fitness   Zbyněk Petr / 20. 01. 2018

Článek - Profesionalita, aneb jste si jistí, že je Váš osobní trenér „ten pravý?“

Kondiční či zdravotně cílený individuální trénink, vedený takzvaným osobním trenérem, je spíše novější profese v oblasti služeb. Jedná se o člověka, který vede cvičence při pohybové aktivitě, kterou sestaví na základě cvičencových přání a potřeb.


Pokud bychom se bavili o profesi osobního trenéra ve fitness a wellness průmyslu a spojili slova jako: odborník v oboru pohybu, motivátor, tedy člověk motivující někoho k jakékoliv činnosti, služba – stejně jako masáže, číšník, recepční apod., rádce v oblasti zdravého životního stylu, naslouchač schopný vstřebat problémy jiných, vzor nejen zdravým tělem, ale i celkově zdravým životním stylem, příjemný člověk vždy s úsměvem a dobrou náladou, vyjde nám jedno hlavní slovo, které by mohlo ta předchozí spojovat: PROFESIONÁL. A to by měl být člověk, jehož práce stojí v ČR klienty cca od 300,- po 1500,- Kč za hodinu. Klienti většinou nevědí, jak by měl takový osobní trenér pracovat, a předpokládají, že každý trenér je vlastně profesionál – „má na to nějaký diplom a tak to umí“. Bohužel tomu tak není a někteří trenéři (stejně jako je to i v jiných oborech) tento obor spíše degradují. Jenže jak tedy takového opravdu profesionálního trenéra poznat? Soustřeďme se na ta specifika, která trenéra dělají opravdovým profesionálem!

Odborník

Základní vzdělání v oboru osobního tréninku je vysokoškolské vzdělání v oboru pohybových aktivit, nebo rekvalifikační kurz, který člověka opravňuje s lidmi samostatně cvičit. To by měl být ale jen začátek, na kterém trenéři začínají v tomto oboru pracovat. Lidské tělo je totiž velmi složité, 99% lidí má nejrůznější problémy s držením těla či jiné civilizační choroby a trenér by se měl dál vzdělávat v oboru, aby mohl se svými zákazníky lépe pracovat a více jim pomoci v dosahování jejich cílů. V rekvalifikačním kurzu se totiž učí pracovat se zdravými lidmi a „problematičtí“ klienti se spíše jen „naťuknou“. Proto trenér, který se nevzdělává ve stále se rozrůstajícím oboru se spoustou novinek ohledně cvičebních pomůcek či nových poznatků ohledně fungování lidského těla, se bude těžko ve své práci rozvíjet a nabízet tak svým stálým či novým klientům kvalitní a stále se lepšící služby. A to jak ve smyslu správného používání nových pomůcek, zlepšení tréninku pro ideálnější dosahování cílů svých klientů, tak hlavně i používaní rozmanitých tréninkových metod a stylů a používání spousty odlišných pohybových cviků. Proto pokud si chce kdokoliv udělat přehled o znalostech a odbornosti jakéhokoliv osobního trenéra či instruktora skupinových lekcí, je dobré začít u jeho vzdělávacího seznamu certifikátů a diplomů. I když bohužel ani to není vždy známka dobrého trenéra, ale jako základní pomůcka to může klientovi pomoct.

Metodik

Ať už se jedná o krátkodobou nebo dlouhodobou spolupráci, trenér by měl vždy postupovat s klientem metodicky. Tedy po úvodní diagnostice pohybového aparátu, případně kondičních a silových schopností, by se měl s klientem pobavit o jeho cílech a nějakým způsobem budoucí spolupráci nastavit. A to v podobě krátkodobých i dlouhodobých cílů, na kterých se oba shodnou – že jsou pro klienta zajímavé, ale i reálné.

