CORE a HSSP   Michaela Mojžíš / 04. 02. 2019

Článek - Vliv držení těla na psychiku

Velice zajímavý článek o vzájemné propojenosti psychické a fyzické stránky člověka napsala pro CVIQ Míša Mojžíš. Vysvětluje v něm, jak v překvapivě velké míře lze zaujmutím určitého tělesného postavení ovlivnit mysl. A budeme-li na správném držení těla pracovat systematicky, můžeme tím docílit i celkově pozitivnější nálady a pocitu štěstí. 


Věděli jste, že můžete změnit své emoce na základě toho, jaké zaujmete držení těla? 

V současnosti se stále více mluví o spojení těla a psychiky. Vědci zabývající se psychosomatikou studují tyto souvislosti a zjišťují, jak je v našem těle vše propojené a jak náš tělesný stav ovlivňuje naši náladu, emoce i pohled na svět. Jako pohybový specialista se zabývám správným držením těla, které je prospěšné nejen pro zdravý pohyb a úlevu od různých bolestí, ale i pro klidnější psychický stav.

Zkuste se zamyslet nad tím, jaké držení těla automaticky zaujmete, když se cítíte smutní, v depresi nebo nemáte dostatek sebevědomí... Budete mít tendenci se více hrbit, mít kulatá ramena, hlavu v předsunu a oči sklopené k zemi? Asi ano. Z řeči těla je totiž možné vyčíst stávající emoce. Dle mnoha teorií to ale funguje obousměrně, a to znamená, že pokud sedíme takto nekoordinovaně a nejsme zrovna v hluboké depresi, náš mozek přijímá signály a následně spouští chemické procesy, díky kterým se navozují negativní myšlenky a emoce. Zároveň se snižuje množství energie a ve finále se můžeme uvést do depresivního stavu, i když jsme v něm prvotně nebyli. Dá se říct, že to je začarovaný kruh, ve kterém držení těla reaguje na psychiku a psychika na držení těla. Cesta z tohoto cyklu ven znamená změnit jedno nebo druhé, obě oblasti si uvědomit a propojit. Nelze vždy přímo ovlivnit, jak se cítíme, ale můžeme cíleně změnit držení těla a tím vyslat do mozku pozitivní signál, a tak obnovit hormonální rovnováhu a navodit lepší náladu a pozitivní myšlení. 

Vestoje či vsedě napřímíme celé tělo a srovnáme se do tzv. neutrálního nastavení pánve a páteře. Snažíme se “vyrůst,” prodloužit páteř a vyrovnat jednotlivé segmenty nad sebou – vestoje to znamená dát pánev nad paty, hrudník nad pánev, hlavu nad hrudník a zároveň otevřít ramena. Když se takto srovnáme, mozek to vyhodnotí, jako že jsme pozitivní a sebevědomí (i když to tak ve skutečnosti být nemusí). Vlastně “oklameme” sami sebe, doslova změníme chemii v našem mozku, což se děje už po 2 minutách napřímeného sezení či chůze. To vede k tomu, že si více důvěřujeme a přemýšlíme pozitivněji. Zároveň díky celkovému napřímení a otevřenému hrudníku můžeme i pomalu a zhluboka dýchat, a tak uklidnit negativní emoce. A pokud přidáme navrch i úsměv, byť neupřímný, znovu obelstíme svou hlavu, protože aktivací mimických svalů můžeme ovlivnit mozková centra odpovídající za pocity štěstí. Tato metoda nám může pomoci v různých situacích - když jsme nervózní před důležitým pracovním rozhovorem, když máme vystupovat před lidmi nebo když se cítíme smutní. Dodáme si tak více sebedůvěry a budeme se cítit celkově klidněji a pozitivněji. 

Je nutné dodat, že pokud trávíme většinu života v nesprávném držení těla, proces napřimování k “ideálu” může trvat i delší dobu, a proto je důležité pravidelně cvičit. Jednotlivé svaly tak postupně získají pružnost, dojde k uvolnění stažených fascií, naučíme se správně dýchat a kloubům a páteři bude postupně navrácen rozsah pohybu. Přesně na tom pracujeme s našimi klienty, kteří k nám chodí už léta cvičit podle metody Pilates Clinic. Z jejich ohlasů víme, že se krok za krokem cítí lépe jak fyzicky, tak i psychicky.

Autor: Michaela Mojžíš


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-