CORE a HSSP    / 01. 10. 2021

33 shybů - jak to dokázat za pouhé 4 měsíce?

Začátkem roku 2021 jsem začal přemýšlet nad výzvou k 33. narozeninám. To číslo mě od počátku značně přitahovalo a bylo jasné, že 33 pro mě nebude jen další každoroční číslice.


Člověk dospívá, jeho tělo mu často dává signály a z neznámého důvodu jsem potřeboval vyzkoušet výzvu, ve které budu jen já, 33 a 14. 7. 2021. Občas si jdu zaběhat, do posilovny, na hrazdy, v prosinci otužit do Vltavy, zaběhnout Spartana a vždy mám pocit, že danou aktivitu zvládnu, užiju si ji, endorfin se vyplaví a vše je tak, jak má být. Ovšem co kdyby si člověk dal cíl, kdy při vyslovení cíle hned druhá myšlenka je „to nepůjde“.

V březnu se protahuji na hrazdách v Riegrových sadech, fouká, jsem teple oblečen a říkám si, jak jsou ty hrazdy těžká disciplína. První série 10 přítahů, pak už jen 6, následně 5 a těším se domů, do tepla. A najednou mě to napadne, 33!

14. července 33 let!

A k narozeninám 33 přítahů zní lákavě… Nesmysl, to opravdu nepůjde, vážím 99 kg a můj životní rekord je 16 přítahů, když jsem celé léto trénoval. Ani si nepamatuji, který rok to byl. 2017? 2018?

Ve středu jdu na pravidelný trénink k Danovi (Daniel Müller, IQ Pohyb), povídáme si a jen se zmíním, že jsem si vymyslel značně nesmyslnou výzvu – udělat 33 přítahů na hrazdě, směju se a podotýkám, že to zřejmě nedám, ale zkusím to. Dan se na mě s vážnou tváří podívá a řekne, že to zvládneme, bude to těžké a budeme muset naplánovat další individuální tréninky, pravidelný režim cvičení na hrazdách a samozřejmě vhodnou stravu. V tu chvíli jsem pochopil, že to myslí vážně. Kdo znáte Dana, víte, že prosazuje tvrdou cestu, ale vždy se dostaví cíl. V tu chvíli se změnil můj pohled na věc, kdy jsem smýšlel o 33 přítazích s úsměvem a s dodatkem „to nejde“. Věděl jsem, že od této chvíle pro to udělám vše a musím to dát. Mám před sebou 4 měsíce do narozenin, jen já a moje tělo, trenér bez slitování a jiná možnost než úspěch není ve hře. Od prvopočátku jsem měl silnou podporu v manželce Sabrině. Když jsem jí oznámil můj „skvělý“ nápad, pochopila (jak už mě tak zná), že to musím splnit nebo se o to minimálně na 100 % pokusit.

 *Při měření počtu přítahů na hrazdě musí být dodrženo: V horní fázi přítahu se brada musí dostat nad hrazdu (tyč) a v dolní části musí být dodrženo pravidlo rameno pod loktem.

** Provedení přítahu jsme cvičili tak aby hlavně nedošlo k poškození kloubů, vazu a svalů.

První trénink s Danem

byl 11. 3. 2021. Dostal jsem do těla (to jsem ještě nevěděl, co mě čeká budoucí měsíce, ale k tomu se dostaneme). Dan si mě otestoval a bylo vidět, že analyzuje aktuální stav mého těla pro zmíněný výkon 33. Na konci našeho tréninku řekl: “Zítra půjdeš na hrazdy a uděláš 15.“ Podíval jsem se na něj a okamžitě odpověděl, že se zbláznil, jak mám asi udělat 15, když byl můj rekord před několika lety je 16 přítahů… Dan se na mě podíval a zopakoval mi, že zítra udělám 15 a dále se o tom nebudeme bavit. Celé odpoledne jsem nad tím přemýšlel a říkal si …ok, tak zítra udělám 15, připravím se na to aspoň mentálně a nebudu v tom hledat nic složitého. Další den jsem šel do práce a několikrát za dopoledne jsem nastavoval své tělo/mysl na odpoledních 15 přítahů a popravdě odpoledne jsem se začal až těšit na těch 15. Dorazil jsem na hrazdy, protáhl se přesně dle instrukcí Dana, na několik sekund jsem se po rozcvičce zastavil, absolutně uvolnil a podíval se na tyč. Z té chvíle je první záznam z mého trénování (začátek videa). Prvních 10 přítahů šlo dle plánu, zbytek byl těžký boj, ale věděl jsem, že to přece nemůžu vzdát. Umím si představit, když to teď čtete, co si můžete myslet, ale věřte mi jednu věc. Je to přesně o tom, co si myslíte a o tom, jak přistoupíte k dané aktivitě. Jak jste připraveni mentálně (nejen fyzicky), je strašně důležité a několikrát tady na to ještě narazím. Troufám si říct, že 40 % je mentální úspěch a 60 % je fyzično – konkrétně u mé výzvy.

