/ 03. 05. 2012

Daniel Muller - Pánevní dno a jeho funkce

Základní informace  z anatomie o pánevní dnu a jeho nezbytné a ojedinělé, blahodárné funkci na naše tělo. Pánevní dno jako celek hraje v našem životě velice důležitou roli jak pro ženy tak i pro muže, avšak málokdo z nás ví co všechno umí.


  • Svaly pánevního dna nejen že drží ze spodu všechny vnitřní orgány, ale napomáhají taktéž v držení ladného těla. Tvoří, laicky řečeno, „jakýsi podvozek“ našemu středu těla.
  • Pánevní dno se skládá anatomicky ze dvou částí rozdělených do tří vrstev svalů, které vzájemnou souhrou neustále účinně a pružně uzavírají pánevní oblast.
  • Pánevní dno se podílí na podpoře vzniku správného nitrobřišního tlaku, který podporuje stabilizaci páteře v oblasti bederní.
  • Pánevní dno podpírá všechny břišní orgány a zachovává jejich uložení na správném místě, a tak podporuje jejich následnou funkci.
  • Pánevní dno, jako jeden ze čtyř stabilizačních svalů CORE, představuje spojení horní a dolní části těla přes pánev.
  • Aktivací svalstva pánevního dna udržuje veškerou vazivovou strukturu pánve v dokonalé souhře se svaly pro správnou podpůrnou funkci těla.
  • Svaly pánevního dna působící jako celek proti gravitaci, protože vše co je uloženo v horní části těla působí směrem dolů. Tak vzniká obrovský nápor na pánevní dno, které je nutné stále vědomě aktivovat.
  • Důvodů proč udržovat pánevní dno je hned celá řada: klasické zakašlání, kýchnutí, porod u ženy, smích a lepší sexuální prožitek.

Autor článku: Mgr. Daniel Müller

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.

 



Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-