Motivátor

Trenér by měl své klienty stále motivovat, aby oni měli ve cvičení za čím jít. Mohou to být různé testy, zkoušení obtížnějších cviků, anebo jen samotná verbální motivace. Je důležité, aby klient měl stále chuť cvičit dál, protože jen tak bude dosahovat svých cílů, či půjde ve cvičení ještě dál. Také se stane fyzická aktivita součástí jeho života a to by měl být trenérův cíl – naučit klienta se pravidelně hýbat, aby tak mimo dosahování různých cílů měl pohyb účinek i jako prevence mnoha civilizačních chorob.

Služba

Osobní trénink je služba zákazníkovi. A trenér by se tak měl i chovat. Ke klientovi být milý a upřímný, při tréninku být na 100% s ním. To znamená, že při osobním tréninku sleduje, jak klient dýchá, jaká je pozice jeho těla a jednotlivých končetin, jaká je rychlost a rozsah pohybu. Pokud cokoliv z uvedeného je jinak, než má být, okamžitě trenér reaguje, měl by totiž vyžadovat přesnost pro nejefektivnější zapojení těla. Také samozřejmě počítá opakování a série atd. Soustředí se pouze na svého klienta, kterému se věnuje po celou dobu tréninku, takže nemá čas na psaní SMS, netelefonuje, nejí, nebaví se s přáteli na úkor klientem zaplaceného času apod. Trénink trvá tak dlouho, v jakém čase je nabízen, respektive trenér je po celou dobu domluveného času klientovi k dispozici. Pokud cokoliv z výše uvedeného trenér nedodržuje, nezaslouží si částku, kterou za osobní trénink žádá!

Rádce

Trenér by měl mít všeobecný přehled v oblasti zdravého životního stylu vůbec. Nemusí být ve všech oblastech odborník, ale základy ze všech odvětví (jako např. výživa, regenerace, základní civilizační choroby atd.) tohoto širokého tématu by měl mít pro klienta hned k dispozici nebo být schopen informace zjistit…

Naslouchač

Trenér by měl mít na klienta vždy náladu. Respektive mít vždy náladu na klientovy nálady, problémy, životní situace, jeho štěstí i neštěstí apod. Vždy by měl být schopen klienta vyslechnout a občas mu i nabídnout radu, pokud takové zkušenosti má. Zároveň musí dát ale pozor, aby trénink přinesl i nějaké fyzické zatížení, o které klientovi také jde, pokud má nějaký cíl. Takže povídat ano, ale trenér musí zvládat i motivování klienta do cvičení a jeho následné sledování!

Vzor

Poučovat někoho o správném cvičení, správné výživě a regeneraci, dobrém držení těla a jiných záležitostech ohledně zdravého životního stylu je příjemné povolání, které přináší zadostiučinění při spokojenosti klientů a jejich nejen tělesných, ale mnohdy i životních změnách. Jenže pokud něčemu trenér věří tak, že to učí i ostatní lidi (své klienty), měl by se také tak chovat. Takže chlubit se pěti pivy s vepřovým kolenem nebude to pravé!

Příjemný člověk

Pokud si člověk u trenéra zaplatí za strávený čas a jeho znalosti, očekává, že to bude čas příjemný. A příjemně strávený čas je jen s příjemnými lidmi. Takže klienta by měl při jeho příchodu vždy čekat trenérův úsměv a dobrá nálada. A že je třeba trenér unavený? Smůla, klienta to přeci nezajímá.

Pokud tedy někdo hledá profesionálního osobního trenéra, řiďte se výše uvedeným článkem, který je doporučením na základě mnohaletého působení v trenérském a školícím oboru. Pokud už trenéra máte, nebojte se ho vyměnit či zkusit někoho jiného při jakékoliv pochybnosti o dobře „zúročených“ penězích za jeho práci. A pokud jste nyní spokojeni a trenér splňuje všechny předpoklady – hurá, držte si ho!

A ať už jste osobní trenéři, instruktoři skupinových lekcí nebo klienti, nikdy nezapomeňte, že při cvičení jde vždy o zdraví!!! A podle toho je potřeba se chovat!

Autor: Zbyněk Petr


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-