fitness   Linda Tománková / 27. 01. 2018

Článek - Cvičení s balančními pomůckami

V tomto článku se zaměříme na cvičení s balančními pomůckami. Málokdo ví, že většina balančních pomůcek byla vynalezena pro rehabilitační cvičení, tedy pro profesionální dohled nad cvičenci. 


Balanční pomůcky proč ano?

Vede-li osobní trénink kvalifikovaný trenér, pak se není čeho obávat. Ovšem i zde by mělo platit, že méně je někdy více. Balanční pomůcky jako například bosu, pěnový válec, velký nebo malý míč mají svůj původ v rehabilitaci. Tedy v místech, kde cvičení probíhá vždy jeden na jednoho, kde fyzioterapeut kontroluje každý pohyb a ví, jak zamezit nechtěné zátěži. A naopak jak podpořit správným nastavením pozice, aby zátěž probíhala v daném místě. Zkrátka, aby práci vykonaly svaly, které jsou k tomu určeny a ne jejich tzv. pomocníci. Pokud se potom člověk dostane do rukou trenéra, který v tomto pokračuje a kontrolovaný pohyb rozvíjí, jsou balanční pomůcky úžasným doplňkem a lekce zpestřují. Pomáhají rozvíjet balanc, koordinaci a stabilitu. Zvyšují svalovou zátěž a některé se dají využít i pro tzv. kardioaktivity.

A proč ne?

Balanční pomůcky mohou při nesprávném používání nadělat víc škody než užitku. Uvedeme si příklad: předpokládejme, že se jedná o relativně zdravého člověka, který netrpí žádnými problémy, netrápí ho žádné bolesti. Tento člověk začne pravidelně cvičit, buď sám doma podle videí, nebo na skupinových lekcích pod nekvalifikovaným dozorem. Tedy tak, že má buď žádný dozor, žádnou kontrolu pohybu nebo naprosto minimální. Po několika měsících pravidelného cvičení se mohou objevit náznaky svalové dysbalance (čehož si člověk samotný nevšimne). Po delší době už dotyčný může začít cítit, že něco není v pořádku. Cvičení to rozhodně nepřipisuje, protože pohyb je zdravý (což je ve své podstatě pravda). A tak tedy cvičí dál a dysbalanci neustále zvětšuje, až nakonec skončí v rukou rehabilitačního pracovníka.

Tím chci říct, že člověk sám na sobě neuhlídá správné nastavení těla, i když cvičí jenom na podložce, a pokud k tomu přidá ještě balanční pomůcku, může se postavení ještě zhoršit. A není-li tělo ve správném nastavení, svaly nepracují efektivně, páteř a pánev mohou trpět. Tělo pracuje ekonomicky, tzn. tak, aby se co nejméně „nadřelo“. Pokud nevíme, jak správně daný cvik provést (což se na videu zřídkakdy dozvíme) a nemáme nad sebou kontrolu, nezapojíme ty správné svaly. Bohužel se většinou zapojí ty, které by neměly nebo které by neměly být hlavními aktéry, ale spíše jen pomocnými svaly. Příkladem je přímý břišní sval (tzv. pekáč buchet) při posilování středu těla (CORE), který rád přebírá aktivitu hlubokého svalu břišního – příčného. Poznáte to tak, že vám na břiše vyleze vánočka místo toho, aby břicho zůstalo rovné, ploché.

Co z toho vyplývá?

To, že je důležité cvičit pod odborným dozorem.
To, že je nutné se zajímat o vzdělání trenéra či instruktora, který lekce vede.
To, že pohyb je zdraví prospěšný, ale raději začínat pomalu.
To, že ne všechny cviky, všechny druhy cvičení, které uvidím na internetu, jsou vhodné pro mě. Pakliže dodržím body výše, je cvičení s balančními pomůckami přínosem a zábavou.
To, že balanční pomůcky mají své opodstatněné používání.
Také to, že procházka na čerstvém vzduchu může být kolikrát zdraví prospěšnější než hodina strávená ve fitcentru.

Autor: Linda Tománková


Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-