video a podcast   Daniel Müller, Zbyněk Petr, Michal Elčkner / 26. 01. 2018

Video - Shyby - přítahy na hrazdě

Shyb... aneb přitáhnout se umí každý, ale ne každý to umí správně - tedy funkčně tak, aby se zapojily všechny požadované svalové partie. Postavení lopatek, úchop, aktivita chodidel... Je třeba zkoordinovat hned několik různých pohybů najednou. 


 

Vaše dotazy:

Dobrý den,
četl jsem váš článek o "posilování mezilopatkových svalů aneb velké téma o malých svalech", který mne velice zaujal. Mohl byste mi prosím poradit, které cviky tedy provádět? Myslím, že polohu lopatek mám celkem dobrou, ale včera připřítazích na hrazdě mne neskutečně rozbolela hlava a bolest šla odněkud mezi lopatkama.

Odpověď:

Nejde o to, jaké cviky provádět, ale jde o techniku provedení. Například přítahy na hrazdě jsou cvik, který je naprosto v pořádku, nicméně se Vám asi stalo, že byly zbytečně moc aktivní horní fixátory lopatek a s nimi pravděpodobně i tzv. vzpřimovače krční páteře.

Obecně - pokud nejde o cílené rozpohybovávání lopatky, tak by měla být lopatka při cvičení stále na jednom místě (při vzpažení se může lehce vytočit) - poznáte to na zádech tak, že lopatka se nikde "neodchlipuje" od hrudního koše. Základní snaha by měla být, že táhnete klíční kost do šířky a s tím i lopatku do šířky a lehce dolů k pánvi. Zjednodušeně - při cvičení (např. jakékoliv přítahy) se snažte mít klíční kosti a lopatky do šířky a lehce stažené dolů. A to po celou dobu pohybu pažemi! Uvidíte, že budete mít ze cvičení jiný pocit v zádech, než na jaký jste zvyklý... ;-)

Věřím, že se Vám to povede.
Přeji hezký den, Zbyněk

Autor: Daniel Müller, Zbyněk Petr, Michal Elčkner


Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-