jóga   Lenka Vokřínková / 14. 04. 2020

Článek - Virabhadrásana

Pozice bojovníka - Virabhadrásana aneb jak dostat bojovníka do svého těla během všedního dne. Pro bojovníka platí jasné pravidlo: pevné dolní končetiny, pevná opora se zemí. Opora to je to, oč tu běží. Říká se, že existuje přímá souvislost mezi stavem duše a stavem chodidla. Odráží se v něm základ naší duše. O pozici bojovníka a józe v porovnání se skutečným světem si můžete přečíst v článku naší pohybové specialistky Lenky Vokřínkové.


v opoře je důvěra

    Pojďme si na chvíli, i když třeba jen na malou, zavřít oči a vnímat kontakt. Pokud stojíme - jsou to chodidla, pokud sedíme - jsou to sedací kosti, o které se opíráme. Buďme v duchu tzv. “nazí” a vnímejme teplo, které přichází ze spodu. Síla přichází zdola a kulminuje směrem nahoru. S každým výdechem oddalujme paty či sedací kosti od temene hlavy. Naše opora se stává silnější a duše či tělo vyrovnanější.

    Kdykoliv během dne jdeme po strmé cestě, ať je to rodina, ať je to práce… Vzpomeňme si, zastavme se, nádech, výdech… Opřeme se a jednejme s rozumem a nadhledem. Choďme po své cestě a buďme na sebe srdeční. Nezapomínejme, bojovník, který si chce udržet trvalou sílu, se musí někdy stáhnout.

hrudník se otevírá, srdce se raduje

    Říká se, že bojovník mluví srdcem. Aby však naše srdce mohla mluvit, musí být otevřená. Mocně napřímení a to skrz nastavení našich nohou a pánve, dokážeme zvládnout veškeré nároky všedního dne. Věříme si a jednáme ze srdce. Pokud bychom přehlíželi srdce, selhali bychom.

    Na malou chvíli si zavřeme oči, vnímejme ramena a jejich šíři, uvolněme se, ale zůstaňme otevření, pozdvihněme energii zespoda do našich srdcí. Používejme dech tak, abychom se mohli rozšiřovat ze srdce.  Pokud nám během dne spadnou ramena, vraťme je, i kdybychom tak měli učinit během našeho života tisíckrát, pokud budeme chtít, podaří se. Fyzická a emoční část těla se vyrovná. Přichází radost.

naslouchejme druhým i sobě

    Poslední část bojovníka, který je v nás během celého dne, je naše komunikace. Pěstujme v sobě pozitivní vlastnosti jako například ohleduplnost, velkorysost, pravdivost k sobě i ke svému okolí. Vibrace kolem nás se šíří prostorem a je jen na nás jak budou znít. Harmonizujme svého vnitřního bojovníka.

    Naše hranice mezi vnitřním a vnějším se rozpouští postupně. Víme, že sedět na podložce a počítat nádech a výdech je pouze nástroj. Je potřeba ho pustit každý a každý den, znovu a znovu vstát a být svým vlastním cílem ve svém vlastním těle, vlastním životě. Každý bojovník je jedinečný a na své cestě se někdy zastaví, či dokonce vrátí o krok zpět, ale nevzdává to…nikdy. Pomáhejme si na té naší cestě s láskou a úctou jeden k druhému.

jóga vs. skutečný život

    Dovolte mi, pokud mohu, tyto 3 rady pro každý den:
“opři se” - tvá duše ti věří
“otevři srdce” - nikdo tě nezradí a pokud budeš silnější
“komunikuj” - dýchej, buď tady a teď, vnímej prostor kolem sebe

 

Autor: Lenka Vokřínková


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-