/ 27. 10. 2014

Alena Špálková - Míče, míčky, mičudy….

Míče jsou populární cvičební pomůcky a mnoho z nás ji má doma i v kanceláři. I já sama ve svých lekcích malé míče používám, protože se klientům tato forma cvičení líbí.

 


Semináře nazvaného „Velké a malé míče“, který se konal 19. srpna v IQ pohyb Akademii, jsem se zúčastnila především proto, že jsem chtěla získat inspiraci pro své hodiny, a hlavně se naučit pracovat s velkým míčem. Seminář co do míry informací a prožitků ze samotného pohybu, předčil mé očekávání.

Míče - Sball

Že je mezi jednotlivými pomůckami velký rozdíl v kvalitě, lze tušit. Že kvalita pomůcky ale ovlivní pohyb samotný a jeho výsledek, bylo pro mne překvapením. Že míč, pokud se nevhodně používá, může poškodit a poškozením se rozhodně nemyslí rozbité sousedovo okno…., mi rozluštilo fakt, že jsem občas zaslechla, že někdo z mých známých přestal cvičit na míčích, protože je záda bolela ještě více. Po pár minutách semináře jsem měla pocit, že jediné co jsem znala o míčích opravdu dobře bylo to, že je míč kulatý.... 

Seminář Míče

A jak seminář probíhal? Nejprve ukázková hodina, co všechno velký míč umí. Překvapí vás, jak vám tato balanční pomůcka dokáže, že je ještě stále co na síle svalů zlepšovat! A pak následovala detailní analýza celé lekce. Každý cvik jsme si znova důkladně rozebrali, ukázali, zacvičili a hlavně jsme se dozvěděli, jakých chyb se vyvarovat. Stejným systémem jsme se v druhé polovině semináře věnovali malým míčům. Nejprve představení konkrétního cviku, jeho rozbor a jak do výchozí pozice a do samotného pohybu klienty navést a hlavně co nikdy nedělat! Modifikace cviků z Matworku s použitím míče SBall, byly pro mne opravdovým pohybovým zážitkem a jsem přesvědčená, že mnoha mým klientům tyto variace pomohou k tomu, aby své hluboké svaly dobře ucítili.

sball®therapy-prumer-cca-30-cm[2]

Ze semináře jsem odcházela obohacená o mnoho informací, o nové inspirace a hlavně s chutí co nejdříve cviky zapojit do svých lekcí. I když je jedním z principu pilatesu stereotyp, ve smyslu přesně opakujícího se pohybu, ten druhý význam slova by se mohl stát pro cvičení osudným, protože stereotyp ve cvičební choreografii by velmi brzo začal klienty nudit. A aby je bylo stále čím překvapovat a motivovat, je právě míč ideální pomůcka. Takže cvičme a bavme se pohybem, ale správně a zdravě, prostě IQ!

Autor: Alena Špálková  

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.



Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-