zdraví   Robin Blažíček / 19. 10. 2019

Článek - Mějte rádi své jizvy

Pod pojmem jizva si mnozí z nás představí poraněnou tkáň, která pozvolným hojením srůstá, až vytvoří novou vrstvu kůže. U mužů je brána jako symbol síly, odolnosti a mužnosti (např. hrabě Joffreiy Depeyrac z filmu Anqélique). U žen už takovou popularitu nemá, protože se často nejedná o kosmeticky chtěný zákrok.   


      Existují různé typy jizev, máme jizvy po tržných a řezných zraněních formou sešití, jizvy po operaci, po porodu, po akné, ale třeba také jizva na rohovce u oka. Lidská schránka nás ochraňuje celý život, a tak se může stát, že tento malý či velký útvar se za ty roky může objevit u každého z nás kdekoliv na těle. Vzpomeňte si, kdy jste jako malí při jízdě na kole spadli a odřeli si koleno. Takovýchto jizev můžeme mít hned několik a způsob, jak k nim přijít, nemusí být ani chtěný.

     Sám jsem prodělal 5 operací kolene a z každé jsem měl tu čest si odnést pár jizev, na každé další jsem se učil jak lépe ji ošetřit a pracovat s ní. Určitě to není nejlepší způsob učení a zcela jistě by bylo lepší zjistit příčinu proč se opakuje ten stejný scénář, ale před 10 lety jsem takto nepřemýšlel. Věnoval jsem se profesionálně sportu a zranění jsem si vysvětloval nedostatečnou trénovaností. Opak byl pravdou a přetížením a nevhodným cvičením jsem opakoval maraton "Interna - Operace - Rehabilitace" a pokaždé jsem se divil, jak je možné, že mám nohu i po absolvování rehabilitací tak staženou. Ono 3 minuty Ultrasonoterapie, 10 minut masáže jizvy a 10 minut flexe a extenze vleže, a to vše pouze 3x týdně opravdu nestačí. Dnes už se tomu směji, jak málo jsem se rehabilitaci věnoval a hlavně, jak jsem “pečoval” o jizvy.

     Vlastnosti jizevnaté tkáně jsou odlišné od zdravé. V důsledku vzniku nadbytečného vaziva v poraněném místě, ztrácí tato tkáň pružnost a především v okolí kloubů je pak snížená mobilita. Je tedy důležité nechat tkáň pečlivě zhojit, pokud je jizva větší, rekonvalescence se prodlouží, ale buďte trpěliví!

     Pokud se jizva hezky hojí, ale máte stále stehy, můžete pomocí měkké techniky - tlakovou masáží ošetřit místo kolem jizvy. Takovou masáží podpoříte nejen hojení tkáně, ale také zlepšení fungování lymfatického systému v místě poškození a zajistíte tím odvod přebytečného otoku mízními cévami. Po 14 dnech, kdy se stehy většinou vytahují, je potřeba pokračovat v měkkých technikách, a to po dobu, dokud nebude jizva jemná a pružná. Představte si Černou díru ve Vesmíru, která pohlcuje ostatní planety a vše, co je kolem ní - tímto způsobem se chová jizva, o kterou se člověk nestará. Pohlcuje okolní tkáň a může tak ovlivňovat postavení celého těla a způsobovat bolesti na místech, kde byste to nečekali. Důležitými prvky jsou: Vyvážená a pestrá strava, dostatek tekutin a vitamín C a E.

Způsoby ošetření:

● laserová terapie - prohřívání tkáně pomocí přístroje, který urychluje proces hojení.

● ultrasonoterapie

●  měkká technika

●  přejíždění froté ručníkem po směru jizvy

●  kinesiotaping - Cross tape

●  promazávání jizvy nesoleným sádlem

Jizva může být dobrý přítel, ale také zlý pán, proto - mějte rádi své jizvy.:-)))

Autor: Robin Blažíček


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-