kondice   Alena Špalková / 10. 05. 2020

Ženy na křižovatce: úvod programu

Projekt Ženy na křižovatce je určen všem ženám, které chtějí aktivně řešit důsledek poklesu hormonální hladiny v jejich těle. Těšte se na zajímavé informace, inspirující cvičení, vydejte se na cestu porozumění svému tělu. Protože po třetím období následuje ještě jedno, čtvrté. A to zní: Hýbu se a je mi dobře!


Dalo by se říci, že žena ve svém životě prožije tři zásadní etapy. Vše začíná pubertou, kdy se hormony ozvou, že jsou zde a z malé holky se stává holka velká. Toto první období bývá často velmi bouřlivé. Každá z nás má jistě vzpomínky na první menstruace v živé paměti. Život jde dál a převážná část žen se dostane do období druhého, mateřství. Těhotenství a porody přeskládají žebříčky hodnot. Být mámou je důležitá role. I tato etapa jednou skončí, děti vyrůstají a role mámy již není na prvním místě. Začínáme konečně žít a v tom nejlepším přichází etapa třetí, premenopauza a následná menopauza. Pokud patříte do první a druhé skupiny, gratuluji. Pokud patříte do skupiny poslední, nezoufejte.

Náš celý život, mám na mysli život ženský, řídí hormony, které mají na svém kontě mnoho dobrého. Když pomineme, že z hubené dívenky vymodelují ženu, tak pomůžou počít a donosit dítě, připraví tělo na porod, rozeběhnou kojení, po porodu pracují na uzdravování „rozbitých“ tkáních. V období prvních týdnů mateřství nám obsadí mozek natolik, že fungujeme jako stroje, nespíme, jen bdíme nad narozeným dítětem. Pak mnoho let, pokud jsou hormony v žádoucí rovnováze, nás udržují v dobré kondici, chrání kosti, srdce, udržují metabolizmus. A za to jsme rády. 

Jakmile ale začne hladina hormonů klesat, poznáme to velmi dobře. Kolotoč, který se roztočil někdy na prahu dospívání, zpomaluje a s ním upadá i kondice, zhoršuje se nálada, dochází k pomalejšímu štěpení tuků atd. Změna hladin hormonů nemusí být způsobena jen věkem. Může to být i důsledek nádorové léčby, léčby neplodnosti, či celé řady onemocnění, které mají vliv na rozkolísání hladin hormonů. Ve finále je ale výsledek stejný. Riziko, že tato situace začne ovlivňovat kvalitu života ženy, je relativně vysoké.

A co s tím? Nebudeme přeci sedět se založenýma rukama a sledovat, jak nám nějaká „biochemikálie“, dělá ze života peklo. Nebudeme se dívat na to, jak nám ubývají svaly, mění se naše ženské proporce, jak se zhoršuje nálada a snižuje libido. Nenecháme pomyslný kolotoč zcela zastavit. Žádná z nás nechce naplňovat tabulky statistik, že s úbytkem hormonů se u žen zvyšuje výskyt osteoporózy, riziko zlomenin krčku stehenní kosti v pozdějším věku, riziko vzniku vbočeného palce, že se objevuje nárůst celkové tělesné hmotnosti, zvyšuje se podíl útrobního tuku a tím i riziko pro kardiovaskulární onemocnění, že se objevují příznaky inkontinence a další a další nepříjemné prognózy. Čísla a grafy necháme pánům ze statistických úřadů…

Pojďme se raději spolu postavit na pomyslnou křižovatku. Slovník říká, že křižovatka je místo, kde se kříží různé cesty, ale toto slovo může mít i přenesený význam, a to ve smyslu rozhodnutí. To je symbolické přirovnání, protože rozhodnutí, kterou cestou se dáme, je čistě na nás. Buď můžeme jít směrem nečinnosti a stesků, že už je nám tolik, a že už to není, co to bývalo. Nebo se dáme na cestu aktivního přístupu, a to pohybu. Je-li totiž někde nějaké riziko, vždy jde o to, zda ho můžeme a chceme snížit.

Projekt Ženy na křižovatce je určen všem ženám, které chtějí aktivně řešit důsledek poklesu hormonální hladiny v jejich těle. V uceleném konceptu se budeme věnovat nejproblematičtějším oblastem, s cílem navodit pozitivní změny, anebo zmírnit některé negativní dopady. Jednotlivé okruhy se zaměří na svalový systém CORE, na oblast břišních svalů, na svaly pánevního dna, na oblast kyčelního kloubu a chodidla, ale také na celkovou tělesnou kondici. Každý blok bude obsahovat nejenom důležitou praxi, ale i základní teorii, která osvětlí dané probírané téma. Těšte se na zajímavé informace, inspirující cvičení, vydejte se na cestu porozumění svému tělu. Protože po třetím období následuje ještě jedno, čtvrté. A to zní: Hýbu se a je mi dobře!

Sledujte náš web, další informace zveřejníme. Vzhledem k tomu, že se blíží Den matek, co takhle dát mamince dárek a říct jí o projektu…? 

Autor: Alena Špalková


Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-