těhotenství a po porodu   Veronika Kutlvašrová / 27. 03. 2018

Článek - Cvičení v těhotenství jako příprava k porodu?

Už jste někdy četli, že cvičení v těhotenství se doporučuje, že je vhodné, že na těle probíhají nějaké fyziologické změny a cvičením je možné vyhnout se bolestem zad atd., jen nevíte jak? Tak se nyní zastavte, zamyslete se, co byste od takového cvičení očekávali, co by Vám mělo dát, s čím by Vám mělo pomoci?


Jako žena (matka) považuji těhotenství za jedinečný, neopakovatelný, náročný, ale krásný stav těla i mysli, který trvá +-40 týdnů a vrcholí porodem miminka. Troufnu si říci, že od samého počátku se žena připravuje na samotný vrchol a to je porod a následná péče o miminko. A je tedy možné připravit se na porod cvičením?

ANO.

Nejen, že v průběhu těhotenství, správně zaměřené a zvolené cvičení dokáže pomoci od klasických těhotenských „bolístek“, jako jsou bolesti v bedrech, blokády SI skloubení, takzvaných „esíček“, zácpa, pálení žáhy, bolest u spony stydké, a mnoho dalších, ale v průběhu provádění cviků žena poznává své tělo a to je TO důležité, co si s sebou vezme k porodu.

 Jemné pohyby pánve, které jdou do všech směrů, ženu naučí jak si pánev uvolnit a jak pracovat se svaly pánevního dna, jak si uvolnit bederní páteř, jak vypadá přirozené zakřivení páteře a jak se během těhotenství může změnit. Za velmi důležité považuji dýchání, ale ne to, které Vám někdo diktuje či kontroluje, které obsahuje jen nějaký nádech a nějaký výdech či zadržený dech, ale práci s dechem, s bránicí a dalšími svaly, které nádechu i výdechu pomáhají a pochopit princip a možnosti se skrze dýchání uvolnit, jelikož při porodu žena prochází fázemi, ve kterých se potřebuje nejen maximálně uvolnit, ale i též fází, kde je třeba své tělo aktivovat.  A pokud své tělo zná, není ve stresu z toho, že neví, co se s jejím tělem děje, dokáže se nově vzniklé situaci přizpůsobit.  A pokud žena není stresována či oslabena strachem, tělo může pracovat na uvolnění a otevření cesty, porodního kanálu, pro miminko.

Ženy, které znají své tělo, umí s ním pracovat, vnímat, dokážou propojit fyzickou a psychickou schránku jsou sebevědomější, mají větší důvěru ve vlastní tělo, věří, že jsou schopny porodit svá miminka a nechat tělo pracovat a proto z tohoto pohledu považuji cvičení v těhotenství za skvělou prevenci proti „těhotenským bolístkám“, ale též jako velmi vhodnou a komplexní přípravu k porodu, nehledě na rychlejší poporodní rekonvalescenci.

Autor: Veronika Kutlvašrová


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-