těhotenství a po porodu   Alena Špalková / 27. 03. 2020

Článek - Pohyb v roli lékaře

Stát se matkou bývá pro mnoho žen naplněním jejich životního smyslu. Pokud jde vše tak, jak chceme, čekání na narození dítěte, porod a následné roky mateřství a rodičovství přináší sice řadu strastí, ty jsou ale bohatě vyvážené pocity radosti a štěstí. Naše pohybová specialistka vyzpovídala jednu ze svých stálých klientek o její cestě k otěhotnění.


    Stát se matkou bývá pro mnoho žen naplněním jejich životního smyslu. Pokud jde vše tak, jak chceme, čekání na narození dítěte, porod a následné roky mateřství a rodičovství přináší sice řadu strastí, ty jsou ale bohatě vyvážené pocity radosti a štěstí.

    Co když se ale být rodičem nedaří? Pokud se najde příčina, která se dá vyřešit (třeba i metodou IVF), a na konci obtížné cesty je dítě, vše určitě stojí za to. Je ale řada párů, kterým se ani přes pomoc lékařů vytoužené dítě nedaří počít. Někdy nelze příčinu nezdaru objevit ani přes nejmodernější medicínské postupy. Situace, že vám lékaři sdělí, že z jejich hlediska je vše v pořádku, a přesto těhotenství nepřichází, také není zcela neobvyklá. Pak zazní většinou fráze, že je vše také o hlavě a může za veškeré problémy nést zodpovědnost psychika. Orgány a psychika, zdánlivě jasní původci potíží.

     A co když je za všemi problémy ještě něco dalšího? Naše tělo je stále z velké části tajemný svět, systémy v něm zabudované se navzájem ovlivňují, buď se podporuji, anebo se navzájem blokují. V lidském těle totiž nejsou jen orgány a síť nervů, velmi významnou součást tvoří svaly a další měkké tkáně. Orgány, které se nachází v těsné blízkosti těchto struktur, jsou ovlivňovány právě svaly nebo fasciálními a vazivovými systémy, které vše v lidském těle prolínají a propojují. Pokud se některý systém ve své funkci poruší, může pak zablokovat ve funkčnosti systém druhý.

    Svaly jsou aktivním systémem lidského těla a platí na ně pohyb, ovšem pohyb správný a funkční. Pohyb je navíc člověku přirozenou aktivitou, lidské tělo je svou stavbou k pohybu přímo předurčeno. Proč tedy v případě specifických problémů, jakým je neúspěšnost v početí, nezkusit to, co je pro tělo nejpřirozenější, jednoduše ho  rozhýbat. Nikdo nemůže na sto procent slíbit, že pohyb je ten nejzaručenější způsob pro vytoužené těhotenství. V každém případě však cílený pohyb tělo ozdraví, a ve zdravém těle se tím mohou rozhýbat pozitivní změny.

    Za všechny klientky, které se rozhodly se svým tělem „zacvičit“, se vyjádřila Petra T., která svůj příběh sepsala a svolila s jeho zveřejněním:

„S partnerem jsme se snažili o miminko téměř tři roky. Zhruba po půl roce neúspěšného snažení jsme na doporučení gynekologa absolvovali několik základních vyšetření, kdy výsledkem byla velmi malá pravděpodobnost přirozeného početí. Lékařem jsme byli odeslání do centra asistované reprodukce, a začal kolotoč dalších vyšetření, více či méně úspěšných pokusů a především velkého náporu na naši psychiku.

Během dvou let jsem podstoupila celkem tři cykly IVF, z čehož bylo provedeno šest transferů embrya do dělohy. Ihned ten první byl sice úspěšný, ale naše radost netrvala dlouho, plod se přestal přibližně v 7tt vyvíjet. Dle lékařů se tato situace stává poměrně často, nikdo tak neřešil příčinu a my jsme se vrhli na další pokusy. Bohužel stejný vývoj mělo i mé druhé a třetí těhotenství. Vyšetřeno jsme měli vše, co se dalo, nepřišlo se na jedinou možnou příčinu těchto ztrát.

V té době jsem náhodou narazila na článek Daniela Müllera z centra IQ pohybu na Smíchově, kde popisoval problémy se ztuhlou a nerozcvičenou pánví, které mohou způsobovat neplodnost a potraty. S velkou nadějí, že to může být právě můj případ, jsem se objednala na diagnostiku. Dan vyhodnotil, že bych opravdu potřebovala pánev rozpohybovat, a že ztuhlost může být příčinou mých zamlklých těhotenství. Začala jsem docházet na individuální hodiny k pohybové specialistce Aleně Špalkové, cvičily jsme 1-2x týdně spolu, co jsem se naučila při společných hodinách, jsem potom každý den procvičovala sama doma. Během tří měsíců bylo znát viditelné zlepšení, cítila jsem se fyzicky moc dobře, což se odráželo také na psychice. Jaké bylo mé překvapení, když jsem bez jakéhokoliv zásahu lékařů objevila na testu dvě čárky, je nepopsatelné. V době, kdy si se mnou lékaři již nevěděli rady a spíše „zkoušeli“, co by nám mohlo pomoci, pevně věřím, že právě cvičení bylo tou správnou a účinnou cestou.

Z celého srdce tak moc děkujeme centru IQ pohyb, Danu Müllerovi a mé pohybové specialistce Aleně Špalkové za skvělý přístup a cenné rady, především ale za pomoc při splnění našeho snu!"

    Za centrum IQ Pohyb děkuji Petře T., že se podělila o své zkušenosti a že neváhala svůj příběh sepsat. Jistě bude inspirovat další ženy, které se rozhodnou se svým tělem pracovat pod vedením zkušených pohybových specialistů ať už v podobě fyzioterapeutů, nebo zkušených trenérů a instruktorů. Svého pohybového specialistu, který je kompetentní vyučovat pohyb na základě svého vzdělání a zkušeností, najdete například i v registru pohybových specialistů, ve kterém je uveden seznam kontaktů  z celé republiky: https://www.iqpohyb.cz/certifikovani-pohybovi-specialiste/.

    Neváhejte a nečekejte se založenýma rukama, vyberte si svého specialistu a začněte s pohybem, co možná nejdříve.  

Autor: Alena Špalková


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-