diastáza   Helena Böhmová Hodanová / 19. 03. 2018

Článek - Diastáza - nové téma, moderní téma - všude o tom píší, ale kdo tím trpí a co to vlastně je?

"V dnešní době to není problém jen žen po porodu, ale přibývá více skupin lidí s rozestupem břišní stěny. Například – lidé z posilovny, kteří mají přetížený Rectus Abdominis a ostatní břišní svaly a tím přestává pracovat spodní vrstva svalů, hlavně nejdůležitější Transversus abdominis..."


Kdo trpí Diastázou?

Největší skupina jsou maminky po porodu, které bohužel ani netuší, že něco takového existuje. Lékaři na to většinou neupozorňují a maminky to zjistí třeba i několik let po porodu, kdy je začnou trápit bolesti zad, s tím spojené. Mnoha maminkám se rozestup břišních svalů stáhne v šestinedělí a ani o tom nemusí vědět. Některé ženy si třeba i svou nevědomostí a touhou rychle získat zpět svou postavu mohou zbytečně uškodit, tím že začnou moc brzy bez odborného vedení posilovat a cvičit.  Pokud ovšem žena vypadá jako těhotná,  i když už má stejnou váhu jako před otěhotněním, nejspíš se břišní svaly nestáhly a pravděpodobně bude mít diagnostikovanou diastázu.

V dnešní době to není problém  jen žen po porodu, ale přibývá více skupin lidí s rozestupem břišní stěny. Například – lidé z posilovny, kteří mají přetížený Rectus Abdominis a ostatní břišní svaly a tím přestává pracovat spodní vrstva svalů, hlavně nejdůležitější Transversus abdominis. Setkají se s ní i starší muži po čtyřicátém roce. Bohužel v dnešní době se často diastáza objevuje i u mladších a mladších dětí a to díky nesprávné manipulaci, častému ukládání a vození miminek v tak zvaném „vajíčku“. Moderní kočárky, které umožňují  dětskou sedačku „vajíčko“ jen přecvaknout na kočár a dítě v této nevhodné pozici je třeba i několik hodin na procházce, či na nákupech.

Co je Diastáza?

Jedná se o rozestup přímých břišních svalů. Přední stěnu břicha tvoří svaly Rectus Abdominis, které jsou spojeny tkání nebo vazivem Linea Alba. V důsledku vnitřního tlaku právě například během těhotenství, nebo posilování v nesprávné poloze, či dlouhého a častého sedu v nevhodné poloze, se levá a pravá strana svalu oddělí a uvolněné vazivo Linea Alba je nedokáže udržet. Mezi oběma půlkami se tak vytvoří mezera, která se může táhnout od hrudní  kosti  k oblasti pupíku, či až ke sponě stydké.  Oslabené a málo elastické vazivo nedokáže udržet vnitřní orgány a ty se vzniklou mezerou mohou vydouvat (může vypadat jako povislé břicho nebo vydouvající se hřeben v oblasti pupíku).

Jak ji diagnostikovat?

Můžete si zkusit i doma v leže na zádech. Pokud se při zdvihu hlavy a hrudníku viditelně vydouvá hřeben v oblasti pupíku, nebo naopak propadne tato oblast a jste schopni si mezi svaly dát jeden až tři prsty, právě jste objevili diastázu.

Je třeba operativní řešení, nebo se dá cvičením upravit?

Většina případů rozestupu břišních svalů se dá cvičením upravit, zmenšit, či případně úplně stáhnout. Operativní řešení se používá až opravdu v nejnutnějším případě, kdy jde již o velký problém s vnitřními orgány a Linea Alba ztratila veškerou elasticitu se schopností stáhnutí zpět.

Autor: Helena Böhmová Hodanová


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-