fitness   Mgr. Michal Elčkner / 02. 04. 2019

Článek - Zdravotně-funkční trénink

Čemu se v našem centru věnujeme, na jaké cvičení se zaměřujeme, kdo jsou naši trenéři a co všechno umí a v neposlední řadě také jaká je naše filosofie - o tom všem sepsal krátký článek pohybový specialista a lektor IQ pohybu Akademie Michal Elčkner. Popisuje, v čem se IQ pohyb liší od ostatních fitness a zdravotně - pohybových zařízení a vysvětluje proč si vybrat právě náš zdravotně - funkční trénink!


Při pohybové aktivitě pracujeme v IQ pohybu s lidmi trochu „jinak“, než je v oboru fitness a wellness běžné. Díky tomu nás mnozí lidé z nejrůznějších koutů České i Slovenské republiky vyhledávají. Naše vědomosti a praktické dovednosti stojí na pilířích anatomie pohybového aparátu, kineziologii – nauce o pohybu lidského těla, biomechanice – fyzice v pohybu, zátěžové fyziologii. To vše dle moderních poznatků, které sami získáváme na školeních i při individuálních konzultacích u odborníků z Česka, ale i ze zahraničí. Kombinujeme různé pohybové koncepty tak, aby pro naše klienty byly srozumitelné, pochopitelné a především, aby měli lidé, kteří k nám chodí cvičit, výsledky. Nikdy není pouze jedna cesta k cíli a jeden koncept ten správný a jedinečný. Pracujeme jak s běžnou populací, tak s vojáky i vrcholovými sportovci – včetně kulturistů, silových trojbojařů, zápasníků MMA, vodními pólisty, beach volejbalisty…  

Nejsme ani fyzioterapeutové, ani běžní trenéři, tak co tedy?

Lidé k nám nejčastěji přijdou na doporučení s pohybovým omezením, zejména s bolestmi zad, bolestmi nohou, ramen. Na základě velice podrobné diagnostiky se snažíme klientovi pomoci a postupně měnit jeho pohybové návyky tak, aby do budoucna k problémům nedocházelo. Tím pádem se často stanovené cíle mění z původního „já musím“ na „já chci“. Začneme například zvyšovat kondici, připravovat se na maraton, nebo se prostě jen zdravě hýbat. Hýbat na základě znalostí a dlouholeté praxe. To je ten náš Zdravotně – funkční trénink.

Dalo by se říci, že v České republice máme 3 samostatné celky. Odborné lékařství, fyzioterapii a FITNESS. Bohužel tyto části nejsou propojeny, ať zž vlivem nedostatku informací v některém z oborů nebo izolovaností a špatnou informovaností, a pak se člověk dostává do slepé uličky.

Jak to myslíme?

Přijdete k lékaři s bolavými zády a on vám řekne "Musíte zhubnout a posílit břišní svalstvo." Na otázku "Jak"? odpoví "Začněte běhat". Když začnete běhat, ozve se bolest kolene, dojde ke zranění.. Jdete k fyzioterapeutovi, ten vám uvolní pánev a na otázku co dělat, aby se mi zranění neopakovalo, odpoví "Nezlobte se, tyhle věci já nedělám", najděte si osobního trenéra v posilovně. Najdete si trenéra, kterému popíšete svůj problém a on často neví, co s tím, proto vás posílá na vyšetření k doktorovi. (V lepším případě, v horším se hluboce zamyslí a pak řekne "to zvládneme". První případ by pro nás byl často levnější a našemu zdraví šetrnější, ale to případně v jiném článku při výběru osobního trenéra). 

V IQ pohybu se snažíme na základě lékařské zprávy postupovat tak, abychom přednostně vyřešili daný problém, upravili pohybové návyky a následně dostali klienta zpět do formy. Ani my nejsme vševědoucí, a tak náš tým skýtá i rehabilitační pracovníky a fyzioterapeuty, s nimiž konzultujeme a navzájem se obohacujeme o znalosti a nové poznatky z medicíny. 

Nějaký čas zpět k nám přišla na doporučení dáma s výhřezem meziobratlové ploténky, jejíž první slova zněla ve smyslu "Za 14 dní jsem objednaná na operaci, a tak jsem zkusila ještě vás jako poslední možnost." Výsledkem bylo, že bolest vystřelující do nohy se zlepšila hned při prvním tréninku, během následujících hodin jsme změnili návyky v podobě sezení v autě, kanceláři, pohybové stereotypy celkového držení těla, jak ve statickém provedení tak chůzi a po půl roce se vše otestovalo na dovolené při lyžování. Nejsme všemocní, do teď pravidelně cvičíme, protahujeme a rovnáme, natahujeme a posilujeme a právě díky tomu padla spousta omezení a odříkání.

U profesionálních sportovců převažuje ve spojení zdravotně – funkční spíše část zdravotní. Proto, aby naše tělo bylo schopno fungovat na plné obrátky, je zapotřebí dostat se k těm nejjemnějším pohybům. Malé pohyby dělají ty větší a velké pohyby se spojují v jeden funkční celek. I malá odchylka v nastavení našeho těla může ovlivnit celkový výsledek a kde jinde to platí víc, než v profesionálním sportu, kde panují extrémní podmínky. 

Zdravotně – funkční trénink patří i do kolektivních sportů, jako je například vodní polo. Tzv. suchá příprava zůstává kondiční, v níž není nouze o kapky potu a do zdravotní části se promítá zejména práce s hrudníkem a mobilita ramen. Za 3 měsíce se dá zvládnout hromada práce a není lepší zpětnou vazbou pro trenéra, než to, že hráči fungují bez zranění a na plné obrátky. 

Jak napsal pan docent Josef Dovalil z Karlovy univerzity, 

„Trénink je svým způsobem uměním, musí se však opírat o vědecké poznání.“

Autor: Mgr. Michal Elčkner


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-