sport   Kateřina Král'ovská / 19. 02. 2019

Proč Pilates aneb moje cesta za poznáním sama sebe

Katka Král'ovská v následujícím článku stručně popisuje svou životní cestu, na níž se setkala se cvičením Pilates a také to, jak tento cvičební systém může svým způsobem měnit život a řekněme jistý pohled na svět. Pro některé to možná není žádná velká novinka, nicméně právě takovéto "malé" příběhy a postřehy od konkrétních lidí nás pouze utvrzují v tom, že Pilates může být skutečně v jistém smyslu zázrak.:-) 


     Jako malá jsem byla svými rodiči, především tatínkem, vedena ke sportu (biatlon). Později jsem zkoušela volejbal, ale zjistila jsem, že nejsem typ na kolektivní sport a už vůbec ne ten ženský. Rivalita mezi spoluhráčkami mi nevyhovovala. Zkusila jsem aerobic a podobná cvičení, ale nic z toho mi moc nešlo. A hlavně - nebavilo mě to. Pak přišlo období, kdy jsem rekreačně dělala a zkoušela kde co, například kolo nebo tenis, squash a další sporty. Základní škola, střední škola, vyšší odborná škola, to je spousta let sezení v lavici. Po škole přišlo první zaměstnání. Přes 10 let jsem pracovala jako letuška, což mému tělu také zrovna moc neprospívalo. Zaměstnání je to vskutku nádherné - při pohledu zvenčí. Ale co se týká zdraví, mezi ideální se opravdu neřadí. Během práce „ve vzduchu“ jsem několikrát skončila na rehabilitaci se zablokovanými „esíčky“. Otěhotněla jsem a práci letušky přerušila. Po narození dcerky jsem měla potřebu se začít hýbat, tak jsem se dala na běhání. To přece umí každý od narození, nic moc k tomu nepotřebuji a mohu tento pohyb dělat kdykoliv a kdekoliv. Jenže, jak je mým zvykem, chci mít všechno hned a všeho moc, a tak jsem po dobu jednoho roku běhala a běhala a rozhodla se, že uběhnu půlmaraton. Nakonec byly ty půlmaratony dva, ale u druhého už mě bolelo pravé koleno tak silně, že jsem jej málem nedoběhla. A tak jsem běhat přestala.

     Začala jsem se zajímat, proč mě koleno bolí. Pravidelně jsme navštěvovala rehabilitace, ale nijak mi to nepomáhalo. Velmi dobrým rozhodnutím bylo absolvování rekvalifikačního kurzu maséra. Získala jsem první základní informace o tom, jak tělo funguje. Také jsem se dostala ke zdravotnímu cvičení, když jsem začala cvičit u Davida Krumpolce, který studoval v IQ pohybu. Od doby, co jsem začala zdravě cvičit, ustaly bolesti „esíček“ a dokonce mi nevadilo dlouhé chození nebo stání. Po třech letech pravidelného navštěvování skupinových lekcí zdravotního cvičení a kruhových tréninků, jsem dostala návrh, abych si udělala rekvalifikační kurz v IQ pohybu. Nechápala jsem, kde David přišel k nápadu, že já bych tohle mohla dělat. Jsou ovšem lidé, kteří ve vás vidí věci, které vy sami přes své nízké sebevědomí nevidíte. Ale ještě že kolem sebe takové lidi mám. Chytla jsem druhou mízu a nadšeně jsem se vrhla na studium instruktora Pilates, protože ten je prý nejlepší (ale také nejnáročnější). A byla to pravda. Byl to náročný půlrok, zjistila jsem však o sobě spoustu věcí.

     Neuvěřitelně mě to motivuje do další práce. Daniel Müller (náš hlavní mentor, učitel a majitel IQ pohybu) při jedné z prvních hodin řekl, že Pilates nám změní život. A měl pravdu. Nejenom, že začínám chápat sebe a své tělo v naprosto novém světle všech vědomostí, které jsem získala, ale už také věřím, že jsem schopná své poznatky předávat dál – svým klientům. A především chuť jít stále dál a hlouběji... Vůbec nemám pocit, že mám hotovo, splněno. Naopak, cítím, že je všechno přede mnou. Chci víc, ale ze zkušenosti vím, že všechno má svůj čas a své tempo. Mám nyní před sebou dlouhou a náročnou cestu. Ale už teď vím, že díky podpoře, jaké se mi dostává ze strany mé rodiny, kamarádů, Davida Krumpolce a lidí z IQ pohybu, to všechno mohu zvládnout. A hlavně - i znovu vyběhnout!

 

Autor: Kateřina Král'ovská


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-