zdraví   Ing. Jitka Moulisová / 07. 01. 2020

Článek - Dech

Dýchání – nejzákladnější a naprosto přirozená věc, bez které bychom nepřežili. Ale upřímně, kdy naposledy jste se pozastavili či zamysleli nad tím, jak dýcháte? Zkuste to občas, v článku naší pohybové specialistky Jitky Moulisové se dozvíte proč na způsobu dechu i jeho vnímání záleží!


     Konec roku se blížil kvapem a mne docházel dech. Tak krátké slovo a přitom jak podstatný význam má!

     Když jsem na konci roku realizovala charitativní akci s finanční sbírkou pro spolek Dlouhá cesta – pomoc pro všechny, kteří přežili své děti, vzpomněla jsem si na svojí první dceru Aničku, která tu už 10 let bohužel není. Porod nepostupoval a chyběl jí dech, i když ji po porodu oživili. 

     První, když se dítě narodí na tento světě udělá nádech. Když pak vypotřebujeme všechen dech, který nám byl určen, zůstane výdech, a to je to poslední, co náš organizmus udělá, než odejdeme na „druhý břeh“.

     Čím déle učím, tím více sleduji, jak podstatné je umět správně dýchat. Člověk neznalý by řekl, taková banalita a mávl nad tím rukou. Vždyť dýchám? Ano, ale jak?

     Když se podíváme krátce na fakta, tak hlavním dýchacím svalem je bránice. Pozorovat ji při akci na nějakém videu je dechberoucí.

    Správně jde při nádechu dolů, tím se rozšiřuje dutina břišní a při výdechu zase nahoru a bříško se mírně zúží. Skvělá záležitost, když všechny segmenty v těle (myšleno hlava nad pánví a žebra integrovaná v hrudním koši) jsou tam, kde mají být a všechny části těla pracují vyváženě a v souhře.

    Ale ouvej, když je například naše hlava v převisu, prsa v Aši a hýždě v Košicích?? (užiji Daníkova slova:-)). A pak se usadím k PC a pracuji 10 hod. v téměř strnulé pozici. Navíc když dámy, chtějí vypadat krásně a vezmou si přiléhavé oblečení, ve kterém není prostor k rozšíření břišní stěny. A co pánové, když utáhnou opasek příliš? Co tomu tělu zbyde? No přeci pošle dech do míst, kde má volno. A tím je horní hrudník a aby se bránice tak nenadřela, změní funkci a zavolá na pomoc další pomocné svaly.

     Natož teď po Vánocích, to budeme zatahovat bříška všichni a nevědomě či vědomě si škodit? To snad ne….

     Vyprdněte se na to, že nejsme dokonalí a nevypadáme jak ze žurnálu. Zkusme se usmát. Zastavit se, napřímit a kouknout se před sebe. Čeká nás nový rok, tak se pořádně a zhluboka nadechněte, ať cítíte, že dýcháte.

     Krásné vykročení do roku 2020 a ať nám ten dech vydrží až do jeho konce!

Autor: Ing. Jitka Moulisová


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-