pánevní dno   David Bárta / 16. 10. 2018

Článek - Pánevní dno - tolik důležitá a tolik opomíjená část těla

David Bárta, pohybový specialista, ale také trenér a instruktor IQ pohybu, ve svém článku stručně a srozumitelně popisuje stavbu i veškeré funkce pánevního dna. Především ale vysvětluje proč jsou pro nás svaly pánevního dna tak důležité a že se určitě vyplácí na ně v rámci cvičení nezapomínat.


     Pánevní dno - dělí naše tělo na horní a dolní polovinu, podílí se na aktivaci Hlubokého Stabilizačního Systému páteře, má zásadní vliv na zdraví každého z nás, sportovní výkon, umožňuje nám pohyb, udržuje ve správné poloze orgány dutiny břišní, důležitá je jeho síla a také pružnost, potřebují ho i muži! :-)

Trocha anatomie pánevního dna:

Je uzavřeno třemi hlubokými vrstvami, přičemž každá vrstva má jiný směr a jinou funkci.

1. vrstva (nejspodnější) probíhá v podélném směru zepředu dozadu mezi sponou stydkou a kostrčí. Uzavírá močový měchýř a řitní otvor. Překlápí pánev dopředu a dozadu.

2. vrstva probíhá příčně mezi sedacími hrboly. U mužů je v této vrstvě uložena prostata, u žen vagina. Naklání pánev.

3. vrstva probíhá podélně a vějířovitě ve svalových provazcích a je nejsilnější. Podpírá břišní orgány a napřimuje nás. Otáčí pánev.

     Jako děti se neustále spontánně pohybujeme. Pánevní dno nepřetržitě pracuje, vše je v pořádku. Problém pro nás začíná šestým rokem věku, kdy usedáme do školních lavic, pohyb se ze spontánního stává řízeným. Sedíme nekoordinovaně, nesedíme na sedacích hrbolech, pánev je stále v podsazení. Roky plynou, po ukončení základní školy následuje střední, vysoká, zaměstnání, jízda autem… No a pak si zajdu do fitka s pocitem se sebou něco udělat, sednu si na nejnovější posilovací stroj, tudíž opět SEDÍM a opět například s onou podsazenou pánví. Pánevní dno pracuje při pohybu!

Kdy dochází k oslabení:
- těhotenství
- porod
- hormonální změny
- nedostatek pohybu
- vysoké sportovní zatížení

Oslabení způsobuje:
- inkontinenci
- bolesti zad
- zhoršení sexuálního života
- zhoršení sportovního výkonu

     Představme si, že pánev je miska, na níž se z přední části upínají břišní svaly a z druhé strany svaly zádové. Pokud je miska v neutrálním postavení, můžou právě ony břišní i zádové části pracovat v optimální rovnováze a tím dochází ke správnému zaujetí axiálního napřímení páteře. Pokud dojde k překlopení misky (pánve) směrem dopředu, páteř se začne v bederním úseku prohýbat, dojde k vypadnutí břišní stěny, čímž nebude aktivován HSSP, to bude mít následný dopad na vnitřní orgány, dech atd...

     Naopak dojde-li k překlopení naší „misky“ dozadu, záda se začnou kulatit, začne se zkracovat zadní strana stehen a opět nedojde k aktivaci HSSP. Proto je tak důležité mít pánev v neutrálním postavení!

     Muži mají daleko silnější pánevní dno než ženy. Problém u nich nastává o to více, pokud se málo hýbou  (v tu chvíli pánevní dno ještě více tuhne) nebo naopak mají-li vysoké sportovní zatížení. Výsledkem mohou být potíže s prostatou, plodností, zády atd. Proto je důležité před každým tréninkem v rámci rozcvičky, ať už při zdravotním či kondičním, pánev rozpohybovat a po ukončení zátěže zase uvolnit. Přitom není potřeba žádných náročných cvičení. Potíž tkví v tom, že svaly pánevního dna nejsou vidět, tudíž se s nimi nechce pracovat… Ale pro člověka jsou velice důležité a jejich blahodárný přínos v podobě pevného zdraví, dobrého sportovního výkonu a spokojeného sexuálního života je k nezaplacení! :-)

Proto neopomíjejte pánevní dno.

Autor: David Bárta


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-