pilates   David Bárta / 07. 06. 2020

David Bárta - Jak mě změnilo pilates

Náš pohybový specialista a trenér IQ pohyb Centra se rozepsal o své cestě k  pilates. David se vždy aktivně věnoval sportu, ale v určitou chvíli už nestačilo "se hýbat". Začal se vzdělávat a učit rozumět pohybu. Nyní ví, jak cvičit správně a bez bolesti.


     Od mládí jsem byl aktivní dítě, zvyklý vše dělat naplno. Od fotbalu, přes kulturistiku se dostal k funkčnímu pohybu vedeného ve fitness. Jako osobní trenér jsem se setkal na semináři s Mgr. Danielem Müllerem, který měl zcela odlišný pohled ve výuce pohybu, jeho aplikaci ve fitness a integrací do běžného denního života. Už při prvním seznámení jsem byl udiven, že „není pohyb jako pohyb“. Dnes se ještě hodně vychází z éry kulturistiky - když tě po tréninku nic nebolí, cvičil jsi špatně, či co bolí, to roste. Prvně jsem také slyšel o jeho metodě Pilates Clinic Method. Ale stále jako by mi něco v hlavě říkalo, proč já, od malička zvyklý na pot a dřinu, bych měl cvičit na zádech na podložce? Nebo ležet na břiše? Co všechno mi to dá? Musel jsem si v hlavě, vše, jak se říká „urovnat“ a ke všemu si dojít sám.

     Po absolvování plno seminářů, jsem se rozhodl o studování a seznámení se více s touto metodou Pilates.  Od začátku jsem se musel znovu vrátit důkladně k anatomii (což samozřejmě není nikdy na škodu). Ale hlavně po prvních dnech se mi začali „otevírat oči“ a docházet různé souvislosti. CO, JAK, PROČ! Je něco jiného běžet max. rychlostí 100m, zvedat max. váhu nebo vleže na zádech zvedat dolní končetinu. Vnímat své tělo, co se v něm při daném pohybu děje, jak to dělám, proč to dělám.  Navíc tento pohyb je daleko těžší vykonat při správném nastavení všech segmentů. Skloubit nastavení páteře, dechu, preciznosti.

     Po x letech sportu se u mě začali objevovat potíže, které by v mém věku být neměli. Díky metodice pohybu cvičení pilates Daniela Müllera, se vždy po cvičení cítím uvolněný jak po fyzické, tak i po psychické stránce. Ať už provádíme jakoukoli pohybovou aktivitu, to se asi všichni shodneme, si chceme pomoci i zdravotně. Kompenzace by měla být samozřejmostí. Díky této metodě výuky přistupuji k pohybu zcela jinak. Nic mě nebolí. Ráno vstanu a večer ulehávám bez bolesti a už se znovu těším na nový den…

Autor: David Bárta


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-