/ 22. 01. 2014

Alena Špálková - Jak se žije s Pilates Clinic Method

Začali jsme v říjnu 2012. Nastalo něco, co jsem vůbec neočekávala. Nechápala jsem nic, informací bylo převelice, tělo bolelo a i mozek… a Daniel Müller ze svých nároků neslevil nikomu.


Pilatesu se věnuji více než 8 let. Začínala jsem jako návštěvnice kurzů pro veřejnost. Klasická hodina, kdy lektorka cvičí, a vy se snažíte cviky stíhat. Ale nějaké cvičení je vždy lepší než žádné a já cítila, že se pozitivní výsledky dostavují. Po určité době jsem pojala touhu podívat se tomuto cvičení trochu „pod kůži“ a začala jsem hledat místo, kde bych se dozvěděla více. Koketovala jsem s myšlenkou, že bych i já mohla vést cvičení, má představa byla ale odlišná od toho, co jsem jako cvičenka poznala. Hledala jsem a našla…, našla jsem stránky IQ pohybu a zapsala jsem se do kurzu Matwork I. Skutečně jsem netušila, jak moc se lze pod kůži Pilatesu dostat a jak moc se toto cvičení dostane pod kůži mně osobně.

Začali jsme v říjnu 2012.

Nastalo něco, co jsem vůbec neočekávala. Nechápala jsem nic, informací bylo převelice, tělo bolelo a i mozek… a Daniel Müller ze svých nároků neslevil nikomu. Měla jsem pocit, jako kdybych se šest let účastnila zcela jiného druhu cvičení. Postupně jsem vstřebávala veškeré informace a skládala si z nich mozaiku pod názvem Pilates Clinic Method. Každý den jsem si dala za úkol se naučit jeden cvik nebo několik svalů nebo napsat alespoň jednu stránku seminární práce. Na jaře 2013 přišly zkoušky a zadařilo se. Až po zkouškách nastalo to pravé napětí, sestavit hodinu, dát dohromady skupinu cvičících, postavit se před ně a začít učit. A uběhlo několik měsíců…

Je předposlední prosincová středa, těsně před 18. hodinou a za pár minut končí má hodina pro mé cvičenky. Cvičíme půl roku, podle metodiky tak, jak Dan do nás „hustil“. Dívám se na „svá děvčata“, cvičí přesně, plynule, s úsměvem ve tváři, který se po cvičení ještě rozšíří.  Nejčastější větu, kterou jsem slyšela po mých hodinách, byla následující: „Takhle se mnou ještě nikdo nikdy necvičil….“ A já jsem si pokaždé vzpomněla na své pocity, které jsem prožívala v době, kdy jsem se poprvé setkala s Pilates Clinic Method, možná vůbec netušili, jak moc jsem jim rozuměla!

Je to neuvěřitelné,

ale má představa se stala skutečností a já předcvičuji a lidem se cvičení líbí a co navíc, cítí se po něm dobře. Věnuji se především tanečnicím, které mají Pilates jako kompenzační cvičení pro orientální tanec. Sama jsem členkou skupiny orientálního tance a tanečnice se staly logicky mými prvními klientkami hned po složených zkouškách. V průběhu času se ale členkami cvičící skupiny stalo i několik žen, které se o cvičení dozvěděly z doslechu a to mne těší nejvíce.  Proto jsem v září 2013 utvořila skupinu i pro netančící. A nedávno se k nám přidal první muž! Cvičím v Pohybovém a rozvojovém centru v České Lípě, cvičím s tanečnicemi tanečního Klubu OAC v Praze, dokonce i má rodina si občas vyžaduje lekce o víkendech. Pilates se stal nedílnou součástí mého života, je to nejen obrovský koníček a neuvěřitelný dobíječ energie, je to také můj způsob osobní realizace.

Matwork I byl začátek, pokračování se jmenuje Matwork II a zase to začne…., seminárky, úkoly a nepolevující Dan. Ale těším se na to.

Pilates Clinic Method je tak trochu jiný Pilates, než jsem několik předchozích několik let cvičila. Přístupem, provedením a možná i výsledkem. Jsou to nejen mé zkušenosti, ale i zpětná vazba od druhých, kteří se nechávají tímto cvičením (a mnou) vést.  Je skvělé vstávat, uléhat, fungovat celé dny bez toho, že by tělo bolelo.

Jak se tedy žije s Pilates Clinic Method? Zkrátka skvěle!

Autor článku: Alena Špalková

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.

 



Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-