/ 31. 12. 2005

Novinka - pilates metoda

Daniel Muller připravil podklady pro článek Novinka - pilates metoda uvedený v časopise Guide Cosmetic. Autor popisuje znovuobjevení cvičení od německého autora Josepha Hubertuse Pilatese, časopis Guide Cosmetic, číslo 2005, strana 53.


Všichni, které po letech cvičení již nemohou cvičit aerobik a jiná aerobní cvičení nebo navštěvovat posilovnu, by měli zcela jistě vyzkoušet PILATES. I když se jedná o metodu, kterou její autor Joseph Hubertus Pilates rozvinul již začátkem minulého století, prožívá v současné době své „znovuobjevení“.

media_cosmetic_titulka_2005Pilates je bezkonkurenčně vhodná, bezpečná a účinná metoda pro udržování tělesné kondice v jakémkoli věku, a to i pro ty, které trápí bolesti zad v důsledku vadného držení těla. Klade důraz na posílení svalů pánevního dna, zádového řetězce a břišních svalů, pomáhá při předcházení a nápravě vzniklé nerovnováhy svalového aparátu a také podporuje zotavení při jeho případném poškození.

Svalové skupiny, na které se soustředí, jsou navíc odpovědné za stabilizaci osového orgánu – páteře, za harmonický rozvoj postavy, estetiku a efektivitu pohybu. Pilates učí používat tělo takovým způsobem, který nevyvolává nadměrné napětí a přetěžování, a také posiluje důležité svaly chránící nosné klouby; především kyčle a kolena.

Na celém světě, ale i u nás se rozvinulo nepřeberné množství škol pilates, typicky česká verze je balantes – cvičení na míčích, ale čisté pilates je spíše bez míčků, jen o pohybech účinných cvicích na zemi na podložce, případně s využitím ručníku. Cvičí se beze spěchu, s důrazem na dýchání a správnou techniku provedení jednotlivých cviků.

media_cosmetic_clanek_pilates_2005Metoda Pilates napomáhá nejen při odstraňování svalových dysbalancí u populace s problémovým držením těla (kulatá záda, plochá záda, zvýšená lordóza, aj.), ale také slouží k udržování tělesné kondice u běžné populace v jakémkoliv věku a bez specifických zdravotních problémů. Pilates je určen umělcům, tanečníkům, sportovcům, lidem s chronickou bolestí zad, lidem s nadváhou, s opakovaným napěťovým zraněním, lidem trpící stresem či  všem se zájmem o prevenci osteoporózy. Také je doporučován jako pokračovaní rehabilitace pacientů po úrazech či chronických bolestech zad.

Pilates je zkrátka ideální cvičení pro všechny, kteří chtějí získat nejen pěkné, ale i zdravé tělo.



Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-