12. 3. 2021 - 15 přítahů a tady to vše opravdu začalo
p.s. kompletní soubor všech reportů, pocitů poslaných Danovi po tréninku v příloze: 33 shybů - tréninky + video z tréninků s Danem a záznam z hrazd (pod článkem)

Tréninky s ...

Tréninky plynule pokračovaly, jednou až dvakrát týdně u Dana a na hrazdách téměř každý druhý či třetí den. Po každém tréninku s Danem jsem dostal vždy nové úkoly na trénink na hrazdách, viz soubor 33 shybů - tréninky

Tréninky s Danem byly každý týden náročnější, upřímně kolikrát jsem si říkal, že už to snad těžší být nemůže. Ovšem jedna hodina byla zásadní… Probíhala klasická rozcvička u Dana v tělocvičně a pak vyndal klip na nos (nacvaknete na nos, abyste nemohli dýchat nosem). Následně zmínil, že od teď vše pojedeme bez dýchání. Podíval jsem se na něj a regulérně si myslel, že tohle už přehání, ale jako výzva mi to přišlo super.

 „Teď zpětně přesně vím, proč jsme cvičili bez dýchání. Při mých osobních cvičeních na hrazdách dle Danových instrukcí – časové tréninky (10 x 7 přítahů po 2 minutách atd.) jsem se vždy zadýchával a měl jsem pocit, že odejdou nejen ruce (na tom jsme makali), ale i dech.“

Trénink bez dýchání začal jako vždy, pružiny, kladky na pilates strojích, ovšem tentokrát striktně bez dechu. První série byly vždy náročné, ovšem postupem plynoucích minut jsem si začal na daný režim zvykat. Probíhalo to tak, že klip jsem měl nasazený na nos celou hodinu, mezi sériemi dýchal pusou, při cvičení bez dechu. Bylo až neskutečné, jak moc dobře se mi dýchalo po skončení tréninku. Plíce roztažené naplno, tělo napumpované, cítil jsem se skvěle. Dan řekl: „A od teď všechny přítahy na hrazdách s klipem a bez dechu.“ (viz. dojmy v reportech poslaných Danovi ihned po cvičení - 33 shybů - tréninky). První přítahy na čas a bez dechu byly příšerné. Regulérně jsem psal Danovi zprávu, že to nejde a jestli se trochu nezbláznil. Nemusím vám asi říkat, jaká mi přišla odpověď!

Pokračovali jsme v harmonogramu a 31. 5. byl pro mě zlomový den, kdy se mi po několika týdnech podařilo splnit počet přítahů s lehkostí a radostí (ano, bez dechu jsem to nezvládl, ale ta lehkost, se kterou jsem to dělal, pro mě byla ohromně cenná):

33 shybů IMG_7703

31. 5. 2021 - 10 x 40 s – 7 přítahů bez dechu + PAUZA + 10 x 1:00 min – 7 přítahů s dechem = 140 přítahů včetně rychlého protažení po každé sérii:

7x - ok  
7x - ok
7x - ok
7x - ok
7x - ok
7x - ok
7x - ok
7x - ok
7x - ok 6,7 dýchání
7x – ok 5, 6, 7 dýchání
--------PAUZA ----------
10 x 1:00 min – 7 přítahů s dechem (70 přítahů)
7x - ok
7x - ok
7x - ok
7x - ok
7x - ok
7x - ok
7x - ok
7x - ok, švih
7x - ok, švih
7x - ok, švih  
První emoce po dokončení: „NÁDHERAAAA… “

Tento trénink 31. 5., kdy se mi v 6 minutách a 40 sekundách téměř bez dechu povedlo 70 přítahů, následovala pauza a pak s dechem dalších 70 přítahů byl opravdu zásadní na psychiku. Po minutě jsem již cítil, že to půjde, najednou si tělo začalo zvykat a fungovat tak, jak jsme potřebovali. Ještě bych zmínil pocit, kdy prvních 70 přítahů bez dechu je opravdu demotivujících a otravných, ovšem druhá půlka přítahů s dechem je neuvěřitelně osvěžující. Jak tělo najednou dostane přísun kyslíku, projeví se výbušnost a aktivita – nádhera.

