Špalková Alena / 21. 03. 2021

4. ohlédnutí - Jak probíhal I. program projektu Ženy na reStartu – po porodu

A máme před sebou poslední téma, které se zaměřuje na problematiku diastázy.

Často slýchávám od klientek, že o diastáze už něco ví a často už měly i možnost rozestup břišních svalů řešit, buď v ordinacích lékařů, fyzioterapeutů nebo v jiných fitness centrech.


Ohlédnutí čtvrté

A máme před sebou poslední téma, které se zaměřuje na problematiku diastázy.

Často slýchávám od klientek, že o diastáze už něco ví a často už měly i možnost rozestup břišních svalů řešit, buď v ordinacích lékařů, fyzioterapeutů nebo v jiných fitness centrech. Velká část z nich ale tvrdí, že jim cviky nepomohly. U práce s diastázou je potřeba velká trpělivost. A nemělo by být primárním cílem chtít diastázu zcela uzavřít co nejrychleji, protože takového cíle v krátkém čase docílit nelze. Daleko důležitější je se naučit s tělem, kde je diastáza pracovat tak, aby pohyb diastázu nezhoršoval, tzn. naučit se fungovat s aktivním středem těla, bez přílišného přetížení povrchového břišního svalu. Když si představíme, co všechno musí matka při péči o dítě zvládnout, kolikrát batole za den zvedne, kolikrát se pro dítě ohne k zemi nebo nad postýlkou, jsou to stovky pohybů a zvednutých kil za jeden jediný den. A takových dnů má každá žena ve svém životě tisíce. Každý zvednutý kilogram živé váhy bude mít negativní vliv na břišní svaly, pokud nebudeme vědět, jak máme se svým tělem zacházet. V takové situaci nikoho 20-30 minut cvičení denně nemůže spasit.

Co se tedy dělo a probíralo v programu? 

A proč je vlastně téma diastázy v projektu Ženy na reStartu až jako poslední? Když byla nejčastějším důvodem, proč ženy do projektu vstoupily? Odpověď je jednoduchá. Diastáza, neboli rozestup břišních svalů, je až důsledek něčeho, co tomuto problému předcházelo. Základem je najít příčinu a začít napravovat tělo postupně, aby výsledek snažení byl co nejlepší. Cílem je také naučit ženy pracovat s tělem v dlouhodobém horizontu a komplexně. Protože nevhodným cvičením nebo jakýmkoliv špatným pohybovým stereotypem, si lze diastázu opět „vybudovat“.

Rozestup břišních svalů je v těhotenství a několik týdnů po porodu fyziologický stav, pokud se ale diastáza neuzavírá, může být rozestup břišních svalů základem pro budoucí potíže, kterými jsou bolesti zad, vznik kýly, až po nejvážnější důsledek, kterým je riziko pro vznik výhřezu ploténky bederní části páteře. Nejčastější důvod, proč chtějí ženy řešit rozestup, je estetická stránka a bolesti zad. Všechny ženy, které se tohoto bloku účastní diastázu mají a všechny se vyjadřují ke svým zkušenostem s jejím řešením v průběhu doby, než se zapojily do projektu. Na začátku si tedy ujasníme, co je možné ovlivnit a co ne. Proč se diastáza nechce po porodu uzavřít, je velmi široká problematika a důvodů může být mnoho. Řada žen může mít totiž diastázu už před otěhotněním a ani o ní neví. Důvodem může být špatné držení těla, nevhodná pohybová aktivita, nadváha a celá řada dalších. Pokud žena vstoupí do těhotenství s nějakým svalovým handicapem, většinou je jeho řešení po porodu mnohem obtížnější.

V teoretické části se jako první informaci ženy dozvídají, kde začíná nefunkčnost svalů břicha. Nejsou to břišní svaly jako takové, ale příčinou jsou často stažené zádové svaly, které brání správnému fungování břišních svalů. Záda jsou totiž v těhotenství velmi přetěžovaná a často už do těhotenství ženy vstupují s přetíženými zádovými strukturami. V těhotenství navíc dochází k rozšíření hrudníku ve spodní části a mění se tak dechový stereotyp. To vše má vliv na funkci břišních svalů. Nejprve je tedy velmi důležité vyřešit příčinu, kterou mohou nefunkční svaly zadní části těla být a pak jít na důsledek, tedy svaly břicha. Hlavní dechový sval je bránice, o tom, jak je důležitá a jak je významné ji umět použít, už ženy vědí z prvního setkání. Jakmile se informace propojí, je všem ženám jasné, že cvičení zaměřené na tělo s diastázou bude trochu jiné, než mnohé očekávaly…

Už víme proč tomu tak je a následuje jak. Jdeme na podložky a začínáme se cvičením. Základ je se umět nadýchnout. Začínáme metodikou, jak uvolnit svaly hrudníku. Relaxace svalů hrudního koše je totiž v konečném důsledku báječné cvičení. Po jeho skončení, si ženy ověří, k čemu to bylo. Stačí v pozici vleže dobře opřít uvolněný hrudní koš a k tomu přidat dobře nastavenou pánev a světe div se – hluboké břišní svaly se zapojí jako „lusknutím prstů“!

To ovšem není všechno, bez pořádného cvičení to dnes nepůjde. Využíváme všech pohybových dovedností, které ženy získaly v předchozích blocích. Jednotlivé detaily nyní skládáme ve funkční celek. Vše je důležité proto, aby svaly břicha byly funkční, aktivní CORE, napřímení těla, nastavení pánve a hrudníku v každé cvičební pozici. Zásobník cviků z předchozích bloků je základem pro sestavy zaměřené pro pozitivní ovlivnění diastázy. Aby bylo cvičení ještě pestřejší, je dosud nasbíraný zásobník cviků obohacený o nové pozice, zaměřené především na aktivitu svalů zad a šikmých břišních svalů.

Vše důležité bylo řečeno. To, co tělo po porodu potřebuje, bylo ženám předáno. Zásobníky cviků, skripta, pohybové dovednosti, rady a dopomoci trenérek v průběhu všech bloků. Každá žena má nyní ve svých rukách, aby se nejen cítila a vypadala lépe, ale především, aby zvládla náročnou péči o dítě a vše, co je s důležitou rolí matky spojeno.

Přeji všem zúčastněným ženám úspěšný restart!

Autor: Špalková Alena


Doporučujeme z článků

Nakup si pomůcky

Triko

Koupit 200,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno

Koupit 452,-

Sada míčků pro vbočený palec a pánevní dno včetně poštovného

Koupit 615,-

Půlmíček

Koupit 180,-

Desky IQ

Koupit 121,-

Triko

Koupit 258,-