událostem ve společnosti.

2. Existují nějaké obecné zásady pro sport resp. cvičení proti inkontinenci?

Ano, zcela určitě. Obecná pravidla pro všechny sportovní aktivity či běžné činnosti člověka vycházejí ze zásady - nejprve zpevnit centrum těla, aby byla ochráněna páteř spolu s dutinou břišní a hrudní. Již jóga využívala, a dodnes pracuje, se zpevněním pánevního dna zvané jako „mulabandha“. Každý pohyb vzniká v centru, které se aktivuje přes pánevní dno, bránici či hlubokým stabilizačním břišním svalstvem. Proto, než začnu vykonávat nějaký pohyb, nejdříve musím zpevnit centrum, což v dětství se děje automaticky, nicméně v dospělosti již ne tak zcela, jak bychom si přáli.

3. Jakým způsobem mohu cvičit v pokročilém věku?

Cvičení je určeno všem věkovým skupinám, všechny cviky vycházejí od těch nejjednodušších variant až po ty nejtěžší. Většina základních cviků začíná vleže i v sedě, což vlastně může každý z nás praktikovat již od počátku. Dle mé praxe cvičila pánevní dno i klientka ve svých 82 letech, teď třeba na cvičební dovolené v Řecku byla i klientka ve věku 77 let. Tudíž žádné omezení věku pro tento typ cvičení není.

4. Je potřeba navštěvovat specializované fitcentrum nebo se dá cvičit i doma?

Ať už v jakémkoli věku se rozhodnete cvičit, vyhledejte odbornou pomoc fyzioterapeutů nebo vyškolených lektorů ve fitness centrech, kterých je bohužel zatím málo. Všichni jmenovaní vám zcela jistě nabídnou pomocnou ruku a naučí vás, jak cvičit správně. Cvičení doma bez kontroly a bez odborníka je sice méně nákladné, avšak dle mých zkušeností a podle vědecké norské studie ne zcela efektivní. Existuje stále totiž řada žen, cca 20%, které si domácím cvičením spíše daný stav inkontinence zhoršila, než by ji výrazně zlepšila.

5. Doporučil byste na toto cvičení nějaké vhodné pomůcky?

Pomůcek na zpevnění pánevního dna je celá řada, ať již obyčejný malý míček, PET láhev, velký míč, či nejmodernější balanční podložka BOSU® BALANCE TRAINER, či závěsný systém THERAPY MASTER nebo pilates stroje jako je CADILLAC, REFORMER a další. Nejdostupnější a jedna z nejlepších pomůcek je vnímání vlastního těla, vlastních pocitů při aktivaci pánevní oblasti, ale i z mé praxe je to na začátek málo. Proto doporučuji vyzkoušet řadu pomůcek pod odborným vedením, neboť někomu z nás se pánevní dno může aktivovat na první pokus lépe s míčem, jinému pak třeba s BOSU® BALANCE TRAINER. Pro ženy je však jedna z „nej“ pomůcek třeba jen představa stahu tampónu.

Autor: Daniel Müller


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-