Po prezentaci emocí, pocitů a radosti Danovi jsem dostal další úkol, a to kontrolní den aneb 26 přítahů. Poprvé od 12. 3. jsem měl za úkol udělat přítahy na „maximální počet“ – nevěděl jsem, co je aktuální maximum. Jen podotýkám, že počet 26 vybral Dan. Popravdě jsem nevěděl, jak na tom jsem. Dan mi zakázal zkoušet a cvičit přítahy do maxima, dělali jsme časové tréninky, cvičení bez dechu, pilates, protahování, posílení horní části těla (zápěstí, ramena, záda) a kondiční cvičení, ale maximální počet přítahů jsem od března nevyzkoušel. Začal jsem být nervózní a v hlavě jsem měl variantu, co když těch 26 nedám. Nicméně Dan mi řekl: „Neřeš blbosti a pozítří dáš 26!“ (další video – záznam v sestřihu).

2. 6. 2021 - KONTROLNÍ DEN – 27 přítahů / váha 96 kg

27x ok (ke konci 2x vývěs)
Ten pocit, kdy děláte v kuse 27 přítahů, přičemž při 10. přítahu je tělo v plné síle, byl úžasný, 15. přítah a únava stále nikde, 20. a stále geniální lehkost a funkčnost. Od 24. přítahu se tělo okamžitě začalo bránit a všechno ztěžklo, ale pomocí švihu a vývěsu jsem dosáhl požadovaných 27!

Zbýval více než měsíc do narozenin a já si začínal být jistý, že se to povede – už jenom 6.

Dan ovšem neváhal a do velké euforie mi zadal další úkol: „10 x 14 přítahů po 1 min = 140 přítahů za 10 min – s dechem“. Upřímně, jedno jsem v tu chvíli věděl. Tento úkol bude mnohem těžší než 33 přítahů. A poslední měsíc jsem se snažil 2x týdně splnit zmíněné zadání. Nepovedlo se, ale uvědomil jsem si… 33 přítahů bude reálných obzvlášť po tomto značně frustrujícím úkolu, který mě v závěru „mučil“. Jeden z mnoha reportů, co jsem poslal Danovi:

26. 2021 (10 x 14 přítahů po 1 min = 140 přítahů za 10 min)

14x - ok
14x - ok
14x - 12x
14x - 6x
14x - 6x
—————- půlka ————
14x - 9x
14x - 6x
14x - 7x
14x - 6x
14x - 9x
= 89
Uz me to zacina srat … je to hra casu, presne vidim, ze cim vic jich udelam, tim mam mensi pauzu a ruce si nestihnou odpocinout… nasledne dam mensi pocet, vetsi odpocinek a pak to jde. Legracni, jak kazda sekunda hraje roli. PRIPADAM SI JAK BITCOIN….

1. 7. 2021 nastal čas na poslední kontrolní den a 30 přítahů.

Hodně jsem se těšil a věděl jsem, že po předchozím měsíci šíleného zadání, trápení a naštvání 30 přítahů musí jít! Povedlo se a dokonce jsem si dal jeden pojišťovací do rezervy: „31 provedeno, Dane!“ Upřímně, měl jsem pocit, že ještě 2 už by byly problém, ale stále jsem si ještě hrál s váhou a věděl jsem, že na den „D“ shodím a budu vážit pod 94 kg – to byl cíl. Ideálně jsem si představoval 93 kg, ale nechtěl jsem se úplně odvodnit a oslabit. Jen vám nastíním situaci s váhou. Každý kg je znát. Při jednom kilogramu navíc nazvedáno 33 kg (33 přítahů), při dvou kilogramech 66 kg (33 přítahů). Každý gram byl zásadní pro úspěšné dokončení.

Má ideální varianta byla 93 kg = 3 069 kg nazvedáno (33 přítahů) při odečtu rukou cca 6 kg, nazvedáno = 2 871 kg při 33 přítazích na jeden zátah.

