chůze & běh    / 28. 03. 2021

Přetržená Achillova šlacha aneb jak může být během sekundy všechno jinak (díl 3/3)

Neberte tento článek (jeho třetí díl věnovaný pokročilé části rehabilitace a zásadním bodům celého ozdravného procesu) a následné body jako návod, jak rehabilitovat po ruptuře Achillovy šlachy. Je to má individuální zkušenost, která se ovšem, podle nejen mých zkušeností, může krýt s mnohými dalšími. Pokud budete potřebovat, berte z ní inspiraci pro cvičení, vše je sepsáno na základě vlastní praxe a vlastních pocitů i praxe lidí, kteří mi s rehabilitací pomáhali a jsou to špičky v pohybovém a rehabilitačním oboru!


Po 12. týdnech jsem se viděl se svými kolegyněmi, rehabilitačními doktorkami, které školí pro naší Akademii. Sylva i Světlana mi obhlédly achilovku i celé mé tělo a konstatovaly, že vše super, jen to tedy stále ještě není ono. A byla to pravda, stále můj stav nebyl perfektní. I když na to bylo vlastně ještě brzy, ale všichni jsme se shodli, že pokud se chci dál věnovat velmi aktivně sportu, je třeba ještě na sobě „zamakat“! Že nejsem úplně obyčejný pacient… Takže jsem dostal další cviky, které se věnovaly hlavně excentrické svalové práci lýtek a achilovek (tedy trénink síly v natažení). Mimo to ještě cvičení na korekci práce hrudního koše při chůzi – jak posuny do stran, tak rotace. A k tomu mi Světlana nabídla akupunkturu, že prý by mi to mohlo na ty mé otoky a tahy v achilovce pomoct. Nikdy jsem to nezkusil, takže proč ne. Během následujících 4 týdnů jsem u ní absolvoval „jehličky“ třikrát a pokaždé to byla naprostá bomba! Vždy jsem po těch napíchnutých cca 25 minutách cítil neskutečné uvolnění – ať už se jednalo o samotnou achilovku, nebo zbytek těla, který byl přetížený z vadného pohybového stereotypu vyplývajícího z minulých měsíců. Uvolnění při následné chůzi bylo fantastické! Píchnutí jehlou není bolestivé (i když tedy přímo do TÉ achilovky to bylo fakt hrozné), jen je třeba najít někoho, kdo tomu opravdu rozumí. Následná reakce těla je naprosto skvělá! Také jsme zkoušeli chůzi pozadu, která může v mozku aktivovat úplně jiný pocit z chůze a pokud se podaří si ho přenést do chůze kupředu, může to člověka velmi posunout!

A poslední, co bych zmínil, bylo ošetření laserem, na které jsem se rozhodl kvůli stále lehkému natékání cca 5. – 7. měsíc po sundání sádry. Soustředili jsme se na kombinaci působení na jizvu na kůži a následně čím dál víc na jizvu srůstu achilovky. Laser působil velmi dobře, ale opět – je třeba najít někoho, kdo to s fyzikální rehabilitací opravdu umí.

Po zhruba 7 měsících od zranění skoro naplno achilovku zatěžuji, i když někde vzadu v hlavě je stále opatrnost. Po 9 měsících mám lékařsky potvrzeno, že léčba je u konce a já se vrhám naplno vstříc novým pohybovým dobrodružstvím!

Vybrané zásadní body mé léčby ruptury Achillovy šlachy, které bych ze svého postavení a s vlastní zkušeností doporučil:

  • Sádra versus ortéza – každé má svoje pro a proti, dohodněte se s doktorem.
  • Cvičit i v průběhu fixace – celé tělo i postiženou dolní končetinu – které klouby se mohou hýbat, tak je využívat ke cvičení. Tělo se musí hýbat, aby následná rehabilitace byla rychlejší!
  • Brát šikovné doplňky stravy na lepší hojení (Wobenzym, Aescin Teva, Arnica Montana 9ch) – nejen při srůstání, ale i následně při rehabilitaci.
  • Po sundání sádry rozhánět otok masírováním měkkým míčkem – chodidlo, kotník, achilovka a po celém bérci až nahoru ke koleni.
  • V prvních dnech po sundání fixace rozhýbávat kotník v teplé vodě, a to do všech směrů.
  • Po sundání sádry chodit s berlemi co nejdřív kontralaterálně (na střídačku proti sobě paže x nohy).
  • Pokud achilovka nebolí, zkoušet chodit co nejdříve bez berlí, ať se noha posiluje. Ovšem nesmí to následně hodně natékat.
  • Nejsou potřeba žádné vložky do boty ani podpatěnky, pokud se s dolní končetinou a celým tělem pravidelně, správně a efektivně po sundání fixace cvičí. Tyto pomůcky achilovce sice uleví, ale nemotivují k intenzivní rehabilitaci.
  • Při následné rehabilitaci je zásadní uvolnit ztuhlé svalstvo dolní končetiny a následně celého těla, aby se veškerý pohyb harmonizoval, jen tak přejde achilovka v pohybu pouze do mírného tahu a nebude drážděna intenzivním používáním. K tomu je také důležité trénovat pohyb v kotníku do všech směrů a relaxaci i aktivaci chodidla.
  • Až to půjde bezbolestně, tak posilování dolních končetin v komplexních cvicích, kde je lýtko integrováno do pohybu (stoj na jedné noze, dřepy, chůze do schodů, časem cvičení na balančních pomůckách apod.)
  • Trénink precizní chůze je pro achilovku nedocenitelný! K tomu je však potřeba celé tělo komplexně připravit! Soustředit se nejen na dolní končetiny, ale i na správný pohyb pánve a hrudníku!
  • Kryokomora funguje skvěle na uvolnění tkání kolem achilovky.
  • Akupunktura může velmi pomoct s pohybovou harmonizací celého těla, případně s otoky Achillovy šlachy.
  • Kompresní podkolenky používat během dne na střídačku s volným lýtkem, aby se střídala komprese s volným průtokem všech tekutin v lýtku.
  • Využít laserové terapie k regeneraci povrchových i hlubokých jizev.
  • Nespěchat, být trpělivý, řídit se podle pocitů, raději pomalejší a bezpečnější zatěžování achilovky, než si v ní přivodit zánět nebo i horší problémy!

Poděkování za operaci / léčbu patří nemocnici v Praze Na Bulovce – ortopedickému oddělení, operatér Jan Lesenský.

Poděkování za pooperační péči – ať už za cenné rady, nebo praktické cvičení: Daniel Müller (kolega, pohybový specialista a metodik IQ pohyb), Štěpán Haškovec (fyzioterapeut), Světlana Holubová (kolegyně, rehabilitační doktorka), Sylvia Musilová (kolegyně, primářka rehabilitace), Kristýna Vaňková (fyzioterapeutka a kondiční trenérka), Olina Zachariášová (rehabilitační doktorka)

Autor: Zbyněk Petr



Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-