/ 12. 02. 2021

Nevím, jak poděkovat za vaše vzácná videa!

Už 5 roků zápasím s vyhřezlou ploténkou, která se z 11 mm po roce cvičení vstřebala na 6 mm, ale stále dělala velké potíže.

Sháněla jsem si tedy od začátku sama soukromé fyzioterapeuty, kteří by mě naučili více cviků a metod, jak z toho ven.

Začátkem tohoto roku se ke mně dostala videa - ukázkové lekce IQ pohyb.


Vážení a milí lektoři,

nevím, jak poděkovat za vaše vzácná videa! - Online lekce & vzdělávání | cviq
Už 5 roků zápasím s vyhřezlou ploténkou, která se z 11 mm po roce cvičení vstřebala na 6 mm, ale stále dělala velké potíže. Komplikací bylo, že na postižené straně jsem měla dvě bývalá zranění. Ploténce jsem nemohla ani dát moc "oddych", protože jsem se starala o nemocnou maminku a následně o tatínka. Chodila jsem o francouzských berlích, protože jsem byla zkroucená do předklonu a ještě do strany, mrtvěla mi noha a jen pouhé došlápnutí na ni vyvolávalo obrovské bolesti - byla celkově slabší, objemově chudší a některé běžné cviky jsem vůbec nemohla udělat. O operaci se začalo mluvit už po cca 1 měsíci. Jeden doktor mě dokonce vystrašil, že můžu zůstat na invalidním vozíku a operace měla být provedena "už včera"! Čekací doba k neurologovi byla cca 3 měsíce, k rehabilitační doktorce zhruba stejně tak a asi dalších 14 dnů k fyzioterapeutce. Tam jsem si připadala spíše jako exot a podle toho se odvíjely i procedury. Po kapačkách mi bylo ještě hůř. Pak jsem narazila na jednoho neurologa, který měl pochopení pro léčení klasickou cestou :-)

Sháněla jsem si tedy od začátku sama soukromé fyzioterapeuty, kteří by mě naučili více cviků a metod, jak z toho ven, různě napravovali. To vše jsem si sama hradila. Stále jsem vnímala, že cvičením a promasírováním si ulevuji a stav se lepší - sice pomaloučku, ale lepší  Začínala jsem dýcháním podle prof. Koláře a i u toho jsem měla pocit, že se mi uvnitř těla "rve maso". Postupně jsem přidávala ke klasickým rehabilitačním cvikům nejdříve SM-systém, pak  DNS (hodně jsem sháněla přes internet, protože u nás umí jeho základy jen jedna fyzioterapeutka) a cvičila 3x denně. Ale dnes také vím, že spěch při cvičení nebyl můj dobrý pomocník.

Začátkem tohoto roku se ke mně dostala videa - ukázkové lekce IQ pohyb. Při první lekci jsem některé cviky ani nemohla opakovat, jak jsem cítila obrovskou práci uvnitř břicha a klasické třepání se po námaze svalu, ale taky volnost kyčlí. A to jsem neodcvičila ani celou lekci. Myslela jsem, že za tu dobu, co cvičím, mám aspoň trochu namakané břicho a celkově zpevněné tělo, ale cvičení lekcí z IQ pohybu mě vyvedlo z omylu. Několik dní jsem měla záda rozbolavělá, někdy mi z toho bylo i zle od žaludku. Asi až po třech týdnech jsem přestala mívat po cvičení tolik rozbolavělá záda, vnímala jsem, jak se mi rozhýbává pánev  (dříve i jen slabý záklon mi vyvolával silnou bolest a mrtvění nohy, nemohla jsem pánev tak jaksi "usadit" na svém těle a teď se objevil pocit vyrovnanosti, napřímení se), uvolňuje se páteř, začínám sedět na "obou půlkách zadku", noha je silnější a stabilnější... a bolest zad a mrtvění nohy není tak intenzivní :-) Taky hrb, který mi zůstával na zádech, protože se mi páteř začala otáčet na opačnou stranu po výhřezu ploténky, je plošší. Dokonce přistihuji sama sebe, že principy cvičení od IQ pohybu se objevují v mé chůzi, sezení, stání, ale i při běžných denních úkonech. 

Zatím nejsem u cíle a vím, že je to běh na dlouhou trať.
Ale ten obrovský pokrok, který jsem udělala po cvičení podle těchto videí, je pro mě malý zázrak :-)
Kéž se tato cvičení dostanou k co nejvíce lidem a hlavně fyzioterapeutům.
Děláte velmi, velmi záslužnou práci, díky Bohu za vás! Přeji celému týmu, ať se vám dobře daří, jste zdraví  a zlé, ať se vám vyhýbá.

Marta Hoferová



Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-