zdraví   Martina Fallerová / 16. 09. 2018

Článek - 17x proč dýchat

Lektorka IQ pohyb Akademie a dlouholetá instruktorka i osobní trenérka Martina Fallerová se rozepsala o tom, proč je dýchání pro naše tělo tak důležité: "Pokud jde o naše zdraví a bezbolestná záda, je dech tématem, které často ignorujeme, a stereotyp dechu odmítáme měnit a ztrácet tím svůj drahocenný čas.  Těchto 17 x PROČ se na DECH zaměřit by nás mělo motivovat o jeho důležitosti."


1/ DECH je součástí našeho života. S prvním nádechem se rodíme a s posledním umíráme. 

2/ NÁDECH aktivuje a VÝDECH pročisťuje. Nádech nás naplňuje kyslíkem, bez kterého bychom tady nebyli, a výdech nás zbavuje toxinů a odpadu. Když vědomě prodloužíme výdech, bude mít naše tělo čas na úklid a prostor se opět kvalitně nadechnout a zásobit tak všechny buňky v těle kyslíkem. 

3/ Mnoho chronických chorob je spojeno s nedostatečným dýcháním. Velice často má tělo nadbytek výživy, ale hladoví po kyslíku. 

4/ Povrchovým dýcháním nejsou stimulovány receptory skryté hluboko v plících, které jsou reflexogenní zpětnou vazbou dechového centra v mozku. Pouze hlubokým dechem jsou stimulovány tyto nervy a to vede k perfektnímu dýchání.

5/ Při dnešním sedavém způsobu života, kdy skoro nedýcháme, je náš metabolismus zpomalen skoro o 90 %, a to je i důvod, proč naše tělo nespaluje a naše hmotnost roste. 

6/ Podklíčkový dech reguluje krevní oběh v šíji, hlavě a pažích. Špatný krevní oběh v horním oběhovém systému spolu se špatným držením těla vede k podvýživě buněk mozku. Mozek žije z cukru a kyslíku. Oba tyto elementy jsou dodávány kvalitním krevním oběhem. Nedostatečnost může ovlivnit smyslové orgány hlavy. Porucha sluchu, zraku, bolesti hlavy, tenze, ztráta vlasů, únava, špatná koncentrace a práce mozku. Lidem se zvětšenou hrudní kyfózou či zborceným sedem umožní podklíčkový dech se napřímit. 

7/ Hrudní dech (mezižeberní dech) vyžaduje více sil a perfektní vědomou mentální kontrolu, jelikož není běžnou součástí autonomní dechové funkce. Ženy většinou dýchají dobře tímto dechem, což je způsobeno tvarem hrudníku a prsou. Muži jsou na tom hůř. To je také důvod, proč 95 % případů ze 100 srdečních onemocnění se vyskytuje u mužů. Dechová činnost v této oblasti brání usazování a tvoření tuku okolo srdce, který se hromadí díky špatnému dýchání v této oblasti. 

8/ Dalším benefitem hrudního dechu je elasticita mezižeberních prostor a díky tomu se pak plíce mohou více rozvinout pro nasátí většího objemu kyslíku a u lidí s plochými zády tím uvolníme stažené svaly mezi lopatkami, které mají vliv na problémy a bolestivost krční páteře. 

9/ Bránice je hlavní dýchací sval oddělující dutinu hrudní od břišní. Při správné technice nádechu klesá dolů, vzniká tak sání, které vtahuje vzduch a roztahuje plíce. Tím, že se bránice pohybuje dolů, uvolní prostor plícím a my se pak můžeme nadechnout do dolních laloků plic, a zvýšit tak svou dechovou kapacitu. U některých sportů je to pak velká výhoda. 

10/ Rozvinutím bránice směrem dolů vznikne v dutině břišní tlak, který masíruje orgány v břišní dutině a ty jsou pak lépe zásobeny okysličenou krví a je zajištěn i odvod nežádoucích toxinů. 

11/ Bránice je také nazývána druhým srdcem či brániční pumpou. Pomáhá srdci v krevním oběhu. 2/3 krevního zásobení jater, ledvin, žaludku či sleziny zajišťuje břišní dech.

12/ Břišní dýchání a správná funkce bránice, pánevního dna a hlubokých svalů břicha nám stabilizuje střed těla, a tím chrání bederní páteř před přetížením.

13/ Stavy strachu a stresu, kterého je v dnešní době nadbytek, blokují bránici, která je díky tomu stažená. Bráničním dechem ji uvolníme, aktivujeme parasympatikus, který pomůžeme našemu tělu se uvolnit a zrelaxovat. Sympatikus a parasympatikus jsou částí vegetativní nervové soustavy. Sympatikus je aktivní v čase hrozícího nebezpečí, mobilizuje proto zásoby energie, zpomaluje trávení a dech je rychlý a povrchový. Zato parasympatikus způsobuje zklidnění organismu, podporuje trávení a dech je pomalý a hluboký. 

14/ Pokud se dech dostane až do pánve, horní část pánevního oblouku se může otevřít a v dolní časti u sedacích hrbolů se k sobě přiblíží. Tímto se uvolní tlak na sakroiliakální skloubení / tzv. SI skloubení-esíčka / a spojení posledních bederních obratlů s kostí křížovou. V dolní časti pánve dojde k aktivaci pánevního dna. 

15/ Zároveň dochází k většímu zásobení a cirkulaci okysličené krve v pánevní oblasti a dolních končetinách. To může pomoci při problémech s menstruací, funkcí vaječníků, křečovými žilami či otoky v dolních končetinách. 

16/ Pomocí dýchacích technik jsme schopni zvýšit tok hormonů produkovaných žlázami s vnitřní sekreci a tím posílit naši vitalitu a imunitní systém. 

17/ Dech se mění podle toho, co děláme a kde jsme. Pokud jsme v klidu, nepotřebujeme dýchat plnou kapacitou plic. Snaha vědomě ovládnout dech a ostatní životní funkce oslabuje naši spontánnost.

Je důležité si také uvědomit, že každá technika, kterou děláme přespříliš, vede k novým zlozvykům. Jakákoli technika může být za určitých okolností škodlivá. Nejlepší známkou zdraví je spontánnost.

Určitě bychom našli další důvody, PROČ je DECH tak důležitý. Ale kdo by tak dlouhý seznam v dnešní době četl? Pojďme si tedy najít alespoň 20 min denně na kvalitu našeho dechu. Ale POZOR. Žádný spěch. V klidu, stejně dlouhý nádech i výdech nosem s malou zádrží mezi. Dech se snažíme dostat do všech prostor v těle. Tak prozkoumáme a zjistíme, kde se dech dostává volně a naopak, do kterých prostor v těle se dechu nechce, a které jsou tím pádem ve stresu a stažené. Pokud máme více času, bude lépe vyrazit svižnějším tempem do přírody a užít si i čerstvý vzduch. Naše těla nám za to poděkují a my se díky tomu budeme cítit o hodně lépe. Už žádné výmluvy a jdeme na to …

Autor: Martina Fallerová


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-