jóga   Mgr. Nikol Maio / 31. 05. 2020

Článek - Je jóga opravdu pro všechny?

Jóga se v dnešních době stává stále více populární, jelikož nám pomáhá hledat stabilitu v nestabilním prostředí tohoto světa. Učí nás kotvit naši pozornost pouze v přítomném okamžiku a nacházet v nás hlubokou sílu, spolehlivou oporu a rovnováhu.


     Od roku 2000 se v České i Slovenské republice šíří hlavně programy Power jóga, Ashtanga Vinyasa a jiné dynamické formy jógy, které kromě dynamického provádění jednotlivých ásan v krátkých sestavách zasahují i komplexní přístup k životu. Více se dbá na řízení dechu, ovládání a práci pánevního dna, hlubokého stabilizačního systému páteře a mentální trénink. Zvláště se pak zapojuje plný jógový dech nebo dech udždžají při cvičení ásan. Motto všech jógových lekcí je: „Nesoutěžte, nedosahujte výkonu, ale respektujte své tělo a možnosti při cvičení, mějte trpělivost a plynule dýchejte! Nechte si čas a mějte vytrvalost, abyste se v ásanách dobře cítili. Každá ásana je správná tehdy, nebolí-li vás nic.“ Bohužel, opak je často pravdou, a proto jdete-li si zacvičit jógu jako začátečník a narazíte na dynamičtější lekci, kde si lektor přišel spíše „zacvičit na svou lekci“, tak se s bolestí většinou po lekci zřejmě setkáte. Pokud vás lehce bolí svaly, které jste po celém těle protáhli a posílili, pak je vše v pořádku a cítíte život v těle. Pokud vás však „bolí záda“, případně kyčle, ramena, potom je třeba zvážit formu jógového cvičení i samotné vedení lektora. A zamyslet se, zda vám zrovna tento způsob vyhovuje.

     Jóga má tisíciletou tradici, avšak původní záměr a lidé, pro které byly ásany vytvořeny, se velmi liší od dnešní uspěchané doby a pohybových stereotypů novodobé populace! Téměř všichni dnes trpíme bolestmi zad, ať už z celodenního sezení v autě nebo u počítačů, z celodenního stání a jednostranných pohybů, máme přetížené karpální tunely z psaní na klávesnicích, z myši, z telefonu. Máme zcela jinak zakřivenou páteř, tuhou pánev a hrudník a předsun hlavy... Mohlo by se zdát, že jsme všichni téměř chodící „mumie“, bohužel to tak skutečně je. A tak jóga na takového začínajícího cvičence bohužel nemůže „fungovat správně“ – tak, jak je tato forma cvičení myšlena.

     Představte si například člověka, který 8 hodin denně sedí v práci, k tomu vsedě jí, vsedě se baví, vsedě cestuje… po sečtení nám z toho vyjde 14 hodin sezení v jednom dni. K tomu z neustálého spěchu a stresu téměř nedýchá, je celý stažený a zatuhlý. Rozhodne se, že si půjde zacvičit jógu, protože slyšel, že to prospívá tělu a protáhne se. Má však raději dynamičtější cvičení, a tak zvolí dynamickou formu jógy. Dostaví se na lekci, kde má kolem sebe dalších dvacet lidí, kteří již znají názvy pozic, cvičí v rytmu svého dechu plynule přecházejí z jedné pozice do další a on se jim chce samozřejmě vyrovnat, protože možná zrovna lektor zapomněl připomenout, že by se v danou chvíli měl řídit jen svými pocity a dechovou frekvencí. Tento člověk je schopen se dostat do ještě většího stresu při cvičení a přestává mnohdy dýchat úplně (zadržuje dech). Nakonec ale „zničí“ své tělo fyzicky, proto se v první chvíli po cvičení může cítit dobře, něco pro sebe přeci udělal – zapotil se a druhý den pociťuje bolest ve svalech. Jenomže - když příjde potřetí, začíná se ozývat nepříjemná bolest v rameni, v bedrech, v kyčlích a vlastně neví, co dělá špatně, protože přeci cvičí jógu, která všem pomáhá. Kde je chyba? 

     První otázky by asi měly být spojeny s lektorem – zeptal se vás na zdravotní stav nebo vaši pokročilost? Věnoval vám nějakou pozornost? Pomohl vám dostat se do nějaké ásany? Pokud ne, pak byste měli hledat jinde, i když jako člověk vám byl sympatický, zasloužíte si více pozornosti a vaše tělo také. Je totiž potřeba jednotlivé pozice modifikovat tak, aby právě vašemu tělu „seděly“.

     Ideální by bylo, kdyby každý začal s osobním trenérem jógy, který by vás provedl jednotlivými ásanami, připravil tělo na plynulý pohyb a naučil vás pracovat s dechem a koncentrací, potom byste byli více než připraveni jít do běžné skupinové lekce. V ČR individuální přístup v józe není tak rozšířený jako ve světě, což je velká škoda, jelikož nakonec každý většinou zjistí, že vlastní osobní praxí dojde nejdále.

     Pokud však tuto možnost nemáte z jakéhokoliv důvodu, je vhodné si první lekce jógy vybírat dle náročnosti, tedy od jemnějších relaxačních (hathajóga, Iyengar), meditačních jóg (jin jóga), nebo power joga, kde je čas a prostor na správné nastavení a držení těla a zároveň se zajímat i o lektory, ke kterým jdete, jelikož jim svěřujete vaše tělo i mysl.

     Právě v lektorech je síla lekcí. V IQ pohybu se minulý rok podařilo dát dohromady koncept zdravotní jógy, kde dbáme na správné nastavení těla dle axiálního napřímení v jednotlivých ásanách a pracujeme s lidmi postupně. V akademii nabízíme jednotlivé semináře i kompletní rekvalifikační kurzy pro nové lektory nebo pro lidi, kteří si chtějí prohloubit znalosti ohledně jógy ze zdravotního hlediska a možná trochu změnit pohled na nastavení v jednotlivých ásanách. 

     Nakonec jóga pro všechny je, ale musíme přistupovat k našemu tělu s pokorou, nikam se nehnat a vybírat pečlivě. Přejeme hodně štěstí při hledání vašeho jógového lektora, formy jógy, která vás upoutá, a celkově vám zdravotně pomůže s tělem i myslí.

 

 

Autor: Mgr. Nikol Maio


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-