/ 04. 05. 2012

Daniel Muller - Pánevní dno - cvičení jako začátek

Jak mohu cvičit pánevní dno v pokročilém věku? Nejčastější kladená otázka ze strany žen při opětovném počínajícím úniku moči. Na věku nezáleží, stačí jen chtít na sobě pracovat říká Daniel Müller.


Cvičení pánevního dna v boji proti případné inkontinenci je určeno všem věkovým skupinám, jak ženám tak i mužům. Všechny cviky na posílení vycházejí od těch nejjednodušších variant v leže až po ty nejtěžší třeba ve stoji na jedné noze. Proto cvičení svalů pánevního dna může praktikovat každý z nás již od počátku zjištění případného úniku moči nebo třeba jako prenvenci proti přápadné inkontinece.

Dle mé praxe cvičila pánevní dno i klientka ve svých 82 letech, teď třeba na cvičební dovolené v Řecku byla i klientka ve věku 77 let. Tudíž žádné omezení věku pro tento typ cvičení není. Ba právě naopak i žena zralého věku nebo mladá žena by cvičení posílení pánevního dna měla brát jako prevenci nejen proti úniku moči ve vyšším věku, ale už jen pro zlepšení držení těla a odstranění bolestivosti zad, páteře a kloubů.

Cvičení svalů pánevního dna by se mělo stát pro všechny ženy a muže nedílnou součástí péče o tělo. Ono stačí aktivovat svaly třeba jen třikrát denně po deseti opakování a výsledek je zaručen. Trénink může začít ihned, nač otálet.

Pro správný nácvik zapojení pánevního dna nejlépe vyhledejte fyzioterapeuta nebo lektora Pilates Institute, který vám vše velice rád vysvětlí a objasní. Nebojte se i ve vyšším věku oslovit odborníky, kteří vám pomohou problémy rychleji vyřešit. Nemusíte přece používat inkontinenční vložky, pokud to nebude nezbytně nutné.

Autor článku: Mgr. Daniel Müller

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.

 



Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-