kondice   Jakub Zvelebil / 02. 04. 2018

Článek - Funkční cvičení jako cesta k pohybové svobodě?

Na internetu najdete mnoho definicí a jednotlivá centra se mezi sebou předhání, že právě jejich pohybový systém je „ten jediný skutečně nejfunkčnější.“ Jak se v tom vyznat? Navrhuji novou myšlenku k úvaze… Co kdyby do kategorie funkční cvičení spadalo všechno?


Funkční cvičení jako cesta k pohybové svobodě?

Co si vlastně představíte pod pojmem funkční pohyb, funkční trénink?

Cvičení s vlastní vahou? Posilování s činkami? Zdravotní cvičení? Jóga? Pilates? Gymnastika? Nebo trénink s funkčními pomůckami jako bosu, kettlebell či TRX?

Na internetu najdete mnoho definicí a jednotlivá centra se mezi sebou předhání, že právě jejich pohybový systém je „ten jediný skutečně nejfunkčnější.“ Jak se v tom vyznat? Navrhuji novou myšlenku k úvaze… Co kdyby do kategorie funkční cvičení spadalo všechno?

Co kdyby funkční cvičení bylo složeno z několika druhů pohybových systémů? Co kdybychom nerozvíjeli své tělo pouze v některých jeho pohybových aspektech, ale rovnou ve všech? Nejfunkčnější přeci bude, cvičit komplexně vše, co naše tělo při svém pohybu potřebuje. Veškeré aspekty pohybového rozvoje, které při pohybu užíváme. Co může být komplexnějšího a tím pádem více funkční/užitečné v pohybu, než takové všestranné cvičení? A nyní další otázka – je skutečně nutné/možné vybrat pouze jeden pohybový systém, který bude rozvíjet všechny aspekty našeho těla? Existuje vůbec takové všestranné cvičení?


Můj názor je takový, že neexistuje. Můžete hledat, jak chcete, ale každý pohybový systém, který si vyberete, bude mít nějakou slabinu. Není možné v jednom zaměřeném tréninku dostatečně procvičit své tělo ve všech jeho schopnostech. Síla, rychlost, výbušnost, vytrvalost, stabilita, pohyblivost, ale také ladnost, reakční schopnosti či zdravé a efektivní pohybové vzorce - to je výčet jen části toho, co vše naše tělo dokáže. Některé pohybové systémy jsou komplexnější než jiné, ale i ty mají někde své nedostatky.

žena

Proč bychom měli usilovat o rozvoj všech těchto a dalších dovedností? Co z toho budeme mít?

Nabízím Vám tuto filozofii, která Vám může a nemusí dávat smysl. (Ale tak je to vždy, každý jsme unikát a naše pohledy na svět jsou rozdílné, což nám pomáhá v neustálém vývoji kupředu.) Myslím si, že tento všestranný rozvoj pohybu je cesta, jak ze svého těla dostat skutečné maximum, které nám příroda přidělila. Jakákoliv specializace na vybrané aspekty bude omezovat a degradovat Vaše schopnosti v aspektech jiných. Cvičte pouze sílu a bude Vám chybět ladnost. Cvičte jen výbušnost a bude Vám chybět vytrvalost.

Rozvíjet své tělo ve všech možných pohybových aspektech je cesta k vnitřní seberealizaci a pohybové svobodě. Vaše tělo bude pohybově natolik komplexně rozvinuté, že nebude existovat pohybový systém, který by Vám byl cizí. Schopnost Vašeho těla se hýbat a učit nové pohybové dovednosti bude stále růst a nebude ničím omezována. Dále se toto všestranné rozvíjení pohybových dovedností projeví na Vašem zdraví a pocitu radosti z pohybu. Váš pohybový svět se stane světem plným svobody a seberealizace. Vaše tělo bude stimulováno komplexně a Vaše zdraví se tím stane také komplexní (pomineme-li nyní podněty typu stres apod.). Trénujte se zaměřením na několik málo dovedností a cvičení si na Vašem těle vybere dříve či později daň. Cvičte pouze silové tréninky s těžkými činkami a Vaše klouby se časem opotřebují. Cvičte pouze mobilitu a Vašim kloubům začne chybět pevná silová opora, stanou se hypermobilní, a také se časem opotřebují. Cvičte ale sílu i pohyblivost ruku v ruce a Vaše klouby budou dlouhodobě silné a dostatečně mobilní.

Skákejte, plazte se, posilujte s činkami, protahujte, kutálejte se, válejte se po zemi, cvičte na hrazdách, trénujte stojky, cvičte vytrvalost, tančete, uvolňujte své tělo, běhejte, stůjte na místě, hrajte si…

Proč? Protože můžete.

Protože máte tyto schopnosti. A protože to je cesta, jak zasvětit svůj život pohybu a udržet si dlouhodobě zdravé, silné a funkční tělo. Protože to je cesta, jak skrze pohyb najít naplnění a radost. Není to o výkonech, není to o soutěžení. Je to vše jen o Vás a o Vašem pohybu. O tom, co pro Vás pohyb a schopnost hýbat se znamená. O tom, jaké ve Vás pohyb vyvolává a zanechává emoce… A pokud nebudete své schopnosti pohybu využívat, nedivte se, až je pak ztratíte. Moje výzva tedy zní: Žijte… hýbejte se.

slunce žena

Tento netradiční pohled na cvičení a obecně na lidský pohyb je inspirovaný mužem jménem Ido Portal. Geniální pohybový guru, který navádí k těmto novým úvahám o pohybu, kdy je pohyb vnímán jako součást života a přirozeného vývoje. Založil skupinu Movement Culture (Kultura pohybu) a učí lidi po celém světě této pohybové filozofii. Tento článek je mojí snahou, jak tyto myšlenky posunout zase o kousek dále. 

Zdroje obrázků:

https://pixabay.com/cs/overhead-squat-cossack-squat-2926285/

https://www.pexels.com/photo/woman-legs-girl-abstract-33607/

https://pixabay.com/cs/%C5%BE%C3%ADt-skok-radost-%C5%BEivotn%C3%AD-styl-1003646/

Autor: Jakub Zvelebil


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-