bolesti zad    / 15. 05. 2013

Daniel Muller - Rozhovor o Spirals s Janou Šimkovou

Rozhovor o novém Cvičebním programu Spirals. Program založil Michael King, původně tanečník, který se později specializoval na choreografii, fitness a lekce Pilates v Londýně, Houstonu, LA a ve Švýcarsku. Jeho cvičební programy probíhají ve 30 zemích po celém světě.


Co pro tebe, Jani,  znamená Spirals program?

Spirals je propojením pohybů vycházejících z tance, pilates, yogy a strečinku do jednotlivých celků, podbarvených krásnou motivační hudbou. Každý celek - jedna píseň - se zaměřuje na propracování konkrétní svalové skupiny tak, aby celá lekce měla plynulost a logickou stavbu.

Věděla jste, co Spirals program je, když jste do toho šla?

Neměla jsem ani tušení, co se pod označením Spirals skrývá.

Spirals Kdo vás ke Spirals dostal?

Daniel Müller a Michael King.

Byla to láska na první pohled tedy na první vyzkoušení?

Ano, hned při první písni jsem věděla, že tohle je ONO. A moje klientky to takto cítily při první lekci také.

Proč bychom zrovna Spirals  měli cvičit?

Spirals se hodně věnuje rotacím a spirálovitým pohybům, ty jsou pro tělo velmi důležité. Celá lekce je podbarvená krásnými melodiemi, na řadu přichází i příjemné pocity z pohybu, z tance, z protažení. Nelze opomenout i duchovní prožitek, který přináší propojení emotivní hudby s pohybem.

Co ke Spirals potřebuji, abych jej mohl/a začít cvičit?

Chtít to zkusit :-) vše ostatní vás naučíme.

Nejsem flexibilní a dost tanečně nadaná - bude to vadit?

Nebude, lekce nemá primárně taneční charakter, důležité je si pohyb užít  a cítit se v něm dobře. Rozvinout postupně svou vlastní flexibilitu a radost z naučeného pohybu.  Choreografie písní v jednoduché formě se bude delší časové období opakovat, aby si klient mohl osvojit techniku pohybu, a poté teprve se přidají různé choreografické obměny, obtížnost.

Yoga mne nebaví, Pilates je nudný a co Spirals - bude pro mne?

Pokud někoho nebaví pomalé formy a učení se vědomému pohybu, tak zřejmě nezaujme ani Spirals :-) ale prostě zkuste a uvidíte!

Jak dlouho jej již cvičíte? A kde jej můžeme vyzkoušet s Vámi?

Spirals cvičím od jara 2012 v Fit studio Jana - nyní pravidelně čtvrtky v 10h a nepravidelně na speciálně vypsaných akcích studia.

Jsem úplný začátečník, zvládnu to?

Ano, choreografie písní v jednoduché formě se delší časové období opakuje, aby si klient mohl osvojit techniku pohybu a poté teprve se přidávají různé choreografické obměny, obtížnost.

Musím vždycky začít od jedničky Spirals, nebo mohu jít i na trojku?

Nemusíte od jedničky, každý blok je samostatný celek a propracuje celé tělo.

Spirals, Jana ŠimkováVy jako baletka  a pilates lektorka, co říkáte na Spirals program?

Program Spirals mě nadchl od samého začátku. Dlouho se věnuji metodě pilates, která je zaměřená na precizní a soustředěnou práci s tělem a myslí. Cvičí se bez hudby, aby hudba nebyla rušivým momentem a klient nechtěně necvičil a nedýchal v rytmu hudby, místo aby se zaměřil na rytmus a dech vlastního těla. Lekce pilates - zvláště ty pro začátečníky jsou více statické. Program Spirals nabízí kreativní plynulý pohyb s krásnými melodiemi. Pohyby a choreografie nejsou složité, postupně se propracovávají tak, aby klient svou píseň pohybově prožil a v podstatě se nemusel již tolik soustředit na to co má dělat, ale jak to dělá. Já osobně Spirals říkám "pilates ve 3D"… i když s pilates se tento program nedá porovnávat, spíše využívá prvky z různých Body and mind stylů a z tance.

Kdo u Vás v Centru pilates v Brně navštěvuje lekce Spirals?

Lekce navštěvuje převážně střední generace žen, které mají rády pohyb, tanec a hudbu, velmi jim vyhovuje právě schéma delšího opakování jedné choreografie na stejné melodie a postupné obohacování choreografie o obtížnost, o další prvky, různé zapojení paží. Vede je to k vnitřnímu prožitku hudby, svého pohybu i sebe sama, těší se na svoje oblíbené písně a propracovávají své pohybové schopnosti. K mému velkému překvapení se na víkendových pobytech účastní Spirals také muži a i oni jsou z této metody nadšeni.

Školení Spirals programu již brzy na stránkcách IQpohyb.cz

Autor článku: Mgr. Daniel Müller

Copyright: Využití textových nebo filmových materiálů a fotografií, které jsou zveřejněny na těchto webových stránkách, je možné pouze se souhlasem provozovatele webu www.iqpohyb.cz. Přejímání obsahu stránek je možné pouze se souhlasem a jasně viditelným uvedením zdroje na začátku každého přejatého materiálu. Pro schválení nás prosím kontaktujte.



Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-