zdraví   Ing. Martina Fallerová / 08. 04. 2019

Článek - Pilates Clinic Method jako forma prevence, rehabilitace i post-rehabilitační péče 

V hlavní roli opět Pilates! Tentokrát se podíváme trochu do historie. Kdy, kde a za jakých okolností tato metoda cvičení vznikla a jak se postupem času vyvíjela. Autorka článku, pohybová specialistka a lektorka IQ pohybu, Martina Fallerová popisuje také další důležité odvozené koncepty (Pilates Institute Faculty, DNS, Spiraldynamik®) a to, jak jejich propojením vznikl v režii Daniela Müllera jeden ucelený systém Pilates Clinic Method využitelný a vhodný pro širokou škálu klientů. 


Metoda Pilates je jeden ze systémů cvičení, který řadíme do skupiny Body&Mind spolu s jógou, chi-toningem a dalšími druhy cvičení, které propojují mysl a tělo. Systém Pilates vymyslel na začátku minulého století Joseph Hubertus Pilates (němec) a impulsem vzniku konceptu byl trénink sportovců, především boxerů, později vojáků a policistů nebo tanečníků. Cílem bylo obnovit zdravé a správné držení těla a vytvořit nové pohybové návyky, které umožní volný pohyb bez nadměrného svalového napětí. A zlepší tak sportovní výkon.

Joseph Hubertus Pilates se narodil v Německu v r. 1880 a jako dítě trpěl astmatem, křivicí a revmatickou horečkou. Byl slabé dítě a rozhodl se zesílit. Jeho snažení bylo úspěšné a stal se dokonalým potápěčem, gymnastou, lyžařem a boxerem. Jeho odhodlání k uzdravení ho hnalo ke studiu východních a západních forem cvičení, včetně jógy, starověkých řeckých a římských režimů. Během I. světové války byl ošetřovatelem ve vojenském táboře a trénoval ostatní nemocniční lékaře v tělesné zdatnosti. Navrhl cvičební vybavení a sérii cviků pro pacienty ležící na nemocničních lůžkách. Tento systém tvořil základ pro jeho jedinečný styl. 

Po válce trénoval policejní sbor v Hamburku, chodil k němu Rudolf von Laban - taneční choreograf a pohybový analytik, Mary Wigmann německá tanečnice a choreografka. Tento specializovaný cvičební aparát si pak vzal do New Yorku, kde si jej nechal patentovat a v roce 1926 zde otevřel své první Pilates studio. Podporoval fyzickou harmonii a rovnováhu těla pomocí kontroly dýchání, ohebnosti, vycentrovanosti, preciznosti, rutiny. Jeho studio v New Yorku připoutalo pozornost tanečních komunit a Pilatesova technika se stala základní částí tanečního tréninku. Netrvalo dlouho a Pilates studio přitáhlo elitu z celé Ameriky. Všichni byli nadšeni silou harmonie mezi myslí a svaly.

V dnešní době zkouší mnoho lidí Pilates metodu, neboť trpí bolestmi zad v důsledku vadného držení těla a špatných pohybových stereotypů. Stává se ale velmi často, že se požadovaný výsledek ve formě úlevy bolestivosti nedostaví a někdy se ještě stav zhorší. Tady je třeba si uvědomit, že klientela pana Pilata byla fyzicky zdatná (již zmínění boxeři, policisté, tanečníci), zatímco dnešní klientelu, která navštíví v pohybových centrech hodiny Pilates, tvoří převážně lidé se sedavým zaměstnáním. Pilates ve svém studiu v New Yorku používal stroje, které vyvinul a  pracoval na nich vždy individuálně a cvičební program tvořil přímo na míru konkrétnímu klientovi.  Proto vyplynuly požadavky na změnu v metodice a didaktice od klientů i samotných trenérů skupinových lekcí. Bylo třeba vytvořit takový systém, kde by vedle sebe mohli cvičit jak klienti relativně “zdraví“, tak lidé se svalovými dysbalancemi, výhřezem ploténky, hyperlordózou, hyperkyfózou, skoliózou, problémy s koleny či kyčelními klouby. Těmto potřebám se mezi prvními začal věnovat Michael King (Velká Británie) a jeho metoda PILATES INSTITUTE FACULTY (1999) nyní MK PILATES. Ten jako první zohlednil individuální možnosti jednotlivých variant vadného držení těla při cvičení 34 základních cviků. Jeho metoda se stala šetrnější, dokonalejší a především méně rizikovější než klasické pojetí aplikované pro běžnou populaci. Na klienty, kteří mají vadné držení těla a bolesti pohybového aparátu, začala tato „rehabilitační“ forma pilates skvěle fungovat.

Dnešní doba i klientela je jiná a je třeba si uvědomit, že i ve fyzioterapii došlo v posledních letech k velkému skoku. Nabízí se dva důležité koncepty, a to Dynamická Neuromuskulární Stabilizace doc.PaedDr. Pavla Koláře, Ph.D. (Česká republika) a švýcarsko – francouzský fyzioterapeutický koncept Spiraldynamik® tvůrců Dr.med.Christiana Larsena a fyzioterapeutky Yolande Deswarte. 

Dynamická Neuromuskulární Stabilizace je diagnostický a terapeutický koncept široce využitelný především ve fyzioterapii a příbuzných oborech medicínské praxe. Využívá znalostí klíčových principů chování lidské motoriky, které jsou vyjádřením řídící funkce centrálního nervového systému (CNS). Spiraldynamik® je koncept, který se zabývá držením a koordinací pohybového aparátu – jeho trojrozměrnou hybností. Spiraldynamik® využívá poznatků z 3D anatomie, fyzikálních zákonů a vývoje lidského pohybového aparátu v průběhu evoluce, k správnému vedení pohybu – trojrozměrnému, dynamickému a systematickému. Tento koncept dává návod jak k terapii, tak i k používání svého těla k běžným denním činnostem a jakékoli sportovní aktivitě, aby se vše dělo v souladu s naší anatomií a nikoli proti ní. 

To vše se potkalo v uceleném cvičebním systému PILATES CLINIC METHOD, jehož tvůrcem je Mgr. Daniel Muller (Česká republika). 

PILATES CLINIC METHOD = Pilates + Pilates Institute® + Dynamická Neuromuskulární Stabilizace + Spiraldynamik®. 

Na hodinách Pilates Clinic Method mohou cvičit jak klienti bez tělesných potíží, tak i lidé se svalovou dysbalancí, problémy s páteří či klouby. Ti všichni bezpečně na těchto hodinách zapracují na napřímení, mobilitě i stabilitě páteře, síle středu těla, mobilitě a stabilitě klubů, naučí se používat své tělo i během denních, pracovních či sportovních stereotypů. To tuto cvičební metodu posouvá do úplně jiné dimenze. Stává se tak metodou preventivní, rehabilitační i post-rehabilitační. A tak tato metoda nabízí skutečné řešení problémů dnešní „doby sedavé“. A to nejen pro běžnou klientelu, ale i pro sportovce. Pomáhá svými výsledky opravdu všem!

Autor: Ing. Martina Fallerová


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-