Závěrečné cvičení bylo doslova skvělé, a to z jednoduchého důvodu. Konečně jsem nebyl vázán na čas. Jednalo se o 3 dny bez časového limitu po 14 přítazích 70 přítahů, 112 přítahů a 200 přítahů. Report poslaný Danovi:

2. 7. 2021 (14 přítahů x 5 = 70 přítahů celkově bez časového limitu)

14x ok
14x ok
14x ok
14x ok
14x ok
=70

3. 7. 2021 (14 přítahů x 8 = 112 přítahů celkově bez časového limitu)

14x ok
14x ok
14x ok
14x ok
14x ok
—70
14x ok
14x ok
14x ok
= 102

4. 7. 2021 (14 přítahů x 14 + 4 = 200 přítahů celkově bez časového limitu)

14x ok
14x ok
14x ok
14x ok
14x ok
—70
14x ok
14x ok
14x ok
14x ok
14x ok
—140
14x ok …aaa boj
14x ok …boooj
14x ok …hmmm
14x ok …total …
4x ok!
=200!!!

Co k tomu rict Dane… slusna jizda posledni 3 dny, citim uplne všechno, ale jedeme!

Blížil se den „D“. Přiznám se, že jsem 9. 7. vyzkoušel pro své uklidnění finálních 33 přítahů – ano, Dan to schválil. Ví, jak funguji. Nebylo to úplně jednoduché, ale povedlo se s trápením. Poslední trénink proběhl takto (report pro Dana):

9. 7. 2021 – závěrečné cvičení, test

33x ok (posledni 4 peklo)
20x jen cvicne ok
20x jen cvicne ok
20x jen cvicne ok
20x jen cvicne ok
20x jen cvicne ok
20x jen cvicne ok
=153x

Následně jsem si dal už jen pauzu a těšil na 14. 7.  Stravu jsem přizpůsobil a tekutiny jsem také pomalu, ale jistě posledních 14 dnů přizpůsoboval a poslední dny v závěru jsem udržoval váhu kolem 94,5 kg a jen se připravoval na finální noc, kdy jsem chtěl srazit jeden kilogram. 13. 7. jsem začal být opravdu příjemně natěšený na následující den. Nastavil jsem si budíka na 5:05 a rozhodl se, že před prací půjdu jen já sám na finální procházku na hrazdy do Riegerových sadů.

Mám na to!

V noci se mi zdálo o číslu 33, věděl jsem, že fyzicky i mentálně jsem připraven a opravdu se těším. Ráno jsem vstal plný energie a testosteronu, dal si 200 ml vody, kousl několikrát do banánu, došel si na wc, navážil 93,65 kg a byl připraven. Po příchodu na hrazdy jsem cítil napětí – uvědomuji si, že pro vás jako čtenáře to chvílemi může znít směšně, ale představte si, že 4 měsíce máte cíl, na kterém makáte, někdy vás to těší, někdy vás to štve a najednou celé 4 měsíce směřujete přesně k této chvíli.

Stojím před hrazdou, protáhnu se jako vždy, svlékám ze sebe všechno (odlehčení a volnost), ano, nechávám si pouze kraťasy. Následně se podívám na tu železnou tyč, vezmu telefon – zapínám nahrávání videa, rozdýchám se a začnu s přítahy. Prvních 20 přítahů, jak už jsem zvyklý z tréninku, je bez problému, následně začne menší pnutí, až dojedu na 30. přítah, kde již docházejí síly, ale švihem a silným dechem dodělávám 33. Pomalu se spouštím z hrazdy a musím se smát – tak kvůli tomu jsem tu poslední 4 měsíce makal 3–4x týdně. Dostavuje se pocit štěstí, emoce, ranní východ slunce, 33 let – vše je dokonalé. Posílám ihned informaci manželce a Danovi. S úsměvem odjíždím do práce a jsem šťastný!

Až si zase jednou budete myslet, že něco nejde, upřímně, možná to opravdu nejde, ale zamyslete se nad tím slovem „nejde“. Je to v dané situaci opravdu to správné slovo nebo jenom nechcete?

„Makejte, posouvejte to dál, žijte život a získáte.“

Děkuji Dane za brutální tréninky a nastavení k cíli. 

Děkuji Sabrině za podporu a těm, kteří to věděli – JS, OL, MAM, TAT J

Děkuji za přečtení. J.P. 14. 7. 2021



Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-