jóga   Lenka Vokřínková / 12. 02. 2018

Článek - Jóga - nádech & výdech

Chtěla bych vás vzít na hodinu jógy. Během cvičení moc ráda povídám a snažím se, aby si z každé lekce klienti odnesli co možná nejvíce. Z jógy. I ze sebe. Proto tyto řádky s radostí věnuji každému, kdo se o jógu zajímá, a kdo si o ní rád přečte zase trochu jinak.


Surya Namaskar A
Virabhadrásana

Chtěla bych vás vzít na hodinu jógy. Během cvičení moc ráda povídám a snažím se, aby si z každé lekce klienti odnesli co možná nejvíce. Z jógy. I ze sebe. Proto tyto řádky s radostí věnuji každému, kdo se o jógu zajímá, a kdo si o ní rád přečte zase trochu jinak. 

Všechno, co právě píši, vzniká spontánně, teď a tady. Nejsem stroj, a tedy co vám o své hodině napíšu dnes, nemusí být stejné zítra. Píšu pocitově, jak nejlíp mě to právě napadá. Kdo ví, třeba vás tento článek inspiruje…

Měníme se každou chvíli…

Stačí nám pár vteřin k napřímení. Stále častěji vnímáme, jak se naše tělo každou lekci mění, roste, stává se vyšší, pevnější, stává se horou (Tadásanou).

Nádech a výdech

Stojíme pevně v kořenech a vnímáme všechnu tu energii a horko od chodidel. Impulz z naší aktivní klenby, který pozvolna srovnává naše kolena a celé dolní končetiny, se dostává do nejdůležitější části našeho těla, a tou je pánevní dno. Ve chvíli, kdy naše těla pocítí správné napřímení pánve, energie stoupá po celé páteři a napřimuje ji. Až po konečný vrchol koruny hlavy.

Nádech a výdech

Tělo se rozzáří a my soustřeďujeme vše do jednoho bodu nad naší hlavou, a tím je slunce. Poté s výdechem klesáme do hlubokého předklonu (Uttanasány A), kdy kontrolovaně s hlavou dolů a rukama pevně opřenýma na zemi pečlivě srovnáme naše těžiště, a vyrovnáme naši vnitřní koncentraci. S nádechem se vracíme do rovného předklonu (Uttanasány B), kde objevujeme další možnosti. Naše páteř dostává zpátky vlnovitý tvar. Pánev dostává svou neutralitu, bederní páteř a krk klenou do své lordózy a hrudník harmonicky dozadu. Jsme-li hodně protažení, můžeme natáhnout i své dolní končetiny. Je třeba jít dál. Klesáme výdechem do Chaturangy, již plně si vědomi aktivní klenby na rukou a naprosté koncentrace těla, protože jedinou naší oporou jsou ruce a nohy.

Nádech a výdech - odvaha

S nádechem vplujeme do Sfingy, někteří dokonce do Kobry, kde je aktivní stabilizace pánve. Napřímení vychází ze středu a my si protáhneme vnitřní prostor hrudníku, čímž otevíráme prostor srdce a měníme naše vnímání. Nový výdech je odvaha k obratu do Psa hlavou dolů (Adho Mukha Švanásana) a všichni přenášíme váhu našeho těla do pat. Srovnáváme a točíme správně naše dolní končetiny, napřimujeme pánev, protahujeme páteř, stabilizujeme lopatky, uvolníme napětí v oblasti ramen a kloubů. Vnímáme vnější rotaci nadloktí a vnitřní rotaci předloktí, dorovnáme dlaně s aktivní klenbou. Zde se pozastavíme a opět efektivně prodýchneme. Žebra se nám lépe zvedají a naše pomocné dýchací svaly jsou aktivnější. Dochází k vyrovnanému rozložení naši hmotnosti a k prožitku naší fyzické jednoty. Je to pro nás velmi důležitá Ásana. Další nádech nás uvede do rovného předklonu, vědomi si všeho nového se vracíme s výdechem do hlubokého předklonu a nový nádech nás vede cestou zpět do pozice Tadásany.

(Pozn. Pozdrav slunci A - Surya Namaskar A provádíme vždy v začátku s pokrčenými koleny, až je tělo připravené, přidáváme Bojovníky)

BOJOVNÍCI

Netrénovaní s nimi bojují, trénovaní se jimi stávají

Tady se ukáže síla pilatesu. Alespoň u mě to tak je. Bez pilatesu by všechny těžké Ásany nebyly pokořeny. Byla bych ztracena.

Vyrovnaní bojovníci jsou o pevných stabilních nohách a pružné páteři. To ovšem nestačí, pokud neumíme pracovat s pánevním dnem, kyčlemi, chodidly, lopatkami. Ano, v podstatě musíme umět pracovat se svým tělem, a to prostě chce nějakou přípravu. Mám obrovské štěstí, že jsem začala nejdříve pilatesem a díky tomu jsou lekce jógy mým velkým koníčkem. Taky je úžasné, že moji „jogoví“ klienti jsou vlastně klienti z hodin pilates. Se svým tělem umí pracovat a je to pro nás všechny opravdu velký zážitek. Můžu je navigovat v Bojovnících tak, aby byly všechny naše „zámky“ aktivní, a i přesto se dokázalo tělo uvolnit. Pozice bojovníka je pro nás perfektní příležitostí získat „sílu bez námahy“. Ale o bojovnících zase více v příštím článku.

„Nesnažme se být dokonalí. Dokonalí jsme takoví, jací jsme. Jenom si ty překážky na naší cestě postupně odkliďme.“

Autor: Lenka Vokřínková


Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-