děti   Zbyněk Petr / 26. 02. 2018

Článek - 4 marketingové bludy, které ničí našim dětem záda

"Všichni chceme pro naše děti to nejlepší. Nejhezčí dětství, nejlepší vzdělání, aby měly své nejoblíbenější kamarády, v rozumné míře hračky, které chtějí. O to vše se jako rodiče snažíme, nemýlím se? I já jako rodič to tak cítím. O to víc mě dokáže rozčílit, když se do těchto snah opře business a peníze..."


Všichni chceme pro naše děti to nejlepší. Nejhezčí dětství, nejlepší vzdělání, aby měly své nejoblíbenější kamarády, v rozumné míře hračky, které chtějí. O to vše se jako rodiče snažíme, nemýlím se? I já jako rodič to tak cítím. O to víc mě dokáže rozčílit, když se do těchto snah opře business a peníze... Ne všichni dospělí totiž dokážou odolat marketingu a často se nechají ovlivnit krásnými hesly, jak svým dětem to dětství ještě "vylepšit". V tomto článku bych rád vyzdvihl za mě ty "nej doporučení", kterými jsou dnešní rodiče tak mohutně masírování.

Potřebujete křesílko, ve kterém si vaše malé dítě, které ještě neumí chodit a sedět, může odpočinout a ještě na vás koukat, co děláte. Tedy křesílko pro dítě v řádu prvních měsíců... V prvních měsících by mělo miminko, kvůli správnému vývinu hlubokého stabilizačního systému, být polohováno hlavně na břiše nebo na zádech, případně na boku. Každopádně na rovné podložce. Je to velmi důležité právě kvůli tomu, aby hluboké svalstvo, které se na těle při vývinu pohybového aparátu rozvíjí jako první, bylo motivováno "do akce". Aby se dítě chtělo někam podívat, něco zjišťovat, někam se točit, zvednout hlavičku apod. Pokud ho prosadíme do mimi-křesílka, hluboký svalový systém nejen že není motivován, ale dokonce může být časem na úkor aktivity vnějších svalů ochablý. A tím nám vznikají první dysbalance ve vývoji těla první krok ke špatnému vývoji v držení těla. Posazujte dítě až tehdy, pokud to samo zvládne! Nedejte dítěti do vínku budoucí problémy s bederní páteří díky nevyrovnanosti středu těla! 

Chodíte na výlety? Kupte si ergonomicky tvarovanou nosičku na miminko! Naše nosičky jsou ergonomicky tvarované a šetří záda vašeho miminka! Tyto nosičky jsou pro děti, které ještě nesedí, velmi rizikové. Hluboké svaly podél páteře se rozvíjí, až když si dítě samo sedne. Do té doby nejsou tyto svaly schopné správně udržet páteř a hlavu ve vertikální pozici. Sebelepší nosičky nejsou schopny toto zařídit a tak, jakmile bude miminko ve vertikální pozici, ať už v nosičce, nebo u vás v náručí, vždy vznikne zvýšený tlak hlavou na páteř a díky tomu jsou opět motivovány vnější svalové systémy, které tak mohou ve vývoji předhonit ty hluboké a tak negativně ovlivnit pohybový vývoj dítěte. Vydržte chodit na výlety s kočárem a až se vaše dítě samo udrží v sedu, pak použijte nosičku nebo krosnu. Všichni si tak výlet více užijete a vaše dítě bude mít zdravější záda!

Postavilo se vaše dítě a chce chodit? Kupte pořádné kotníčkové boty s kvalitní stélkou! Svalový systém dítěte už se kolem jednoho roku tak vyvinul, že miminko začalo chodit. Hurá! Nyní je na řadě další svalový vývoj - a to v chodidlech. Doteď mělo miminko na chodidlech roztomilé tukové zásoby a nyní se začnou aktivovat svaly, které utváří klenby chodidla. Ale aby se toto mohlo začít dít, chodidlo musí být motivováno! Jedním aspektem je, aby dítě chodilo. Ovšem další aspekt je, aby se chodidlo učilo pracovat! A co myslíte - bude se učit pracovat, když nohu upevníme do kotníčkové boty? Bude se učit pracovat, pokud mu dáme nějakou univerzální stélku, která pasivně bude "podporovat" klenby chodidla? No, teď už je na vás, abyste si domysleli odpověď... Já bych doporučoval, ať se chodidlo učí samo, ne díky botám! Sežeňte tedy boty s měkkou podrážkou a nechávejte dítě chodit na boso, pokud to jde! A podpořte tak zdravý a přirozený vývoj chodidel a celých dolních končetin v návaznosti na pánev a páteř!

Máme školní batohy, do kterých se vašim dětem vejde vše potřebné a dokonce můžete připnout i pytlík na odpolední kroužek navíc!  Naplnit dítěti batoh do školy spoustou věcí a ještě mu zezadu přidat přídavný pytlík je to nejhorší, co můžete pro krční páteř vašeho dítěte udělat. Vše totiž funguje následovně, sami se nad tím zamyslete... Zásadní je kde je těžiště batohu. Čím dál dáme těžiště batohu od zad, tím větší tah bude za ramenní popruhy. Čím níže bude těžiště vůči ramenům, tím větší bude tah za ramenní popruhy. Čím větší bude tah za ramenní popruhy, tím víc bude batoh tahat ramena a tělo dozadu a dolů. To je fyzika. A čím bude dítě tento tah vyrovnávat? Tím, že ramena bude tahat na opačnou stranu, tedy dopředu a nahoru. A také tím, že hlava půjde dopředu, do takzvaného předsunu. Aby uhnula ramenům a zároveň také vyrovnávala těžiště. To vše vede k oploštění krční a následně hrudní páteře a nestabilitě lopatek. Tedy v budoucnu i k možným problémům s krční páteří, s rameny a tedy i s horními končetinami. Doporučení? Volte batoh, který je co nejvíce "placatý", lehký nosit v něm co nejméně věcí a mít ho nastavený hezky nahoře! A nechte tak dítě, ať se potýká se školou a ne se svými zády!

Jak to celé shrnout? Jsou i další marketingové nástroje, které spíše prodávají, než pomáhají, ovšem tyto zmíněné v mém článku bych vyzdvihl mezi ty nejznámější. Používejte zdravý rozum, i když nejste pohyboví profesionálové, přemýšlejte o tom, jak tělo vlastně funguje a i když se celkově doba urychluje a zjednodušuje, dejte tělesnému vývoji čas a pokud je zdravé, nechte ho, ať si se svým vývojem pomůže samo! Všem malým dětem i jejich rodičům držím palce!

Autor: Zbyněk Petr


Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-