děti   Helena Böhmová Hodanová / 17. 09. 2019

Článek - Děti školou povinné

Je všeobecně známo, že děti v dnešní době mají méně pohybu. S nástupem každé další generace přirozeného pohybu postupně ubývá. Na poli již pracují stroje, zahrádky doma má dnes málokdo… Za mé generace panoval strach, že se přestaneme hýbat s příchodem televizí do domácnosti. Určitě se zde úbytek hraní si venku projevil, ale stále jsme na hřištích a v partách trávili mnoho času. Dnešní problém pro pohyb dítěte představuje počítač, tablet, telefon...


Postoj dětí (2. stupeň)

...a to vše má své následky. Přesto nelze všechny děti házet do jednoho pytle. Rozdělit je můžeme víceméně do 4 skupinek. 

1. sportovci – děti, které potkáváme na všech sportovních aktivitách, mají svůj kroužek, kterému se aktivně věnují a k tomu zkouší a navštěvují dalších několik, protože je pohyb baví. A třeba jen vymění jednu aktivitu za jinou.

2. nesportovci – děti, které nedělají aktivně nic a sedí doma u pc.

3. zkoušející – rodiče je vozí a zkouší, aby navštívili nějaký sportovní kroužek, ale je to většinou párkrát a skončí opět u pc.

4. hráči – nejužší skupinka dětí, hrají si venku, lezou po stromech, vymýšlejí si aktivity doma, jezdí si jen tak na kole. Prostě běžné dětství.

     Syndrom bohatých rodičů – dětské aktivity od útlého mládí – jednostranné sporty. Rodiče chtějí mít z dětí tenisty, hokejisty, florbalisty, atd… Dítě je přetěžováno již od útlého dětství na jednu stranu a může se u něho vytvořit i skolióza. Nikoliv vrozená, ale získaná právě díky těmto sportovním aktivitám.

Při sledování této věkové kategorie jsem zjišťovala, kde je největší problém?

Odpověď – všude.

     Chodidla tuhá, hyperextendovaná (propadlá dozadu) kolena při stoji, pánev nepohyblivá a hrudník tuhý, ohebnost – nula, ale palec na ruce bude jistě pro změnu až moc aktivní. To jsem pozorovala i u skupinky ve škole, o které hovořili, jako o té šikovnější.

     Určitě je třeba rozlišovat, zda posuzujeme dívky či chlapce. U dívek mnohem více vidíme právě hyperextendovaná kolena s lordotickým postavením beder, a to již i u mladších dívek prvního stupně základní školy. Často je také vidět hypermobilní loket, který vede k problému zatuhlého ramena. V případě hypermobilních kolen nás to vede k zatuhlým kyčlím a následně se vše odráží výše a výše.

     Pokud nám děti nebudou schopny běhat bosy po holé zemi, bude srovnáváni těla nelehké. Je potřeba děti motivovat v chození bos po nerovném terénu, ale také k utváření partiček pro běžné venkovní hraní bez tréninků a pravidel trenérů.

 

Autor: Helena Böhmová Hodanová


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-